Profit de un miliard de lei al Romgaz în prima jumătate a anului, în urma majorării prețurilor de pe piața concurențială

Profit de un miliard de lei al Romgaz în prima jumătate a anului, în urma majorării prețurilor de pe piața concurențială
scris 14 aug 2019

Romgaz a înregistrat un profit de 976 milioane lei în prima jumătate a acestui an, cu 24,7% mai mare decât cel din perioada similară a anului trecut, în special ca urmare a creșterii veniturilor din vânzarea gazelor naturale, atât din producția internă cât și cumpărate pentru revânzare.

Romgaz este obligată ca, începând cu 1 mai, să vândă aproximativ 50% din producție la preț reglementat de 68 de lei/MWh.

Efectul pozitiv al majorării cifrei de afaceri asupra profitului a fost afectat de creșterea cheltuielilor cu impozitul pe veniturile suplimentare (+65,6%, respectiv o creștere de 174,7 milioane lei) și de contribuția bănească percepută de la titularii de licențe în domeniul energiei electrice și al gazelor naturale de 2% din cifra de afaceri realizată din activitățile ce fac obiectul licențelor acordate de ANRE (41,85 mil.lei).

În prima jumătate a anului 2019, Romgaz a produs un volum de 2.700 milioane mc gaze naturale, cu 59,5 mil.mc (2,3%) mai mult decât în aceeași perioadă din anul trecut.

Ca urmare a investițiilor derulate în cadrul CTE Iernut, lucrări care implică restricționarea funcționării grupurilor energetice ale părții vechi a centralei termoelectrice, producția de energie elecrică a Romgaz s-a redus cu 63,18%, de la 466 MWh în primul semestru al anului trecut la 177 MWh în perioada similară a acestui an.

În prima jumătate a anului, Romgaz a injectat în cele 6 depozite pe care le operează, cu 40% mai mult gaz decât în primul semestru al anului trecut: 1,05 miliarde metri cubi, față de 750 milioane metri cubi.

viewscnt
Afla mai multe despre
profit. romgaz
rezultate
bvb