Piața primară se va reactiva, dar este nevoie de o temperare a dobânzilor, spune directorul BVB. Recordul cu 23 de listări într-un an va fi depășit

Piața primară se va reactiva, dar este nevoie de o temperare a dobânzilor, spune directorul BVB. Recordul cu 23 de listări într-un an va fi depășit
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 16 mai 2023

Listarea Hidroelectrica va fi în măsură să redeschidă apetitul antreprenorilor pentru venirea către bursă, după o etapă de înghețare a pieței ofertelor publice inițiale. Adrian Tănase, CEO-ul BVB, vede o condiție a relansării listărilor, o diminuare a inflației și scădere a dobânzilor, dar face și trimitere la conflictul din Ucraina, care este bine să se încheie pentru reluarea fluxurilor de capital către regiune. Mulți oameni de afaceri regretă că nu și-au listat companiile în 2021. Interesul revine și casele de brokeraj deja filtrează între clienți.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Anul 2022 a fost marcat de o piață „bear”, a scăderilor, atât pe bursele mari ale lumii, cât și la BVB, iar o caracteristică a acestor etape este și înghețarea pieței ofertelor primare. Pe bursa locală, după un an 2021 cu listări frecvente, aceste exerciții de piață au devenit sporadice. Blocajul este creat de discrepanța între o cerere în care investitorii așteaptă discount și sunt foarte puțin dispuși să plătească prețuri la multiplii ridicați și o ofertă în care antreprenorii sunt reticenți să-și aducă companiile la cota bursei la cotații de discount.

„E mai greu; asta e clar”, a declarat pentru Profit.ro Adrian Tănase, director general al Bursei de Valori București. „Apetitul nu e ca în 2021. Acolo a fost un minim de dobânzi. N-ai cum să negi că acum sunt niște condiții mai dificile pentru orice deal.”

Bittnet Systems lansează ofertă publică pentru o emisiune de obligațiuni în valoare de 5 milioane lei CITEȘTE ȘI Bittnet Systems lansează ofertă publică pentru o emisiune de obligațiuni în valoare de 5 milioane lei

Într-adevăr, începutul lui 2021 a găsit piața monetară cu o dobândă a politicii de intervenție a Băncii Naționale a României de 1,75% și aceasta a urcat până la finalul acelui an la doar 2,50%, cotațiile din piața interbancară, dar și la titlurile de stat fiind în zone aferente acestui reper. Puseul de inflație al anului trecut, a dus la ridicarea abruptă a dobânzilor, cu impact și asupra evaluării companiilor în zona bursieră.

Tănase de la BVB spune că și conducerea operatorului de piață se uită la analiștii care semnalează că tindem să depășim vârful de inflație și că atunci și vor fi condiții și pentru reducerea dobânzilor. „Trebuie să se normalizeze ca să sperăm la o revenire a listărilor pe bursă”, afirmă directorul BVB. „E clar că fără o normalizare a nivelului de dobânzi și a inflației nu putem avea o revenire a listărilor. Ar contrazice orice teorie...”

Profitul OMV Petrom pune frână în primul trimestru al anului CITEȘTE ȘI Profitul OMV Petrom pune frână în primul trimestru al anului

Totuși, Agricover Holding (AGV) derulează în aceste zile ofertă publică primară și Fondul Proprietatea (FP) este în faze înaintate în demersurile pentru listarea Hidroelectrica, în ceea ce ar urma să fie cel mai mare exercițiu de piață din România. Tendința celorlalte companii care și-au anunțat intenția de a se lista la BVB este de a amâna evenimentul lor corporativ după Hidroelectrica, un exemplu în acest sens fiind banca comercială maib de la Chișinău.

Dezghețul pieței primare mai are un factor important. „Trebuie să se normalizeze situația în regiune. Nu putem face abstracție de ceea ce se întâmplă”, spune Tănase cu trimitere în conflictul de la Est. „Este un eveniment de risc pe care ni-l dorim cu toții din mai multe motive să se încheie.”

CONFIRMARE LISTA - ANAF vine în premieră la BVB, cu acțiuni la aproape 100 de companii. Oferte la Banca Transilvania, BRD, UniCredit, OMV Petrom, Zarea, Bucur Obor, Antibiotice, Rompetrol, Alro, FP, SIF-uri, fostul hotel Inter CITEȘTE ȘI CONFIRMARE LISTA - ANAF vine în premieră la BVB, cu acțiuni la aproape 100 de companii. Oferte la Banca Transilvania, BRD, UniCredit, OMV Petrom, Zarea, Bucur Obor, Antibiotice, Rompetrol, Alro, FP, SIF-uri, fostul hotel Inter

Totuși, ca și trendul descendent al anului 2022 de pe bursele dezvoltate, acesta a fost precipitat doar în mică măsură de atmosfera de război, și covârșitor de ridicările de dobândă operate de Rezerva Federală Americană pentru dolarul SUA, dar și ale altor bănci centrale.

Titlurile de stat remunerează mai bine cash-ul și aceasta reduce stimulentul pentru o alocare mai mare pe acțiuni în portofoliile marilor jucători. Pe de altă parte, inflația mare îi face pe investitori să ia în calcul la valoarea companiei un discount al fluxurilor de numerar viitoare, ceea ce pune presiune pe multiplii de evaluare.

Transgaz distribuie o treime din profit sub formă de dividende. Acțiunile gratuite vin în câteva zile CITEȘTE ȘI Transgaz distribuie o treime din profit sub formă de dividende. Acțiunile gratuite vin în câteva zile

„Ce contează este să vedem dobânzi mai mici”, întărește Tănase de la BVB. El este optimist că anul 2021 – cu un record de 23 de listări ale unor companii pe piața reglementată și pe segmentul AeRO – va fi depășit. Memoria secvenței de listări nu poate fi ștearsă și antreprenorii nu vor uita; ei vor reveni către bursă când condițiile vor fi propice.

„Sunt foarte mulți antreprenori care cred că să gândesc acum cu mare regret la 2021 că nu au luat decizia”, spune directorul Bursei, care completează că și acest lucru este parte a unui proces de educare. Este important să iei hotărâri la timp pentru a beneficia de condițiile de piață bune pentru că se vede cât de repede acestea se pot deteriora.

Firmele tatonează deja, din nou, pentru listări și cererea în domeniu crește. Informații din piață sunt că deja casele de brokeraj filtrează între companii pe care și în ce condiții le preiau pentru viitoare oferte publice primare și plasamente private.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
adrian tanase
hidroelectrica
maib
agricover
dobanzi