Reacție modestă pe bursă la retragerea ofertei de răscumpărare de către FP

Reacție modestă pe bursă la retragerea ofertei de răscumpărare de către FP
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 25 ian 2016

Acțiunile Fondului Proprietatea (FP) au scăzut cu 2,44% în ziua în care compania a comunicat că a retras de la ASF documentația pentru derularea ofertei de răscumpărări, însă deprecierea s-a produs pe volume modeste, echivalente cu 2 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

O piață slabă. Acesta este tabloul Bursei de Valori București în prima ședință de tranzacționare a acestei săptămâni în care lichiditatea pieței de acțiuni a fost de 16,84 milioane lei (3,72 milioane euro), aproape un sfert din aceasta fiind reprezentată de o tranzacție specială pe piața deal cu 1,77 milioane acțiuni Banca Transilvania (TLV), în valoare de 4,05 milioane lei.

Titlurile băncii au fost cele mai tranzacționate și în piața reglementată, unde rulajul a fost de 2,88 milioane lei, într-o zi în care s-au depreciat cu 2,16%, până la prețul de 2,27 lei/acțiune, cu 40 de bani sub maximul relativ atins în luna octombrie a anului trecut. Cealaltă acțiune bancară lichididă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), a coborât cu 2,88%, până la prețul de 10,1 lei/acțiune, pe transferuri depășind cu puțin  780.000 de lei.

Mohamed El-Erian (Allianz): 2016 va fi un an agitat pe Burse CITEȘTE ȘI Mohamed El-Erian (Allianz): 2016 va fi un an agitat pe Burse

Pe locul doi în topul tranzacțiilor, cu schimburi de 2,02 milioane lei, s-au situat acțiunile Fondului Proprietatea (FP) care s-au depreciat cu 2,44% în ziua în care emitentul a anunțat că și-a retras de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) documentația aferentă derulării unei oferte accelerate de răscumpărare pentrun un număr de 430 milioane titluri, reprezentând 3,84% din numărul total de acțiuni.

"Această  decizie este luată ca urmare a creșterii semnificative a volatilității piețelor financiare la nivel global care s-a manifestat după data la care a fost depusă cererea de aprobare a Ofertei de Cumpărare", spune nota de informare remisă de Bursei și postată pe portalul operatorului de piață.

Vineri, cu două ore înaintea închiderii sesiunii de tranzacționare, o comunicare a supraveghetorului pieței către presă, menționa că prospectul aferent ofertei FP ar fi fost aprobat de Consiliul ASF, însă exact două ore și jumătate mai târziu instituția a revenit afirmând că respectiva comunicare a fost o eroare și nicio decizie nu a fost luată în privința ofertei FP.

După cum vineri prețul acțiunii Fondului nu s-a mișcat semnificativ, nici astăzi piața nu a reacționat puternic, dacă interpretăm prin prisma volumelor. Cele 2,79 milioane acțiuni FP schimbate astăzi, la cinci ani de la listarea societății, nu reprezintă o activitate de tranzacționare ieșită din comun. Un tablou total diferit de cel de la 25 ianuarie 2011, când s-au schimbat 333,21 milioane titluri.

Fondul Proprietatea, la cinci ani de la listare. O poveste despre răscumpărări CITEȘTE ȘI Fondul Proprietatea, la cinci ani de la listare. O poveste despre răscumpărări

Scăderea pe cel mai vizibil emitent de la cota BVB a fost doar marginal peste media pieței, care a consemnat o depreciere de 1,91% măsurată pe indicele BET și de 1,80% dacă luăm în calcul indicele compozit BET Plus.

Din primele 10 cele mai tranzacționate acțiuni românești niciuna nu a consemnat aprecieri, în timp ce numai titlurile Transgaz (TGN) și cele ale SIF Transilvania (SIF3) au rezistat pe nivelurile de referință ale ședinței anterioare. Transferurile marginal sub un milion pe titlurile SIF Transilvania au fost al patrulea rulaj al pieței, în timp ce acțiunea de pe locul trei a fost Electrica (EL), care a pierdut 2,54%, până la prețul de 11,50 lei/acțiune pe volume echivalente cu 1,46 milioane lei.

Indicele energetic BET-NG a suferit un declin de 1,27%, sub media pieței, iar din componența sa notabilă este o nouă zi de scădere (cu 1,45%) a titlurilor Romgaz Mediaș (SNG), care rămân într-o zona a minimelor de la listarea acestui emitent, în noiembrie 2013.

În contextul apatiei din piața de acțiuni reținem o tranzacție cu un număr de 100 obligațiuni din emisiunea pe 5 ani a Ministerului Finanțelor Publice care urmează să-și atingă maturitatea în noiembrie 2018. Valoarea schimbului s-a ridicat la 1,11 milioane lei.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul proprietatea
bvb
bursa
asf
banca transilvania
romgaz
electrica