Șeful BVB, numit președinte al unei "cochilii de bani" listate la Londra și condusă de compatrioți polonezi

Șeful BVB, numit președinte al unei "cochilii de bani" listate la Londra și condusă de compatrioți polonezi
scris 22 ian 2016

Ludwik Sobolewski, CEO-ul polonez al operatorului bursier Bursa de Valori București (BVB), companie listată pe propria sa plaformă, a fost numit președinte neexecutiv al vehiculului investițional Highway Capital PLC, cotat la bursa londoneză și condus de compatrioți polonezi ai lui Sobolewski, printre care un fost președinte al Camerei de Comerț România-Polonia.

"Domnul Sobolewski este în prezent CEO al BVB, unde a fost însărcinat cu misiunea de a reforma din temelii infrastructura pieței românești de capital, în cooperare cu Guvernul, Banca Națională a României, Autoritatea de Supraveghere Financiară și participanții la piață", se arată în anunțul Highway Capital PLC cu privire la numirea șefului BVB în funcția de președinte al companiei listate la Londra.

În anunț este precizat că Ludwik Sobolewski mai cumulează funcțiile de membru în Consiliul de Supraveghere al companiei energetice poloneze ZE PAK, listată la Bursa de la Varșovia,  membru în comisia financiară a unei fundații culturale poloneze și membru al consiliului de conducere al ONG-ului "Polonia acum", care se ocupă cu promovarea antreprenoriatului IMM. 

Piețele asiatice și-au continuat declinul joi, în pofida unui debut verde CITEȘTE ȘI Piețele asiatice și-au continuat declinul joi, în pofida unui debut verde

Contactat de Profit.ro, Ludwik Sobolewski nu a dorit să comenteze numirea în funcția de președinte neexecutiv al Highway Capital Plc, însă a precizat că această numire nu va afecta în niciun fel activitatea sa de director general al BVB.

Înainte de a se alătura BVB, Sobolewski a fost CEO și președinte al boardului managerial al bursei poloneze, președinte al Asociației Avocaților Polonezi și vicepreședinte executiv al Depozitarului Central din Polonia.

Highway Capital PLC este un vehicul investițional listat la bursa londoneză. Compania a fost înființată în 2013 și face parte din categoria așa-numitelor "cash-shells" (cochilii de bani – n.r.), entități juridice listate pe burse, dar fără operațiuni de business, care nu dispun decât de un sediu social, o echipă managerială și conturi bancare cu lichidități.

Scopul înființării acestor entități este, de regulă, preluarea și administrarea ulterioară de companii cu activități operaționale și cu potențial de profit. Avantajul este că procedurile de listare a acestor vehicule investiționale sunt mult mai ușoare, mai rapide și mai puțin costisitoare decât în cazul companiilor obișnuite.

Mohamed El-Erian (Allianz): 2016 va fi un an agitat pe Burse CITEȘTE ȘI Mohamed El-Erian (Allianz): 2016 va fi un an agitat pe Burse

"Highway Capital are ca scop construirea unui portofoliu care să genereze venituri și randamente ale capitalului pentru acționari", se precizează pe site-ul vehiculului investițional.

Din Consiliul de Administrație al companiei mai fac parte polonezii Maciej Szytko, investitor și consultant în investiții la bursa de la Varșovia și pe piețele de capital din Rusia și fosta Uniune Sovietică, Dariusz Zych, vicepreședinte al asset-managerului polonez SCG SA, și Jacek Slotala, prezentat pe site-ul Highway Capital ca un "guru" al investițiilor, cu o experiență de 30 de ani pe piețele de capital din Europa Centrală și de Est, fost membru în Consiliile de Supraveghere ale unor instituții precum BERD și USAID și fost președinte al Camerei de Comerț România-Polonia.

În prezent, Slotala este director de investiții la CEE Equity Partners, compania de consultanță care oferă consiliere în investiții fondului China-CEE Fund, cu resurse de 435 milioane dolari. Din board-ul CEE Equity Partners fac parte și românii Radu Zara, fost director de restructurare la BCR, și Octavian Vidu, fost broker pe piețele de capital din America Centrală, iar în România – manager de dezvoltare la Copernicus Capital, Abris Romania și Eneas.

Până la AGA, războiul de la SIF Transilvania se mută în Justiție CITEȘTE ȘI Până la AGA, războiul de la SIF Transilvania se mută în Justiție

În iulie anul trecut, Maciej Szytko a acordat Highway Capital un împrumut de 120.000 de lire sterline pe 5 ani, cu opțiunea de convertire a creditului în acțiuni la companie la prețul de 10 pence/acțiune. Banii au fost folosiți drept capital de lucru.

Potrivit ultimului raport al Highway Capital, la finalul celor 6 luni încheiate la 31 august 2015, compania înregistra o pierdere brută de 65.000 de lire sterline și activ net negativ, de -203.000 lire sterline.

În raportul anual pe 2014 se preciza că principala dificultate a Highway Capital este dată de faptul că doi dintre cei mai mari acționari ai vehiculului investițional nu reușesc să se pună de acord asupra companiilor care ar trebui să devină ținte de preluare pentru construirea portofoliului Highway Capital. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ludwik sobolewski
bursa de valori bucuresti
bvb
vehicul investitional