Asociația Investitorilor transmite un ultim avertisment către ASF privind consolidarea acțiunii SIF Moldova

Asociația Investitorilor transmite un ultim avertisment către ASF privind consolidarea acțiunii SIF Moldova
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 25 ian 2016

Asociația Investitorilor pe Piața de Capital solicită supraveghetorului pieței să reacționeze la decizia AGEA de la SIF Moldova de consolidare a valorii nominale a acțiunilor, operațiune pe care o consideră "ilegală", având ca rezultat exproprierea a milioane de acționari. Președintele Asociației, Laviniu Beze, spune că este ultima sa intervenție publică și își exprimă încrederea că, dacă ASF nu va interveni, procurorii și judecătorii vor fi cei care vor face ordine în cadrul instituției.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) "tace complice" atunci când pe piața de capital românească este derulată o acțiune ilegală care are ca rezultat exproprierea acționarilor SIF Moldova (SIF2), denunță Asociația Investitorilor pe Piața de Capital (AIPC) într-o comunicare publică intitulată "Dacă ASF omoară dreptul de proprietate în România, măcar sa ne dis‎trăm la parastas".

Organizația reclamă faptul că Autoritatea, sesizată în trei rânduri la finele anului trecut asupra viciilor măsurii de consolidare a valorii nominale a acțiunii SIF2, nu a intervenit, iar Adunarea Generală a Extraordinară a Acționarilor (AGEA) la SIF Moldova de la jumătatea acestei luni a adoptat o hotărâre care prejudiciază interesele acționarilor cu dețineri până la 24 de titluri, dobândite prin programul de privatizare în masă.

Hotărârea Adunării Generale este ilegală și "în acest caz, ASF trebuia să reacționeze", se afirmă în documentul citat, semnat de președintele Asociației, Laviniu Beze. Atenționarea publică survine după ce, pe 13 ianuarie, AIPC a solicitat Tribunalului Bacău să respingă documentația depusă de SIF Moldova la Registrul Comerțului în vederea realizării exercițiului de piață de majorare a valorii nominale a acțiunii la 2,5 lei pe titlu, de la 0,1 lei pe acțiune, cât este în prezent.

Această operațiune ar urma să afecteze deținerile reziduale ale unui număr de peste 5 milioane de acționari, ale căror participații ar urma să devină subunitare. Conducerea SIF Moldova a propus o soluție, votată în AGEA, ca fiecare dintre acționari să opteze fie pentru subscrierea unei sume în vederea rotunjirii, fie să formuleze cereri pentru returnarea de raport social.

O miză de 7-8 milioane euro

Asociația Investitorilor își exprimă nemulțumirea nu numai pentru faptul că această operațiune nu întrunește condițiile legale pentru derulare, dar și pentru că plata ar urma să fie efectuată la valoarea nominală actuală, și nu la cea de piață, care este de peste șase ori mai mare. "Este ignorată o cerință minimală și de bun-simț, de a plăti valoarea de piață", spunea cea de-a doua sesizare a AIPC remisă pe această temă Autorității, la 4 decembrie.

SIF Moldova are 5,77 milioane de acționari, potrivit ultimului raport semestrial al emitentului publicat vara trecută. Conform unor estimări avansate în presă chiar de reprezentanți ai societății, ar fi 5,5 milioane acționari ale căror dețineri reziduale sunt de câte 10 acțiuni. Dacă facem diferența dintre prețul de piață stabilit la sfârșitul sesiunii bursiere de vineri, la 0,684 lei/acțiune, și cel nominal, de 0,1 lei/acțiune, și apoi înmulțim rezultatul la cele aproximativ 55 milioane titluri SIF2, reprezentând deținerile reziduale, rezultă o valoare a acestor pachete de aproximativ 32 milioane lei (7,10 milioane euro).

Calcule ale AIPC menționează un număr de 59 de milioane acțiuni, pe baza unor declarații chiar din zona SIF2, caz în care transferul de valoare în detrimentul micilor acționari s-ar ridica la 8 milioane euro.

La micii acționari, sume derizorii

În cazul în care nu achită diferența pentru rotunjire, acționarii "pierd dreptul de proprietate asupra acțiunilor deja deținute pentru o sumă derizorie, și anume valoarea nominală, fără a le fi restituită măcar valoarea de piață a respectivelor acțiuni", se spune și în argumentarea solicitării formulate de Asociația Investitorilor către Tribunalul Bacău.

Sumele în joc sunt importante, potrivit lui Beze, și justifică presiunea pentru realizarea operațiunii de piață. "Normal că managementul SIF se bucură că face o asemenea economie. Normal că acționarii care au aprobat se bucură că iau și partea celor expropriați pe un preț de nimic (și plătit tot din banii SIF2, nu din ai lor). Normal că ASF-ul se bucură că nu scade NAV-ul și comisionul nu scade, salariile nu scad, toți sunt fericiți", spune acesta în comunicarea de astăzi.

Până la AGA, războiul de la SIF Transilvania se mută în Justiție CITEȘTE ȘI Până la AGA, războiul de la SIF Transilvania se mută în Justiție

Asociația pe care o reprezintă a contestat încă din 20 noiembrie decizia de majorare de 25 de ori a valorii nominale a acțiunii SIF Moldova, la numai câteva zile după convocarea AGEA de către managementul societății. Cuvântul "expropriere" era menționat de nu mai puțin de cinci ori în respectivul comunicat. Intervenția lui Beze de acum menține acest punct de vedere: "Ceea ce se întâmplă la SIF2 este un lucru extrem de grav: acționarii sunt expropriați, printr-o decizie ilegală, și pentru o sumă rizibilă",

Efectuarea unor plăți aferente unei operațiuni de piață la valoarea nominală, nu la prețul de piață, creează precedentul periculos ca orice altă societate să poată veni ulterior și să facă același lucru, caz în care investitorii ar lua pe acțiuni mai puțin decât au dat pe ele atunci când le-au cumpărat din piață.

Care este baza legală a restiturii de aport la capitalul social?

În contestația depusă la Tribunalul Bacău, AIPC susține, de altfel, că nu există temei legal pentru derularea unei astfel de proceduri. Astfel, cu excepția procedurii de squeeze-out reglementată de art. 206 din Legea pieței de capital 297/2004, nu există în legislația din România un alt mecanism prin care acționarilor să le fie extrase din proprietate, fără voința lor, acțiunile deținute la o societate listată.

La fel, restituirile de aport la capitalul social nu pot fi efectuate decât în cazul unei operațiuni de reducere a capitalului social și, în acel caz, doar proporțional către toți acționarii. "Considerăm că, și din această perspectivă, operațiunea propusă de SIF Moldova este ilegală (...) Ne aflăm în prezența unei operațiuni fără temei legal, întrucât nu se restituie aporturi către toți acționarii, proporțional cu deținerile acestora", spune documentul înaintat instanței.

ASF, sesizată de trei ori într-o lună de zile

Asupra acestui aspect, Asociația a sesizat ASF încă din 4 decembrie, la o zi după ce conducerea SIF Moldova a completat ordinea de zi a AGEA, fapt a cărui legalitate este iarăși contestată pe motivul că managementul are dreptul de a convoca acționarii, dar, pentru a modifica orice în conținutul convocatorului, trebuie ulterior să strângă semnături ale investitorilor reprezentând 5% din capitalul social.

Autoritatea a formulat în 18 decembrie un răspuns, însă pe care Beze îl consideră a fi în afara celor sesizate. Conform documentului obținut de Profit.ro, ASF menționează că operațiunea va fi derulată în baza unui prospect care urmează să fie aprobat chiar de instituție, că acționarii își pot formula opțiunea de întregire a numărului de acțiuni în 30 de zile și că, oricum, acționarii au posibilitatea de a solicita oricând sumele reprezentând restituirea de aport la capitalul social, caz în care data de înregistrare și data plății sunt, iarăși, definite expres.

Acționarii SIF Moldova au aprobat consolidarea valorii nominale a acțiunii la nivelul de 2,5 lei pe unitate CITEȘTE ȘI Acționarii SIF Moldova au aprobat consolidarea valorii nominale a acțiunii la nivelul de 2,5 lei pe unitate

Cu două zile înainte de Anul Nou, AIPC revine și subliniază că simpla restituire de aport nu reprezintă o respectare a dreptului de proprietate a investitorilor asupra fondurilor cuvenite, așa cum menționa răspunsul ASF semnat de directorul Direcției pentru Protecția Consumatorilor, Călin Rangu. Suma derizorie dată de valoarea nominală reprezintă o "expropriere mascată", afirmă Asociația în cea de-a treia sesizare către instituție.

Pentru a vedea o poziție a Autorității față de preconizata operațiune de piață, am solicitat o întrevedere care ne-a fost aprobată de principiu, marțea trecută, de un oficial ASF, cu rugămintea de formula cererea de întâlnire și pe calea legală. Vineri, însă, din partea departamentului de comunicare am primit răspunsul că ar fi oportun ca aceasta să fie amânată pentru o perioadă.

Reacția Asociației Investitorilor vine exact în acest context în care ASF nu a reacționat la votul din AGEA de la SIF Moldova care ar valida derularea ofertei, calificată drept "matrapazlâc" în documentul remis redacției. "Din răspunsul ASF transpare un singur lucru: protecția proprietății în România este un moft", mai spune Beze.

Faptul că decizia a fost votată în AGEA nu reprezintă o voință suverană a acționarilor, având în vedere că hotărârea este ilegală. În plus, votul a fost cu 99% din drepturile de vot ale acționarilor prezenți care, însă, dat fiind cvorumul, nu reprezintă mai mult de 29% din acționarii SIF Moldova. Nimic nu le dă, însă, conform opiniei formulate, dreptul acestora să-i exproprieze pe ceilalți investitori.

Ca și cum asociația de bloc te-ar scoate afară din apartament

Laviniu Beze folosește o parabolă pentru a explica natura operațiunii de la SIF Moldova. Astfel, el imaginează un proprietar care locuiește într-un bloc și, pasiv, nu participă la ședințele asociației. La un moment dat, asociația de proprietari votează că persoana respectivă trebuie să mai aducă bani de acasă ca să mai poată locui acolo. Și, dacă nu aduce, pierde apartamentul și i se dă pe el cât cu cât l-a cumpărat de la stat acum 20 ani, nu cât face el acum.

Este exemplul pe care Beze îl consideră suficient de explicit pentru a explica natura ofertei de la SIF Moldova, ce ar trebui să atragă intervenția ASF. "Sper doar că, fiind atâtea ilegalități la mijloc, măcar în ceasul al 12-lea ASF să se trezească și să nu mute greșit. Eu, unul, sunt destul de comod, dar poate un acționar mai activ va face un drum la un procuror", se afirmă în încheierea comunicării AIPC.

viewscnt
Afla mai multe despre
sif moldova
aipc
asf
laviniu beze
actionari
expropriere
investitori