Oferta Zentiva se închide, cu o rată de participare de 63% și o valoare de 36 milioane euro. Francezii de la Sanofi ajung la o deținere de 93%, dar sunt aproape cu 2% sub pragul necesar delistării

Oferta Zentiva se închide, cu o rată de participare de 63% și o valoare de 36 milioane euro. Francezii de la Sanofi ajung la o deținere de 93%, dar sunt aproape cu 2% sub pragul necesar delistării
scris 10 apr 2018

Zentiva NV din Republica Cehă, compania-mamă a producătorului de farmaceutice generice Zentiva România, a cumpărat 11,6% din acțiunile firmei românești în cadrul ofertei închise săptămâna trecută. În total, societățile din cadrul grupului francez Sanofi ar urma să aibă 93,2% din titluri, iar dimensiunea pachetelor ne spune că fondurile de pensii administrate NN și fondul finlandez KJK au ieșit din acționariat. Compania nu are procentajul necesar delistării, dar a scăpat de suflul din ceafă al unor acțonari activiști care au acuzat conducerea companiei de deturnarea profiturilor în favoarea acționarului majoritar.

Nu mai puțin de 168,76 milioane lei (36,21 milioane euro) intră în piață, bani către investitorii de portofoliu activi la Bursa de Valori București, urmare a închiderii ofertei publice derulată de majoritarii de la Zentiva România (SCD). Ofertantul, Zentiva NV din Republica Cehă, parte a grupului Sanofi care este acționar majoritar și al companiei românești care produce faimosul Algocalmin, a achiziționat un număr de 48,21 milioane acțiuni Zentiva România, reprezentând 63,15% din pachetul țintit, și echivalentul a 11,57% din capitalul social.

Încă din luna decembrie, compania anunțase că se strânseseră oferte de vânzare angajante pentru un număr de peste 10% din acțiuni la prețul ofertei de 3,50 lei/acțiune, aproape dublu față de valoarea medie de tranzacționare din cea mai mare parte a anului 2017. Dimensiunea pachetelor ne spune că printre vânzători sunt fondurile de pensii administrate NN și finlandezii de la KJK Fund II SICAV-SIF.

Ministerul Sănătății încasează dividende în valoare de 2 milioane de lei de la Antibiotice Iași CITEȘTE ȘI Ministerul Sănătății încasează dividende în valoare de 2 milioane de lei de la Antibiotice Iași

Respectivele entități obțin câștig de cauză după demersuri de investitori activiști pe lângă conducerea executivă a companiei față de care aveau suspiciuni că realizează operațiuni contabile care permit ca prin prețurile de transfer să fie deturnate profituri către majoritarul Sanofi. Într-o AGA-șoc din primăvara anului trecut, reprezentanții din România ai finlandezilor de la KJK, secondați de NN, au solicitat lămuriri despre ceea ce denunțau a fi operațiuni aparent nereale. „În această companie se întâmplă lucruri care mie îmi stârnesc o anumită suspiciune”, declara atunci Răzvan Lefter de la KJK.

Invocarea liderului majorității parlamentare Liviu Dragnea ca bau-bau al multinaționalelor evazioniste în respectiva AGA și menționarea acestui lucru în exclusivitate în Profit.ro, a atras reacția șefului PSD. Într-o postare pe Facebook, acesta a făcut o declarație care a atras la Zentiva o serie de controale ale Fiscului.

„Am citit în presă despre nemulțumirile acționarilor unor firme din România care sunt deținute de mari grupuri multinaționale. Ei se plâng de faptul că profiturile obținute aici sunt transferate, prin operațiuni fictive, către grupurile din afară care dețin pachetul majoritar. Scad astfel artificial și dividendele acționarilor minoritari din România, și taxele datorate către statul român. Susțin categoric orice investiție străină onestă în România! Dacă însă se recurge la operațiuni fictive, pentru a eluda plata taxelor în România, atunci cred că ANAF-ul și alte autorități ar trebui să intervină. Când se încalcă legea, instituțiile statului trebuie să acționeze la fel de ferm, indiferent de forța sau anvergura unei companii", afirma atunci Dragnea.

Biofarm vrea să distribuie jumătate din profitul net obținut în 2017 sub formă de dividende. Randament net de 6% CITEȘTE ȘI Biofarm vrea să distribuie jumătate din profitul net obținut în 2017 sub formă de dividende. Randament net de 6%

După oferta închisă săptămâna trecută și ale cărei detalii au fost furnizate de emitent astăzi, Venoma Holdings deține 50,98% din acțiunile Zentiva România, Sanofi Aventis Europe are o participație de 6,73%, iar Zentiva NV, ofertantul, are un pachet reprezentând 35,49% din capitalul social, majorat de la 23,93% înaintea operațiunii de piață. În total, companiile din cadrul grupului Sanofi Aventis au o deținere de 388,61 milioane acțiuni, reprezentând 93,25% din capitalul social al companiei și care la prețul ofertei au o valoare de piață de 1,36 miliarde lei (291,85 milioane euro). Participația este, însă, cu 1,75% sub pragul de 95% care permite delistarea companiei de la Bursa de Valori București.

Zentiva România a obținut anul trecut venituri din vânzări de bunuri de 426,24 milioane lei, în creștere cu 9,91%, față de 387,80 milioane lei în 2016, conform rezultatelor anuale preliminare publicate ieri. De asemenea, profitul net a urcat cu 17,99%, la 86,30 milioane lei, de la 73,14 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
zentiva romania
kjk
sanofi
nn
bvb
bursa
liviu dragnea