Sectorul energetic preia ștafeta lichidității la BVB

Sectorul energetic preia ștafeta lichidității la BVB

Sursa foto: Maxuser2 / dreamstime.com

scris 9 sep 2019

După ce săptămâna trecută activitatea de tranzacționare de la Bursa de Valori București a fost concentrată puternic de acțiunile Băncii Transilvania și Fondul Proprietatea, astăzi piața a fost acaparată de transferurile realizate pe titlurile Electrica și Nuclearelectrica.

Bursa românească nu se mișcă. Atingerea maximelor post-criză la sfârșitul lunii trecute a fost urmată de o secvență de sesiuni neconcludente, marcate de oscilații minore și volume reduse. Ședința de debut a acestei săptămâni a fost în aceeași notă, cu un rulaj al pieței de acțiuni de 25,80 milioane lei (5,45 milioane euro) și deprecieri de amplitudine similară, 0,12% la nivelul indicilor BET, BET Plus și BET-NG.

Noutatea este reprezentată de protagonistele pieței. Acestea s-au modificat cel puțin pentru o zi. Astfel, pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 11,26 milioane lei, s-au aflat titlurile Electrica (EL), care au staționat la prețul de 11,25 lei/acțiune. Acestea au fost secondate de titlurile Nuclearelectrica (SNN) ce s-au corectat cu 0,78%, până la prețul de 12,80 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 5,28 milioane lei. Cele 2 titluri au concentrat, de altfel, aproape 2 treimi din activitatea de la BVB.

SIF Oltenia își lichidează participația la TMK Artrom. Președintele Ciurezu declara, luna trecută, că acționează doar timid în piață CITEȘTE ȘI SIF Oltenia își lichidează participația la TMK Artrom. Președintele Ciurezu declara, luna trecută, că acționează doar timid în piață

Chiar dacă au cedat prim-planul, acțiunile tradițional cele mai lichide de la BVB, au atras într-o bună măsură interesul investitorilor. Astfel, pe tranzacții de 3,40 milioane lei, titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au retras cu 0,21%, până la prețul de 2,3600 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 12,31 miliarde lei (2,60 miliarde euro).

De asemenea, titlurile Fondul Proprietatea (FP) s-au depreciat cu 0,44%, până la prețul de 1,1350 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,89 milioane lei. Emitentul a notificat astăzi piața că spăptămâna trecută a achiziționat de piață un număr de 13,80 milioane acțiuni proprii pentru care a plătit 15,77 milioane de lei, în cadrul programului de răscumpărare aprobat de acționari.

La 11 zile de la delistare, Metav București, controlată de firme din zona oamenilor de afaceri Radu Dimofte și Puiu Popoviciu, are incendiu în incinta parcului. Pentru unii acționari este un prilej să facă bani. Alți investitori vorbesc despre un „blestem CITEȘTE ȘI La 11 zile de la delistare, Metav București, controlată de firme din zona oamenilor de afaceri Radu Dimofte și Puiu Popoviciu, are incendiu în incinta parcului. Pentru unii acționari este un prilej să facă bani. Alți investitori vorbesc despre un „blestem

Piața a luat astfel traiectoria principalilor săi emitenți. Astfel, indicele reprezentativ BET a alunecat sub referință, la nivelul de 9.234,567 de puncte. Sub aspect tehnic, indicele celor mai lichide acțiuni românești gravitează în zona mediilor mobile care desemnează tendința pe termen scurt, respectiv media mobilă expoonențială de 5 zile (EMA5) și media mobilă simplă de 8 zile (SMA8), așa cum se vede pe graficul atașat.

Sectorul energetic preia ștafeta lichidității la BVB

Piața a fost lipsită de suflu în contexctul în care nici din Europa nu a bătut vânt pozitiv, închiderile fiind divergente la nivelul principalilor indici continentali și regionali: -0,00% indicele Euro Stoxx 50, -0,64% pentru indicele FTSE de la Londra, -0,27% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,28% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, +2,44% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,43% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,14% pentru indicele PX de la Praga.

La București, mișcare insolită, pe piața deal au fost schimbate 6,00 milioane de acțiuni ale companiei THR Marea Neagră (EFO), reprezentând 1,03% din capitalul social al companiei care concentrează deținerile SIF Transilvania (SIF3) din stațiunea Eforie Nord. Efectuat la prețul de 0,1060 lei/acțiune, schimbul s-a ridicat la valoarea de 636.000 de lei.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
fondul proprietatea
electrica
nuclearelectrica
thr marea neagra