Tendința negativă se accentuează la bursă. Vânzări consistente pe cele mai lichide acțiuni. Neliniștile investitorilor sunt antrenate tot de soarta incertă a fondurilor de pensii

Tendința negativă se accentuează la bursă. Vânzări consistente pe cele mai lichide acțiuni. Neliniștile investitorilor sunt antrenate tot de soarta incertă a fondurilor de pensii

Sursa foto: Saknakorn / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 17 mai 2018

Indicii principali de la BVB au pierdut 3 sferturi de procent într-o sesiune cu o activitate de tranzacționare în creștere. Brokeri și investitori spun că jucătorii ezită să ia poziții decisive în piață înainte de o rezoluție clară privind Pilonul II de pensii.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Bursa românească dădea semne de slăbiciune, reflectată săptămâna trecută mai degrabă de volumele slabe decât de precipitarea unei tendințe de vânzare. De luni, pare că piața a intrat într-o nouă fază, în care parcursul corectiv s-a reluat cu putere, iar volumele au reapărut. Astăzi, rulajul pieței de acțiuni s-a cifrat la 50,99 milioane lei (11,01 milioane euro).

Este o lichiditate care a fost adusă doar în măsura în care piața a trecut la niveluri mai coborâte pentru a găsi cumpărători. Indicele compozit BET Plus a suferit un recul de 0,77%, la indicele reprezentativ BET s-a depreciat cu 0,76%, până la nivelul de 8.511,49 de puncte, care deja este cu 5,49% sub maximul la închidere post-criză de 9.006,10 puncte atins la sfârșitul lunii trecute.

Indicele a trecut cu viteză printr-o zonă în care repere tehnice indicau un posibil punct de regrupare a cumpărătorilor, respectiv media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55) și retragerea Fibonacci de 38,2% a ultimului impuls ascendent. Cu câțiva pași de cotare mai jos este un alt posibil suport tehnic, dat de retragerea Fibonacci de 50% și de maximul relativ atins în luna ianuarie, așa cum se vede pe graficul atașat.

Tendința negativă se accentuează la bursă. Vânzări consistente pe cele mai lichide acțiuni. Neliniștile investitorilor sunt antrenate tot de soarta incertă a fondurilor de pensii

Declinul de la BVB pare unul precipitat cu o succesiune de lumânări „roșii”, dintre care 2 sunt destul de lungi, indicând forța vânzătorilor. Nimic nu este asemănător cu ce se întâmplă pe piețele bursiere europene mature, ale căror indici astăzi chiar au avut o tendință pozitivă: +0,82% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,70% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,98% pentru indicele CAC40 de la Paris și +0,91% pentru indicele DAX de la Frankfurt. Ezitare a existat la nivel regional, cu un declin de -0,88% al indicelui WIG20 de la Varșovia, un recul de 0,10% pentru indicele BUX de la Budapesta și o apreciere ușoară, de +0,12% pentru indicele PX de la Praga, dar nici pe departe nu a fost impulsul descendent de la București.

„Este clar o poveste românească”, spune un agent de bursă. Brokeri și investitori contactați de Profit.ro leagă etapa negativă din aceste zile de neliniștile din piață față de potențiale decizii ale autorităților care să limiteze dimesiunea fondurilor de pensii de la Pilonul II, cei mai constanți cumpărători de la BVB din ultimii ani.

Impact Developer & Contractor trece pe pierdere. Vânzările de locuințe scad, în condițiile în care accesul în cartierul Greenfield Băneasa este frânat de activiști ecologiști CITEȘTE ȘI Impact Developer & Contractor trece pe pierdere. Vânzările de locuințe scad, în condițiile în care accesul în cartierul Greenfield Băneasa este frânat de activiști ecologiști

Primele cele mai tranzacționate 5 acțiuni au avut închideri sub nivelurile de referință ale sesiunii precedente. Pe primul loc în clasamentul lichidității, cu schimburi însumând 21,13 milioane lei, s-au situat titlurile Fondul Proprietatea (FP), care s-au depreciat cu 0,72%, până la prețul de 0,9670 lei/acțiune. Acest a tras în jos și indicele financiar BET-FI, care totuși a supraperformat pieței, cu un recul de numai 0,28%, până la nivelul de 38.563,68 de puncte.

 

Clienți ai caselor de brokeraj spun că preferă să rămână pe cash până se clarifică printr-o rezoluție soarta fondurilor de pensii administrate privat având contribuții obligatorii. O declarație din această primăvară a ministrului Finanțelor Publice Eugen Teodorovici potrivit căreia o decizie va fi luată în această privință până la sfârșitul primului semestru ține investitorii departe de „butoane”. „Unii mai și reduc ușor din poziții”, spune un broker.

Tranzacții de aproape 15 milioane lei pe acțiunile bancare

Mare parte din câștigurile de la începutul anului sunt date cu rapiditate peste bord. Este ceva care se vede pe acțiunile Băncii Transilvania (TLV), care au coborât astăzi cu 1,80%, până la prețul de 2,4550 lei/acțiune pe transferuri de 9,81 milioane lei în piața reglementată. Pe acest emitent s-a realizat și cea mai mare tranzacție specială de pe segmentul deal, în valoare de 2,49 milioane lei.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a pierdut 0,74%, până la prețul de 13,50 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 2,36 milioane lei. Cotația este deja cu 15,09% sub maximul acestui an, de 15,90 lei/acțiune, și cu numai 4,65% peste ultima valoare de tranzacționare a anului precedent, de 13,50 lei/acțiune.

Petrolul Brent peste 80 de dolari/baril, titlurile OMV Petrom, în declin

Vânzările au fost nediscriminate. Chiar și titlurile celei mai importante companii petroliere românești, OMV Petrom (SNP), au coborât cu 0,71%, până la prețul de 0,3490 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 4,44 milioane lei, în pofida faptului că astăzi la Londra, prețul țițeiului de tip Brent a depășit pentru prima dată în ultimii 3 ani și jumătate pragul psihologic de 80 dolari/baril.

La BVB, indicele energetic a suferit un recul de 0,25%, până la nivelul de 715,00 de puncte. Un declin de o amplitudine ceva mai mare, -1,37%, l-au avut titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care au închis la prețul de 36,10 lei/acțiune o sesiune în care rulajul pe piața regular s-a situat la 2,38 milioane lei. De asemenea, o tranzacție de tip deal s-a efectuat la prețul de 36,45 lei/acțiune, valoarea acesteia ridicându-se la 1,45 milioane lei. Titlurile producătorului de gaze natural se resimt după ce compania a raportat marți reducerea profitului net trimestrial cu 10%, la jumătate de miliard de lei.

Mircea Lucescu iese din „groapă” cu investiția sa. Romradiatoare Brașov trece pe profit la primul trimestru CITEȘTE ȘI Mircea Lucescu iese din „groapă” cu investiția sa. Romradiatoare Brașov trece pe profit la primul trimestru

Prin contrast, titlurile Transgaz (TGN) au urcat cu 4,32%, până la prețul de 386,00 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,94 milioane lei. Este o reacție a pieței după ce transportatorul de gaze naturale a notificat ieri după închiderea ședinței de tranzacționare piață că că Ministerul Economiei, cu o deținere de 58,5% din acțiuni a formulat o cerere de completare a convocatorului pentru Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor din 7 iunie cu o propunere pentru distribuirea unui dividend brut de 45,38 lei/acțiune, echivalentul a 90% din câștigul atribuibil obținut în anul 2017. La prețul consemnat la finalul sesiunii de azi, randamentul net al dividendului respectiv – pentru care există o propunere concurentă de din partea  Consiliului de Administrație vizând un dividend de 25,22 lei/acțiune – s-ar ridica la 11,17%.

În derivă sunt acțiunile Electrica (EL), care au scăzut cu 1,90%, pe tranzacții de aproximativ 853.000 de lei, până la un nou minim la închidere de la listarea acestui emitent în vara anului 2014 și până în prezent de 10,30 lei/acțiune. Vânzările au fost precipitate după raportarea trimestrială, deși conform acesteia distribuitorul de electricitate a obținut un profit net de 59 milioane lei, comparativ cu pierderea de 51 milioane lei din primele 3 luni ale acestui an.

Investitorii nu mai reacționează la știrile pozitive

Investitori cu experiență au declarat pentru Profit.ro că sunt surprinși de faptul piața nu reacționează prin aprecieri de prețuri la raportări favorabile precum în cazul Nuclearelectrica (SNN), Biofarm București (BIO) sau Transilvania Broker de Asigurare (TBK).

Un caz similar este și în cazul producătorului de vinuri din Republica Moldova Purcari Wineries (WINE), care astăzi au închis cu 0,52% sub referință, la prețul de 19,00 lei/acțiune, similar cu cel al ofertei publice de listare de la începutul anului o sesiune în care rulajul a fost de aproximativ 625.000 de lei, peste media obișnuită a acestui emitent. Compania a raportat o majorare de 18,16% a profitului net la T1, la 5,92 milioane lei, de la 5,01 milioane lei în perioada similară a anului precedent, pe fondul unei majorări cu 21,41% a veniturilor, la 33,85 milioane lei, de la 27,88 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
transgaz
romgaz
bvb
bursa
bofarm
purcari
banca transilvaia
fondul proprietatea
brd