Rompetrol Rafinare se așteaptă să realizeze un profit de peste 35 de milioane de dolari pe întregul an

Rompetrol Rafinare se așteaptă să realizeze un profit de peste 35 de milioane de dolari pe întregul an
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 15 mai 2018

Rompetrol Rafinare a înregistrat în primul trimestru al acestui an o pierdere netă de 3,8 milioane de dolari, după ce în perioada similară a anului trecut a raportat o pierdere insignifiantă, de 63.000 de dolari. În pofida acestui fapt, pentru acest an, Rompetrol Rafinare SA și-a propus realizarea unui profit net de 35,2 milioane dolari.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În ultimii doi ani, Rompetrol Rafinare a înregistrat profit, după mai mulți ani cu pierderi, în 2016 atingând o cifră de 57 de milioane de dolari.

Compania explică pierderea net consolidată din primul trimestru ca fiind rezultatul schimbării, la finalul anului trecut, a politicii contabile, “de la modelul de cost la modelul reevaluării, pentru grupa clădiri din cadrul imobilizărilor corporale”.

În ceea ce privește cifra de afaceri a grupului, aceasta a ajuns la 1,2 miliarde de dolari, în creștere cu 47% față de primul trimestru al anului trecut, pe fondul creșterii cu 27% a materiilor prime procesate în cele două rafinării – Petromidia Năvodari și Vega Ploiești.

EXCLUSIV Transelectrica ar urma să investească în Republica Moldova, devenind acționar majoritar la Moldelectrica, după modelul tranzacției Transgaz-Vestmoldtransgaz CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Transelectrica ar urma să investească în Republica Moldova, devenind acționar majoritar la Moldelectrica, după modelul tranzacției Transgaz-Vestmoldtransgaz

Petromidia Năvodari a prelucrat în primul trimestru al anului o cantitate de 1,52 milioane tone de materii prime (+27%) și a atins un grad de utilizare a capacității de rafinare de 98,5% (+25%). În același timp, rafinăria Vega Ploiesti a înregistrat o creștere cu 26% a materiilor prime prelucrate, până la un nivel de peste 76.600 tone și un grad de utilizare de 93% (+19%).

Rezultatele Rompetrol Rafinare au mai fost influențate și de volatilitatea și evoluția cotațiilor internaționale ale materiei prime și ale produselor petroliere, care s-au apreciat față de perioada similară din 2017 cu circa 25% în cazul țițeiului, respectiv 16% pentru benzina Euro 5 și 23% pentru motorina Euro 5.

În primele trei luni ale acestui an, compania a exportat produse rafinate și de petrochimie în valoare de jumătate de miliard de dolari, nivel dublu față de cel din perioada similară a anului trecut. Rompetrol Rafinare este cel mai mare exportator de produse petroliere al României, exporturile în 2017 ridicându-se la 1,34 miliarde dolari.

Vânzările totale de carburanți s-au ridicat în primul trimestru la peste 1,16 milioane tone, în creștere cu 35% față de cantitatea comercializată în perioada similară din 2017. Evoluția a fost susținută de majorarea cu 78% a cantităților livrate atât către stațiile Rompetrol din Moldova, Bulgaria și Georgia, dar și către partenerii din regiunea Mării Negre.

“Pe fondul majorării taxelor aplicabile carburanților și în contextul economic general, cantitățile totale de carburanți comercializate pe plan intern în primul trimestru au fost de 487 mii tone, în ușoară scădere față de volumul din primul trimestru al anului trecut”, se precizează într-un comunicat al companiei.

La nivel internațional, cotațiile în USD ale carburanților s-au majorat în primul trimestru cu aproximativ 16% pentru benzină și cu 23% în cazul motorinei. Aprecierea de aproximativ 11% a leului în față dolarului american a determinat ca impactul efectiv în moneda națională a celor 2 cotații să fie de aproximativ 4% pentru benzină și 10% pentru motorină.

La acestea se adaugă și creșterea în 2017 a accizelor la carburanți (+32 bani/litru), acestea fiind majorate cu aproximativ 19% la benzină și 21% pentru motorină.

Pentru acest an, Rompetrol Rafinare SA și-a propus atingerea unei cifre brute de afaceri de 3,78 miliarde dolari și să realizeze investiții de circa 57 milioane USD (78% în rafinăria Petromidia Năvodari, 10% în rafinăria Vega Ploiești și 12% în cadrul diviziei de petrochimie de pe platforma Midia).

viewscnt
Afla mai multe despre
rompetrol rafinare
rezultate
profit
pierdere