Piețele bursiere se zdruncină din nou

Piețele bursiere se zdruncină din nou
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 29 sep 2015

Indicele S&P500 al Bursei de la New York a scăzut ieri cu 2,57%, iar unda de șoc s-a transmis în piețele asiatice, care consemnează un nou minim al ultimilor trei ani și jumătate. Indicii japonezi au suferit căderi și mai mari de 4%, pe fondul anxietății investitorilor față de soarta economiei Chinei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Nervozitatea din piețe se menține ridicată la sfârșit de septembrie și de niciunde nu vin vești bune. Bursa germană este măcinată de scandalul Volkswagen, piețele asiatice sunt bântuite de frica aterizării dure a economiei Chinei, la Londra acțiunile companiei miniere Glencore s-au prăbușit cu o amplitudine care pune pe gânduri piețele față de soarta industriei, iar piața americană integrează toate aceste neliniști în cea mai mare lichiditate oferită de vreo Bursă.

Indicii Dow Jones Average Industrial și S&P500 au scăzut ieri la New York cu 1,92% și, respectiv 2,57%, conform Bloomberg. "Oricând piața este jos în aceste zile, ne uităm la China", a declarat, pentru Associated Press, John Manley, chief equity strategist la divizia de administrare a activelor financiare a băncii americane Wells Fargo. "În momentul de față, chiar avem nevoie de dovezi că economia Chinei nu va încetini atât de mult și că profiturile încă vor fi OK", a continuat acesta.

SUA a avut ieri și propria poveste urâtă. Congresul a anunțat că va demara o investigație asupra creșterilor de prețuri presupus abuyive operate de compania de medicamente Valeant Pharmaceutical. Acțiunile listate la New York având simbolul VRX au suferit un picaj de 16,53%, conform portalului Yahoo Finance. Este o pedeapsă drastică pentru investitori, prețul de închidere de ieri de 166,50 dolari pe acțiune fiind cu mai mult de o treime sub maximul consemnat la începutul lunii august a.c. Numai fondul administrat de Pershing Square al managerului Bill Ackman a pierdut 700 milioane de dolari, spune un calcul al Zero Hedge realizat în baza raportărilor de dețineri.

"Foarte mult roșu în piețele asiatice"

Peste noapte Asia a preluat ștafeta scăderilor. Cel mai semnificativ recul l-a consemnat Bursa din Japonia, al cărei indice Nikkei 225 a scăzut cu 4,05%, conform Bloomberg. "Dacă te uiți la Japonia... economia ei este într-o stare rea", a declarat pentru Reuters Steven Leung, director director la compania financiară UOB Kay Hian din Hong Kong. Nu este vorba numai despre economia niponă, atrage atenția agenția de știri. Indicele întocmit de Morgan Stanley pentru Bursele asiatice cu excepția Japoniei a pierdut ieri 2,3% atingând cel mai coborât nivel din iunie 2012 încoace.

"Este foarte mult roșu în piețele asiatice de equity la acest moment", spune și Martin King, co-managing director la Tyton Capital Advisors. El încearcă și o explicație: "Profiturile industriale dezamăgitoare din China continuă să alimenteze îngrijorările asupra creșterii economice și mulți investitori își marchează profiturile pe indicele Nikkei și stau pe cash ori își repariază capitalul către piețele vestice."

Șocul s-a resimțit și în piața valutară cu deprecieri peste mediile obișnuite ale unor monede asiatice precum dolarul australian, bahtul thailandez și ringgitul malayezian, conform unui tablou oferit de Zero Hedge. O altă temă a fost scăderea abruptă a companiilor miniere, contaminate de prăbușirea instrumentelor financiare legate de gigantul Glencore. Costul de asigurare contra unui faliment pe obligațiunile emise de companie (CDS) a explodat cu aproape 300% față de nivelurile la care se regăsea la jumătatea lunii iulie a.c. într-o mișcare acelerată puternic ieri. Acțiunile companiei s-au prăbușit la Londra cu aproape 30%. Bloomberg amintește că indicele global întocmit pentru companiile miniere a atins ieri un minim al ultimilor șapte ani într-o zi în care cea mai mare companie de profil, BHP Billinton a suferit cel mai drastic recul într-o ședință în ultimii șase ani, trăgând în jos indicele principal al Bursei din Australia cu 3,7%.

viewscnt
Afla mai multe despre
china
japonia
bursa
criza
asia