Tranzacții de aproape 14 milioane lei la BVB cu titluri ale Băncii Transilvania

Tranzacții de aproape 14 milioane lei la BVB cu titluri ale Băncii Transilvania
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 20 ian 2017

O treime din activitatea de tranzacționare de la Bursa de Valori București a fost asigurată de transferurile de 13,90 milioane lei pe titlurile Băncii Transilvania. 7,74 milioane lei a fost suma la care s-a ridicat rulajul din piața reglementată, în timp ce pe segmentul deal au fost efectuate tranzacții speciale cu acțiuni însumând 6,16 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Bursa de Valori București a încheiat o săptămână de tranzacționare pozitivă, cu o apreciere de 2,04% a indicelui BET, care a închis la nivelul de 7.289,73 puncte, aproape jumătate din acest avans, respectiv 0,91%, fiind înregistrat în sesiunea de tranzacționare de astăzi. Indicele compozit BET Plus s-a apreciat, de asemenea, cu 0,83%.

Este o tendință pozitivă pe care piața locală de capital a parcurs-o pe cont propriu, pentru că bursele europene au oscilat neconcludent. Astăzi, indicele Euro Stoxx 50, al titlurilor blue-chip de pe continent, a pierdut 0,11%. Tendința a fost încă și mai atenuată, de 0,02% pentru indicele DAX de la Frankfurt, în timp ce indicii FTSE100 de la Londra și CAC40 de la Paris s-au depreciat cu 0,54% și, respectiv 0,25%.

În regiunea Europei Centrale și de Est, indicele BUX de la Budapesta a scăzut cu 0,30%, iar indicii WIG20 de la Varșovia și PX de la Praga au urcat cu 0,49% și 0,30%.

Manager de fonduri: Cel mai mare pericol pentru Trump vine de pe bursă CITEȘTE ȘI Manager de fonduri: Cel mai mare pericol pentru Trump vine de pe bursă

Cu puțin peste o treime din rulajul de 38,43 milioane lei (8,55 milioane euro) al pieței de acțiuni a fost asigurat de transferurile însumând 13,90 milioane lei realizate pe titlurile Băncii Transilvania (TLV). Dintre acestea, 7,74 milioane lei s-au realizat pe segmentul regular, unde cotația a staționat pe nivelul de referință al sesiunii precedente de 2,2700 lei/acțiune, iar pe piața deal deal s-au efectuat tranzacții speciale cu acțiuni însumând 6,16 milioane lei.

Creșterile pe cotația petrolului au favorizat aprecierile pe segmentul energetic de la BVB

Al 2-lea rulaj al zilei, cu schimburi în valoare de 5,70 milioane lei, l-au avut titlurile Romgaz Mediaș (SNG) care au crescut cu 3,11%, până la un nou maxim al ultimelor 12 luni de 26,50 lei/acțiune. Într-o zi favorabilă pentru cotațiile internaționale ale petrolului, titlurile OMV Petrom (SNP) s-au apreciat cu 2,12%, până la un nou maxim al ultimului an, de 0,2890 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 5,12 milioane lei. Pe noul nivel de preț, randamentul investitorilor instituționali care au cumpărat la cotația de 0,2100 lei/acțiune în oferta de vânzare accelerată derulată în octombrie 2016 de Fondul Proprietatea (FP) este de 37,62%. În același timp, investitorii persoane fizice care au achiziționat pachete la prețul de 0,1995 lei/acțiune, subscriind în primele 4 zile lucrătoare ale operațiunii de piață, puteau marca acum câștiguri de 44,86%.

Managerul FP, mulțumit de vânzarea de la OMV Petrom. Nu este incomodat că a făcut oferta cu 35% mai jos față de prețul de acum un an CITEȘTE ȘI Managerul FP, mulțumit de vânzarea de la OMV Petrom. Nu este incomodat că a făcut oferta cu 35% mai jos față de prețul de acum un an

În această zi în care indicele energetic BET-NG s-a apreciat cu 1,81%, am mai consemnat tranzacții apropiate de un milion de lei pentru fiecare dintre titluri pe 2 emitenți de la această categorie, respectiv titlurile Transelectrica (TEL) și Transgaz (TGN). Titlurile transportatorului de gaze naturale au staționat în piața reglementată la prețul de 299,00 lei/acțiune al sesiunii precedente, transferurile fiind de 4,86 milioane lei.

Fondul Proprietatea, o sesiune de corecție

După ședințele de tranzacționare pozitive de la convocatorul pentru AGEA în care a propus distribuire de cash de 0,05 lei/acțiune, titlurile Fondului Proprietatea (FP) s-au depreciat cu 0,46%, până la prețul de 0,8640 lei/acțiune. Astăzi s-au schimbat pachete însumând 2,63 milioane lei în piața reglementată, în timp ce, pe piața deal, a fost o tranzacție specială cu 1,43 milioane acțiuni, suma ridicându-se la 1,23 milioane lei. O evoluție preponderent pozitivă pe SIF-uri a tras în sus indicele financiar BET-FI pentru o închidere de 0,15%, la nivelul de 30.880,02 puncte.

Saltul pisicii moarte

După un picaj abrupt, titlurile Romcab Târgu Mureș (MCAB) au avut astăzi o zi de revenire, ricoșeul fiinde 8,93%, până la prețul de 4,27 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi cu puțin peste 900.000 de lei. La începutul de sesiunii de azi, tendința era cea inițială, limita de 15% admisă pentru o zi de tranzacționare de sistemul operatorului de piață BVB fusese atinsă, pe nivelul de preț de 3,34 lei/acțiune.

Aprecierea ar putea fi nu mai mult decât un rebound tehnic – așa-numitul "salt al pisicii moarte" ("dead cat bounce") – în condițiile în care în piață încă lipsesc informații despre solvabilitatea companiei. Deși a fost notificată de ieri de Bursa de Valori Bcuurești pentru a veni cu o raportare, Romcab nu a comunicat nici până acum care este contextul în care emitentul a înregistrat peste 100 de incidente de plată, în valoare de aproximativ 23 milioane lei, iar compania este masiv pe negative equity. Chiar și după revenirea de azi, capitalizarea bursieră a companiei de 40,08 milioane lei (8,91 milioane euro), este de peste 23 de ori mai mică decât datoriile totale de 940,94 milioane lei prinse în contabilitate în ultima raportare trimestrială de la 30 septembrie 2016.

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul proprietatea
omv petromm
romgaz
banca transilvania
bvb
bursa
romcab
transgaz