Temerile legate de înăsprirea monetară aruncă din nou acțiunile europene în teritoriu roșu

Temerile legate de înăsprirea monetară aruncă din nou acțiunile europene în teritoriu roșu
scris 18 ian 2022

Acțiunile europene au revenit pe scădere în ședința de marți, coborând la minimul ultimei săptămâni, pe fondul temerilor legate de înăsprirea monetară. Cel mai mare declin este înregistrat în sectorul tehnologiei.

Indicele paneuropean Stoxx 600 scade cu circa 1,3%, în contextul unei creșteri a randamentelor la titlurile de stat americane. Dobânda la tilturile pe 2 ani a depășit 1% pentru prima dată din 2020, în contextul în care investitorii anticipează o majorare a dobânzilor de referință în SUA în luna martie.

Petrolul Brent, la maximul din 2014, de peste 88 de dolari pe baril. Gigantul Goldman Sachs vede un preț de 100 de dolari/baril în trimestrul al treilea CITEȘTE ȘI Petrolul Brent, la maximul din 2014, de peste 88 de dolari pe baril. Gigantul Goldman Sachs vede un preț de 100 de dolari/baril în trimestrul al treilea

Săptămâna trecută, indicele paneuropean a avut cel mai mare declin din noiembrie.

Indicele CAC 40 (Paris) și Dax (Frankfurt) pierd fiecare peste 1%, iar FTSE 100 (Londra) scade cu 0,6%.

Indicele sectorial al acțiunilor din tehnologie coboară cu psete 2%. 

Creșterea dobânzilor la titlurile de stat trage în jos "acțiunile de creștere" (growth stocks-eng.), cum sunt cele din sectorul tehnologiei, deoarece diminuează valoarea actualizată a profiturilor viitoare anticipate.

"Având în vedere că Rezerva Federală și Banca Angliei sunt deja orientate spre înăsprirea politicii monetare, este puțin probabil să nu vedem și Banca Centrală Europeană orientând politica monetară spre combaterea inflației, luând în calcul mai ales impactul creșterii prețurilor la energie și așteptările ca acestea să continue să crească în mod constant. Am avut un început de an bun, dar acea euforie a dispărut, iar acțiunile ar putea avea câteva săptămâni dificile în perioada dinaintea ședinței Rezervei Federale", a declarat Stuart Cole, economist șef la Equiti Capital, citat de Reuters.
 
viewscnt
Afla mai multe despre
stoxx 600
actiuni europene
bursa
burse europene
fed
dobanzi sua