Toate scăderile bursiere duc la Roma. BVB nu face excepție

Toate scăderile bursiere duc la Roma. BVB nu face excepție
scris 28 sep 2018

La BVB, indicii principali închid săptămâna cu un declin de 0,4% într-o zi în care bursele europene au fost în suferință după ce piața financiară din Italia a resimțit șocul anunțului Guvernului privind rularea unui deficit bugetar mai mare decât cel convenit cu autoritățile Uniunii Europene.

Bursa românească a dat ieri semnale că vrea mai sus și că există spațiu pentru o continuare a mișcării de revenire din minimele locale începută în luna iulie. Avansul robust de ieri a fost anulat, însă, parțial astăzi și pe fondul unui șoc negativ dinspre piețele europene de acțiuni, unde au avut de suferit în principal titlurile bancare.

Urmărește-ne și pe Google News

Tonul deprecierilor a fost dat de bursa de la Milano, al cărei indice FTSE MiB a suferit un recul de 3,72% în ziua în care Guvernul de la Roma a anunțat că a programat pentru anul viitor realizarea unui deficit bugetar de 2,4%, peste limita de 2% convenită cu autoritățile de la Bruxelles. Guvernul Italiei spune că urmărește să „oprească sărăcia”.

Este un semnal de alarmă pentru o țară a cărei datorie publică se situează la 132% din Produsul Intern Brut. Vicepremierul Matteo Salvini este, însă, încrezător: „Ne vom plăti datoria. Piețele se vor obișnui cu termenii în care a fost alcătuit bugetul”, a mai declarat cel care conduce una dintre formațiunile de guvernământ, Liga Nordului.

ULTIMA ORĂ CONFIRMARE Bursa de la București publică noul orar de tranzacționare valabil de la 1 octombrie. Scurtat cu 25 de minute, oricum acesta este unul dintre cele mai lungi din lume CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ CONFIRMARE Bursa de la București publică noul orar de tranzacționare valabil de la 1 octombrie. Scurtat cu 25 de minute, oricum acesta este unul dintre cele mai lungi din lume

Acțiunile bancare au fost lovite în special, iar unda de șoc s-a transmis către bursele europene, pentru care indicii principali au consemnat deprecieri consistente: -1,47% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,47% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,85% pentru indicele CAC40 de la Paris, +-1,52% pentru indicele DAX de la Frankfurt și 1,29% pentru indicele WIG20 de la Varșovia. Pe contrasens au fost 2 burse regionale: +1,92% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,10% pentru indicele PX de la Praga.

La BVB, indicii BET Plus și BET au coborât cu 0,40%, ultimul închizând la nivelul de 8.412,72 de puncte. În această săptămână, indicele titlurilor blue-chip a testat multiplu un reper tehnic important, respectiv limita inferioară a canalului ascendent care a încadrat mișcarea de revenire din minime din iulie-august și din care evadase în prima jumătate a acestei luni.

Toate scăderile bursiere duc la Roma. BVB nu face excepție

Ca și în Europa, la București, declinul a fost imprimat, în primul rând de acțiunile bancare, care au asigurat și peste jumătate din rulajul de 30,43 milioane lei (6,52 milioane euro) al pieței de acțiuni. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au depreciat cu 1,69%, până la prețul de 2,3200 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 9,58 milioane lei. Pe același emitent s-a realizat și singura tranzacție specială din piața deal, cu 500.000 de acțiuni, în valoare de 1,17 milioane lei.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a coborât cu 0,44%, până la prețul de 13,54 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 6,21 milioane lei.

Fiera Capital, fostul Charlemagne Capital, și-a redus drastic participația la MedLife CITEȘTE ȘI Fiera Capital, fostul Charlemagne Capital, și-a redus drastic participația la MedLife

Tot pe segmentul financiar, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au avansat cu 0,11%, până la prețul de 0,9310 lei/acțiune, pe transferuri de 2,32 milioane lei. Prin contrast, ziua a fost negativă pe titlurile SIF – cea mai importantă depreciere fiind cea de 1,43% pe titlurile SIF Transilvania (SIF3), până la prețul de 0,2070 lei/acțiune, pe volume de 1,19 milioane lei – ceea ce a și tras în jos indicele sectorial BET-FI, cu un declin de 0,61%, până la nivelul de 36.696,26 de puncte. Indicele se regăsește în zona minimelor din aest an.

În același timp, indicele energetic a alunecat cu numai 0,07% sub referință, supraperformând pieței. Inerția acestuia a caracterizat și 2 emitenți din structura sa, respectiv Romgaz Mediaș (SNG), cu cea mai mare lichiditate, azi de 1,52 milioane lei, și cel cu cel mai mare procentaj, OMV Petrom (SNP), care a adunat schimburi de 1,22 milioane lei. Ambele au fost în staționare, la prețurile de 33,75 lei/acțiune și, respectiv 0,3625 lei/acțiune, dupp raliurile consistente care le-au dus în zona unor maxime locale.

Prin contrast, titlurile Transgaz (TGN) au înregistrat un recul de 0,70%, până la prețul 352,50 lei/acțiune, pe tranzacții depășind doar marginal peste 1 milion de lei.

Sectorul energetic de la BVB a beneficiat așadar puțin de creșterea robustă a cotației petrolului de tip Brent care la Londra a atins un maxim al ultimilor 4 ani, atingând reperul de 83,00 dolari/baril.

Transferuri peste media obișnuită a respectivului emitent, de 1,68 milioane lei, am consemnat pe titlurile Digi Communications (DIGI), care au avansat cu 0,70%, până la prețul de 28,90 lei/acțiuni.

Emitentul a transmis către piață informația potrivit căreia profitul net al companiei care deține operatorul telecom RCS&RDS ar putea urca până la nivelul de 1 miliard de euro. Reacția în piață a fost mai degrabă slabă, iar cotația de închidere de astăzi este cu 27,75% sub prețul de 40,00 lei/acțiune al ofertei publice care a adus societatea la cota Bursei de Valori București în luna mai a anului trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
italia
bvb
bursa
banca transilvania
brd
digi
fondul proprietatea
romgaz
omv petrom