Sfaturile unui înțelept pentru cei care vor bani. Nassim Taleb, autorul cărții „Lebăda Neagră”, spune că nu a avut niciodată datorii. Motivul: a vrut să fie liber

Sfaturile unui înțelept pentru cei care vor bani. Nassim Taleb, autorul cărții „Lebăda Neagră”, spune că nu a avut niciodată datorii. Motivul: a vrut să fie liber
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 13 mai 2018

Fostul trader Nassim Taleb, cel care și-a câștigat notorietatea în piețele financiare în timpul crizei din 2007-2008, lansând conceptul de „lebădă neagră” a riscurilor necunoscute, afirmă că în viața sa nu a avut împrumuturi de niciun tip și nici credite ipotecare. El spune că urmează atitudinea romanilor, care susțineau că datornicii nu sunt oameni liberi.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Are euro, dolari și lire sterline, este lipsit de obligații și pregătit pentru următoarea criză. Așa îl regăsim pe Nassim Taleb, autorul best-seller-ului „Lebăda Neagră” („Black Swan”), carte care a influențat masiv gândirea în lumea financiară în deceniul trecut după criza financiară care a culminat cu căderea băncii americane de investiții Lehman Brothers în septembrie 2008. Conceptul de „lebădă neagră” se referă la acele riscuri despre care oamenii află abia în momentul materializării lor, lucruri sau fenomene care existau dintotdeauna, dar care nu ajung să fie cunoscute decât într-un anumit moment, neprevăzute până atunci.

Taleb, de origine libaneză, afirmă că și acum oamenii îi cer să facă previziuni despre viitorul economiei, însă mai curând ar fi corect să-l întrebe ce are în portofoliu. Spune că nimeni nu ar trebui să lanseze sentințe despre ce ar urma să se întâmple în viitor dacă este imun la consecințe. De altfel, ultima sa carte, „Pielea în joc” („Skin in the Game”) insistă asupra faptului că nicicând în istoria umanității decidenți nu au putut lua hotărâri care să schimbe atât de dramatic viața a milioane de oameni și să nu răspundă cu nimic, atunci unde în alte epoci își pierdeau capul ei și familiile lor.

Cel mai mare investitor în piețele de bonduri nu crede în majorarea semnificativă a dobânzilor. PIMCO vede un maxim local al randamentului de 3% pentru titlurile de stat americane cu scadența la 10 ani CITEȘTE ȘI Cel mai mare investitor în piețele de bonduri nu crede în majorarea semnificativă a dobânzilor. PIMCO vede un maxim local al randamentului de 3% pentru titlurile de stat americane cu scadența la 10 ani

Pielea în joc înseamnă că fiecare trebuie să-și poarte propriul risc, că oamenii care iau decizii nu trebuie să fie niciodată izolați de consecințele care decurg din respectivele hotărâri, spune Taleb și într-un material publicat recent în revista Esquire. Dacă repari elicoptere, trebuie să zbori cu ele, dacă decizi că vrei să invadezi Irak-ul, trebuie ca proprii tăi fii să fie pe front. La fel, când iei decizii economice, trebuie să suporți costurile în cazul în care lucrurile merg prost.

Taleb spune că nu a împrumutat niciodată niciun bănuț. „Am istoric de credit zero. Nici împrumuturi, nici credite ipotecare, nimic. Niciodată!” Spune că a avut totdeauna alergie la împrumuturi și dispreț pentru oamenii care sunt îndatorați și nu o ascund. „Când nu am avut bani, am închiriat. (...) Urmez atitudinea romanilor că datornicii nu sunt oameni liberi.”

Învățături despre libertate și bani

Cunoscut și pentru lucrările sale de aforisme, Taleb a enunțat și în ultimul material câteva învățături pe care oamenii ar trebui să le urmeze pentru a avea succes în viață și a nu avea probleme cu banii.

Mai bine ratezi miliarde de oportunități, decât să o dai în bară o dată și bine. Spune că a învățat asta încă de la prima sa slujbă, de la un trader veteran, la o bancă din New York, care în prezent nu mai există. Cea mai mare parte a oamenilor nu înțeleg cum să administreze incertitudinea. Se sfiesc să-și asume riscuri mici, fără să realizeze și, tot fără să realizeze, îmbrățișează riscuri cu adevărat mari. În business este total contrar și important este să ai succes constant. Poți să faci toate greșelile pe care le vrei, cu condiția să știi că vei putea fi în piață și mâine.

Nu investi niciun fel de energie în negociere, decât atunci când numărul zerourilor devine mare. Poți să pierzi jocurile mici, dar salvează-ți energia pentru jocurile mari.

Nu este nimic în neregulă să greșești, atâta vreme cât ești dispus să plătești prețul. Unul care vorbește aiurea nu este cel care greșește, ci cel care este izolat de propriile sale erori. 90% dintre americani –instalatori, dentiști, șoferi de autobuze – au pielea în joc. Taleb este îngrijorat de cei 2% – intelectuali și politicieni care iau decizi majore, dar nu au pielea în joc în cazul în care încurcă lucrurile pentru toți ceilalți. În urmă cu 30 de ani, Adunarea Națională a Franței era compusă din proprietari de magazine, fermieri, veterinari, avocați din orașe mici, doctori – oameni implicați în actvitățile de zi cu zi. Acum este alcătuită în întregime de politicieni profesioniști, oameni care au divorțat de viața reală. În America încă este mai bine, dar lucrurile se îndreaptă într-acolo, avertizează Taleb.

Banii nu pot aduce fericirea, dar absența lor poate cauza nefericire. Banii cumpără libertate: libertatea intelectuală, libertatea de a alege cu cine votezi, libertatea de a alege cu cine vrei să lucrezi profesional. Pentru a ajunge să acumulezi acești „fuck you money”, cum îi numește Taleb, este, însă, nevoie de multă disciplină. În momentul în care te-ai întins cu un bănuț peste plapumă, îți pierzi libertatea din nou. Dacă banii reprezintă o sursă de griji pentru tine, atunci ar trebui să-ți restructurezi întreaga viață.

Cei mai buni bani i-a dat pe cărți. Taleb recunoaște însă că și banii cheltuiți prostește au mers tot pe cărți. „Niciodată n-am înțeles pe cineva care cheltuie doar ca să-și amelioreze statutul social.”

Dacă nimeni nu-mi plătește salariul, nu trebuie să mă autocaracterizez. Taleb, de formație trader, spune că nu și-a arogat niciodată titulatura de filosof sau de intelectual, după cum a refuzat onoruri. Cum spunea Cato cel Bătrân, mai bine să fii întrebat de ce nu ai statuie, decât să fii întrebat de ce ai una.

viewscnt
Afla mai multe despre
nassim taleb
dolari
euro
lire sterlina
datorii
bursa
franta