Tranzacții de peste 300 milioane de lei la bursă. Hidroelectrica asigură 2 treimi din rulaj

Tranzacții de peste 300 milioane de lei la bursă. Hidroelectrica asigură 2 treimi din rulaj

Sursa foto:Bluebay2014 | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 13 iul 2023

Efectul lichidităților venite pentru oferta Hidroelectrica spre bursa românească se reflectă puternic și în a 2-a zi de la listarea producătorului de energie hidro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Sesiunea a fost pozitivă în Europa , cu creșteri pe linie pentru indicii principali de la Londra, Paris și Frankfurt. Beneficiară a acestui elan, Bursa de Valori București își cobnsumă și propria poveste a listării Hidroelectrica (H2O) ce a devenit cea mai valoroasă companie din România.

Capitalizarea de 49,48 miliarde lei (10,00 miliarde euro).este dată de prețul de 110,00 lei/acțiune la care titlurile s-au consolidat și astăzi deși multe transferuri au fost făcute în zona de 111,00 lei/acțiune. Schimburile s-au ridicat la 215,54 milioane lei (43,57 milioane euro), care reprezintă nu mai puțin de 67,72% din rulajul de 318,29 milioane lei (64,38 milioane euro) al pieței de acțiuni. Cele 1,94 miliaone acțiuni schimbate reprezintă 90,42% din totalul titlurilor și 2,45% din cele 78,00 milioane de acțiuni care au făcut obiectul ofertei publice primare, fără opțiunea de supra-alocare.

VIDEO&GRAFIC Contextul listării Hidroelectrica. Acțiunile companiilor de energie sunt ieftine pe bursele lumii. Cu cine este Hidroelectrica în competiție pentru atragerea banilor CITEȘTE ȘI VIDEO&GRAFIC Contextul listării Hidroelectrica. Acțiunile companiilor de energie sunt ieftine pe bursele lumii. Cu cine este Hidroelectrica în competiție pentru atragerea banilor

Vânzătorul Fondul Proprietatea (FP) a adunat tranzacții de 58,14 milioane lei, în condițiile în care cotația s-a apreciat cu 0,64%, după propunerea pentru convocatorul de AGA pentru 18 august care prevede distribuirea unui dividend special de 1,4942 lei/acțiune, rezultat din încasările de la Hidroelectrica. Activitatea pe cei 2 emitenți este impulsionată și de rebalansarea fondurilor în vederea schimbării procentajului din indici între cei 2 emitenți după ieșirea de pe bilanțul FP a pachetului de la Hidroelectrica. Noul emitent a intrat în structura indicelui BET cu un procent de 14,41%, dar acesta ar urma să crească după distribuirea dividendului special.

Tot o poveste despre indici a catalizat activitatea de la BVB. Agențiile de evaluare financiară FTSE Russell și MSCI au anunțat demararea mecanismelor rapide de includere în indici a companiilor revelante venite prin IPO-uri. Astfel, Hidroelectrica va inra rapid în indicii de piețe emergente ai FTSE Russell și în cei de piețe de frontieră ai MSCI.

Când se va afla cine va încasa cele 4 miliarde de euro de la OMV Petrom și Romgaz pentru Neptun Deep CITEȘTE ȘI Când se va afla cine va încasa cele 4 miliarde de euro de la OMV Petrom și Romgaz pentru Neptun Deep

Dincolo de interesul pentru cei 2 emitenți, piața a simțit nevoia pentru un moment de retragere după avansul din ședințele precedente. Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au pierdut 0,62%, până la prețul de  22,52 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 11,06 milioane lei și titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au coborât cu 1,02%, până la prețul de 13,52 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 2,36 milioane lei.

Tot în declin au închis și 2 acțiuni ale producătoriloir de energie care au fost motor de creștere în trendul care a dus indicii pe noi maxime până la începutul anului 2022: -1,09%, până la prețul de 40,85 lei/acțiune, pentru titlurile Romgaz (SNG) ce au întrunit o activitate de 4,83 milioane lei, și -1,20%, până la prețul de 45,35 lei/acțiune, pentru titlurile Nuclearelectrica (SNN) ce au adunat tranzacții de 2,39 milioane lei.

Electrica SA majorează cu o treime garanția oferită propriei companii de distribuție în cadrul facilității de credit BERD pentru acoperirea deficitului de lichiditate CITEȘTE ȘI Electrica SA majorează cu o treime garanția oferită propriei companii de distribuție în cadrul facilității de credit BERD pentru acoperirea deficitului de lichiditate

Sunt mișcări care au dat tonul pentru o sesiune de corecții la BVB, așa cum aceasta este surprinsă de tabloul indicilor: -0,31% pentru indicele compozit BET-XT, -0,58% pentru indicele financiar BET-FI care a închis la nivelul de 49.070,39 de puncte, -0,35% pentru indicele energetic BET-NG și -0,25% pentru indicele reprezentativ BET care la nivelul de 12.964,56 de puncte are o ușoară corecțâie după atingerea maximelor ultimelor 15 luni în cursul săptămânii trecute.

Tranzacții de peste 300 milioane de lei la bursă. Hidroelectrica asigură 2 treimi din rulaj

Pe contrasens față de recul pieței, titlurile OMV Petrom (SNP), unele dintre beneficiarele redirecționării banilor returnați în urma alocărilor pro-rata din oferta Hidroelectrica, au avansat cu 0,09%, pe transferuri de 8,13 milioane lei. În rest, reperul unor schimburi de 1 milion de lei a mai fost depășit de 2 simboluri cu închideri divergente: +0,21%, până la prețul de 19,02 lei/acțiune, pentru titlurile MedLife (M) și -3,38%, până la prețul de 0,5430 lei/acțiune, pentru titlurile TeraPlast Bistrița (TRP).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica