România rămâne la periferia piețelor de capital. Bursa de la Varșovia deja este piață dezvoltată, cu 2 clase peste cea de la București

România rămâne la periferia piețelor de capital. Bursa de la Varșovia deja este piață dezvoltată, cu 2 clase peste cea de la București

Sursa foto: Alicia Shields / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 30 sep 2017

Agenția de evaluare financiară FTSE Russell nu a mutat nimic în privința României, care rămâne pe lista de așteptare pentru primirea statutului de piață emergentă. Este o clasificare pe care o obține bursa din Kuweit.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Bursa de Valori București nu se poate desprinde de calificativul de piață de frontieră ceea ce restricționează accesul pe piața de capital a unor categorii largi de investitori instituționali. Dacă întârzierea listării Hidroelectrica ne ține departe de perspectiva de a fi promovați la statutul de piață emergentă sub criteriile Morgan Stanley, lichiditatea redusă nu permite nici măcar obținerea unui calificativ superior nici din partea FTSE Russell.

Agenția de evaluare financiară cu sediul la Londra a publicat ieri mutările de sale anuale și BVB doar a rămas pe lista de monitorizare în vederea acordării statutului de piață emergentă. Seceta de listări din anii 2015-2016 și incapacitatea actorilor pieței locale de a atrage investitorii de retail lasă bursa locală la periferia piețelor financiare.

Obligațiunile Băncii Internaționale de Investiții, cu sediul la Moscova, intră astăzi la tranzacționare la Bursa București CITEȘTE ȘI Obligațiunile Băncii Internaționale de Investiții, cu sediul la Moscova, intră astăzi la tranzacționare la Bursa București

Valoarea medie zilnică de tranzacționare a crescut în primele 8 luni ale anului cu 38,38%, la 41,50 milioane lei (9,12 milioane euro), față de 29,99 (6,68 milioane euro) în perioada similară a anului trecut, potrivit ultimului buletin lunar al BVB, însă este departe de a fi o piață cu adâncimea cerută emergentelor.

Micii investitori nu fac pasul către bursă și nerezidenții instituționali invocă faptul că absența acestora ține o lichiditate mică ce nu le poate asigura ieșirea într-un interval de timp redus. Educația financiară redusă, pasivitatea brokerilor, memoria pierderilor catastrofale din anii 2007-2009 și practici neprietenoase din partea acționarilor majoritari în paguba investitorilor de portofoliu care au culminat cu lichidarea în devălmășie a pieței Rasdaq frânează intrarea în piață a unor noi investitori.

Polonia se depărtează vizibil

Polonia a fost reclasificată de FTSE Russell ca piață dezvoltată, promovată de la statutul de piață emergentp avansată. Bursa de la Varșovia este utilizată intens de actorii din mediul de afaceri polonez pentru finanțare și exercițiile de piață succesive au adus-o la o dimensiune care nu numai că ajută economia reală, dar o așează la categoria marilor burse ale lumii. Numai din anul 2013 și până în prezent, pe bursa de la Varșovia s-au realizat oferte publice de listare în valoare de 2,69 miliarde lei, de 2,7 ori mai mult decât în cazul României, conform unui raport recent al PricewaterhouseCoopers.

Piața locală de capital chiar dacă a avut o secvență de listări cu aducerea la cota bursei într-un interval de 6 luni a companiilor MedLife (M), Digi Communications (DIGI) și AAGES Târgu Mureș (AAG), se află în impas, semnala recent Gabriel Dumitrașcu, omul care a ajutat cel mai mult bursa în urmă cu 3 ani, când a contribuit decisiv, în calitate de șef al departamentului de privatizare din Ministerul Energiei, la oferteșe publice de la Nuclearelectrica (SNN), Romgaz Mediaș (SNG) și Electrica (EL).

Niciunul dintre respectivii emitenți nu se tranz7acționează, la 3-4 ani de la listare decisiv peste prețul ofertei publice, ceea ce se constituie într-un eșec pentru investitori. Dumitrașcu afirma că ulterior listării, chiar guvernul a luat măsuri de reglementare care au afectat profiturilor companiilor de stat pe care le-a listat, iar anchetele penale au antrenat un sentiment negativ în piață. „Au intervenit organele”, rezuma Dumitrașcu. De partea cealaltă a mesei, el vede sumbru lucrurile: „Oare la mine, micul investitor, se gândește cineva?! Oare merită să vin cu capital să investesc?!”

Banul la ban trage...în Golful Persic

Dacă în România chiar localnicii ezită să investească, FTSE Russell le recomandă investitorilor ca piață emergentă Kuweit, iar Arabia Saudită este și ea cu un pas mai aproape decât România, urmând să fie reevaluată în luna martie a anului viitor.

Nu suntem chiar la coadă. Nigeria și Mongolia au fost excluse de pe lista de monitorizare, iar Islanda, o țară cu o populație doar cu o treime mai mare decât numărul de locuitori din Ploiești, a fost adăugată în antecamera unei promovări la statutul de piață de frontieră, cel la care rămâne România.

viewscnt
Afla mai multe despre
ftse russell
bursa
bvb
arabia saudita
polonia
kuwait