SIF Banat-Crișana își ridică participația la SIF Muntenia, unde deține peste 15% din acțiuni

SIF Banat-Crișana își ridică participația la SIF Muntenia, unde deține peste 15% din acțiuni

Cu centrul de decizie în aceeași clădire, SIF Banat Crișana și SIF Muntenia își consolidează și legăturile de acționariat.

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 7 apr 2022

După ce în luna ianuarie a acestui an a plătit 65 milioane lei pentru a deveni cel mai important acționar al SIF Muntenia, SIF Banat-Crișana și-a suplimentat, prin tranzacții succesive, participația și a ajuns la un pachet de acțiuni a cărui valoare depășește reperul de 140 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cum afectează tensiunile internaționale piața de capital românească, cum pot fi atrași mai mulți investitori de retail pe piața de capital, cum se vede în 2022 apetitul emitenților față de bursă și multe alte teme vor fi explicate la Videoconferința Profit Piața de Capital.forum - Bursa în apropierea războiului, programată pentru 13 aprilie.

Videoconferința, organizată cu sprijinul Agista, Banca Transilvania, Bursa de Valori București, CreditAmanet, Depozitarul Central, Nordis Group și SIF Banat-Crișana, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV - DETALII AICI

O coordonare a activităților, notorie de un deceniu, capătă și mai multă consistență juridică. SIF Banat-Crișana (SIF1) a ajuns la o deținere de 15,34% din titlurile SIF Muntenia (SIF4), fiind cumpărător constant în ultimele 2 luni. Cele mai importante tranzacții pe acest emitent datează de la jumătatea lunii februarie.

Astfel, pe data de 10 februarie am consemnat în piața reglementată schimburi cu 8,52 milioane titluri, valoarea acestora ridicându-se la 13,33 milioane lei. De asemenea, cu o zi mai târziu, pe 11 februarie, în piața deal au fost transferuri speciale cu 40,00 milioane acțiuni cu simbolul SIF4, în valoare de 62,60 milioane lei. Ultimele mutări majore, când limita unei dețineri de 15% a fost depășită, datează din 4 aprilie, când pe segmentul regular de la BVB au fost volume cu 3,36 milioane acțiuni, în sumă de 3,90 milioane lei.

Mesaj de la șeful celui mai mare fond de investiții din lume către „tinerii frumoși și liberi”: A sosit vremea să aflați ce este penuria CITEȘTE ȘI Mesaj de la șeful celui mai mare fond de investiții din lume către „tinerii frumoși și liberi”: A sosit vremea să aflați ce este penuria

Cu 2 luni și jumătate înainte, SIF Banat-Crișana raportase trecerea pragului de 10% din acțiuni la SIF Muntenia, după ce pe 18 ianuarie 2021 achiziționase, într-un transfer de tip deal 39,60 milioane acțiuni, reprezentând 5,04% capitalul social al emitentului. Valoarea respectivului schimb se ridicase la 64,65 milioane lei.

SIF-ul condus de fostul ministru al Finanțelor Publice Bogdan Drăgoi ajunge astfel la o participație de 120,40 milioane acțiuni SIF Muntenia, care, la ultimul preț de piață, de 1,1750 lei/acțiune, are o valoare de 141,47 milioane lei (28,61 milioane euro).

Salrom va fi listată pe bursă, însă nu de Ministerul Economiei, ci de Fondul Proprietatea CITEȘTE ȘI Salrom va fi listată pe bursă, însă nu de Ministerul Economiei, ci de Fondul Proprietatea

Achiziția încrucișată consolidează și raporturile de acționariat pentru 2 emitenți de la BVB cu legături strânse. De remarcat este că atât SIF Banat-Crișana, cât și SAI Muntenia Invest, societatea care are în administrare SIF Muntenia, au centrele de operații în aceeași clădire, din strada Rahmaninov, în București. Consolidarea structurii de acționariat vine în contextul în care legislația adoptată de Parlament la sfârșitul anului 2018 a eliminat pragurile de deținere la SIF-uri.

Emitenții au fost anul trecut sub o presiune constantă – mediatică, de tip corporativ și de litigii legale – din partea omului de afaceri iranian Madadi Behboud, care a ajuns să controleze 6,13% din SIF Muntenia și care denunța legături care ar încălca principiile pieței la respectivul conglomerat.

viewscnt
Afla mai multe despre
sif banat crisana
sif muntenia
bvb
bursa
bogdan dragoi