Titlurile de stat cu dobânzi record în ultimii ani atrag plasamente de aproape 7 milioane euro în prima zi a ofertei Finanțelor. La exercițiul din primăvară, valoarea subscrierilor s-a ridicat la aproximativ 400 milioane euro

Titlurile de stat cu dobânzi record în ultimii ani atrag plasamente de aproape 7 milioane euro în prima zi a ofertei Finanțelor. La exercițiul din primăvară, valoarea subscrierilor s-a ridicat la aproximativ 400 milioane euro

Sursa foto: Ivan Remitski | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 7 iun 2022

Debut timid al operațiunii din iunie în programul Fidelis, cu interes preponederent al investitorilor pentru obligațiunile guvernamentale denominate în lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Investitorii au realizat plasamente în echivalent a 6,80 milioane euro pentru cele 4 emisiuni scoase la licitație de Ministerul Finanțelor Publice, promovată la dobânzi în creștere. Cu cele mai multe din titlurile deja listate în piața secundară tranzacționate sub valoarea nominală și chiar cu pierderi afișate în portofolii, interesul a mers preponderent către maturitățile mai mici.

Preferința investitorilor s-a manifestat pentru titlurile denominate în lei. Astfel, pentru titlurile de stat în lei scadente în iunie 2023 (R2306A) și purtând o dobândă de 7,20%, investitorii au introdus 300 de ordine vizând achiziția a aproape 193.000 de unități în valoare de 19,29 milioane lei (3,90 milioane euro). Pe emisiunea în moneda națională cu maturitate în iunie 2025 (R2506A) și având o rată anuală a cuponului de 7,80% au fost realizate 85 de plasamente pentru aproximativ 82.000 de titluri, reprezentând un total de 8,24 milioane lei (1,66 milioane euro).

EXCLUSIV Investitorii care au preluat drepturi de a cumpăra acțiuni OMV Petrom de la mii de foști salariați ai companiei amenință Guvernul cu plângere penală CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Investitorii care au preluat drepturi de a cumpăra acțiuni OMV Petrom de la mii de foști salariați ai companiei amenință Guvernul cu plângere penală

Cele 2 emisiuni denominate în euro au adunat subscrieri în valoare agregată de 1,24 milioane euro. Titlurile scadente în iunie 2023 (R2306AE) poartă o dobândă de 1,40% și cele cu maturitate în iunie 2024 (R2406AE) au un randament anual de 2,30%, semnificativ peste 1,60% cât este cuponul pentru emisiunea la 2 ani promovată la exercițiul din primăvară.

Oferta este programată să se încheie pe data de 21 iunie, Tendința este în general de creștere consistentă a dobânzilor, într-un climat inflaționist puternic. La operațiunea din primăvară, investitorii au realizat plasamente în echivalent 397,95 milioane euro pentru cele 4 emisiuni scoase la licitație de Ministerul Finanțelor Publice, valoarea agregată a acestora depășind cu 82,20% totalul investițiilor în echivalent 218,41 milioane euro de la oferta similară din decembrie 2021.

viewscnt
Afla mai multe despre
titluri de stat
bursa
bvb
dobanzi
mfp
fidelis