VIDEO Investitorul elvețian Marc Faber: Politicienii incompetenți și bancherii centrali mincinoși te vor face să pierzi bani. Inflație, recesiune severă, escaladare de război și potențiale confiscări ale depozitelor din bănci

VIDEO Investitorul elvețian Marc Faber: Politicienii incompetenți și bancherii centrali mincinoși te vor face să pierzi bani. Inflație, recesiune severă, escaladare de război și potențiale confiscări ale depozitelor din bănci

Sursa foto: Thunderstock17 | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 21 aug 2022

Unul dintre analiștii financiari care au avertizat că tipăririle de bani succesive ale băncilor centrale vor conduce la explozii de prețuri afirmă acum că persistența în politicile inflaționiste reprezintă cea mai rea opțiune. Marc Faber întrevede o etapă de distrugere de avuție în care cine va pierde doar 20% din bani va fi un geniu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Rate anualizate ale inflației cu 2 cifre în țări industrializate care nu au mai văzut astfel de pusee de scumpiri din anii ’70. Este șocul pe care, în repetate rânduri, investitorul elvețian, rezident în Thailanda, Marc Faber l-a anticipat în intervențiile sale din ultimii 10 ani pentru canale media importante, precum CNBC și Bloomberg TV. Acum spune că vine nota de plată a unor dezechilibre a căror redresare a fost amânată pentru prea mult timp.

Închiderile economice din timpul crizei COVID, decizii greșite pentru sectorul energetic și un război pe care îl consideră a fi fost evitabil cu Rusia agravează o recesiune care oricum ar fi trebuit să vină, spune Faber, care și-a câștigat notorietatea în piețele financiare internaționale după ce, în newsletter-ul său Boom, Gloom & Doom Report, a anticipat criza financiară din anul 2008.

FOTO&VIDEO Apocalipsa după Ismail - punct și de la capăt. Ameliorări drastice în preluarea cerealelor din Ucraina. Cale ferată lăsată în paragină de pe vremea lui Ceaușescu – redată în funcțiune în timp record CITEȘTE ȘI FOTO&VIDEO Apocalipsa după Ismail - punct și de la capăt. Ameliorări drastice în preluarea cerealelor din Ucraina. Cale ferată lăsată în paragină de pe vremea lui Ceaușescu – redată în funcțiune în timp record

Digerarea crizei ar trebui lăsată liberă, la decizia piețelor și a indivizilor, după reguli capitaliste care au adus prosperitate societății occidentale. Dimpotrivă, a fost ultima sută de ani, caracterizată de îngustare a sectorului privat și mărire a statului, cea care a adus actualul impas. Cu cât sectorul public a devenit mai intervenționist, creșterea economică a încetinit și, în mod particular în ultimii 4 ani, pentru cei mai mulți oameni nu a existat progres în prosperitatea personală.

„Toți bancherii centrali sunt mincinoși”

Cel mai bun lucru pe care l-ar putea face Rezerva Federală Americană acum ar fi să se închidă, susține Faber într-un podcast al GoldCore TV. „Toți acești oameni pe care i-am avut la Fed în ultimii 30-40 de ani sunt tipăritori de bani, intervenționiști fără cunoaștere a istoriei și a științelor sociale.”

Cu o carieră începută în piețele financiare internaționale în prima parte a anilor ’70, Faber, în vârstă de 76 de ani, nu este de acord că alimentarea cu lichiditate suplimentară a sistemului financiar ar aduce o atenuare a șocurilor în economia reală. „Cea mai rea opțiune pentru SUA acum ar fi să tipărească bani”, spune el, adăugând că nu este clar că o lăsare liberă a deflației ar conduce la un șomaj de 30%, așa cum spun unii analiști sau chiar factori de decizie. Probabil va fi o recesiune severă, dar aceasta va fi oricum, pentru că a fost mult amânată.

ULTIMA ORĂ Economia SUA s-a contractat din nou în ultimele trei luni, semnalând, neoficial, începutul unei recesiuni. Powell a transmis însă că nu crede că SUA se află în recesiune CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Economia SUA s-a contractat din nou în ultimele trei luni, semnalând, neoficial, începutul unei recesiuni. Powell a transmis însă că nu crede că SUA se află în recesiune

Timp de peste un deceniu, bancherii centrali au afirmat că inflația este tranzitorie, dar în același timp au majorat constant masa monetară. „Nu numai că este un nonsens; este o minciună sfruntată!”, exclamă investitorul elvețian, care o are în țintă pe Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene. „Asta sunt: mincinoși! Din punct de vedere intelectual sunt personaje complet necinstite, inclusiv doamna Lagarde, care ar fi trebuit să fie în închisoare pentru corupție.”

Putin – vinovatul de serviciu

Este un sistem care a fost perpetuat fără a fi cenzurat pentru că și cei din mediul academic au fost consultanți ai guvernelor sau ai instituțiilor financiare. La fel, managerii de portofolii nu au avut interes să oprească spirala creației monetare, pentru că aceștia câștigă comisioane în funcție de performanța acțiunilor. Toți au aplaudat tipăririle de bani și acum dau vina unii pe alții.

În plus, președintele Joe Biden a găsit un vinovat în persoana lui Vladimir Putin. „Putin! Ar trebui să facă un monument pentru el, întrucât absoarbe toată vina pentru tot ce nu merge bine”, comentează, ironic, Faber, care, începând cu 1973, când s-a mutat la Hong Kong, a fost specializat pe investiții în Extremul Orient, unde a fost consultant și director de instituții financiare timp de jumătate de veac.

Producția Romgaz - în scădere, în contextul în care UE a decis raționalizarea consumului CITEȘTE ȘI Producția Romgaz - în scădere, în contextul în care UE a decis raționalizarea consumului

Economia și sistemul financiar se află într-un cerc vicios care nu mai poate fi oprit de nimic, consideră investitorul, care adaugă faptul că inclusiv publicul va vota pentru extinderea guvernului și acordarea mai multor ajutoare. Chiar dacă soluția pentru strunirea țărilor pe un curs robust de libertate, democrație și libertăți economice este să fie diminuat rolul guvernului, să fie reduse reglementările, nimeni nu va obține un mandat pentru aceasta pe un mesaj conform căruia trebuie strânsă cureaua.

Ecoul crizei nerezolvate din 2008

În martie 2009, la minimul piețelor bursiere, Marc Faber a dat un „call” foarte bun de cumpărare, afirmând că pesimismul în piață este mult prea ridicat și cotațiile sunt foarte apăsate. Pe de altă parte, de mai multe ori în anii 2010-2013 a anticipat o revenire a crizei, fără ca aceasta să apară.

Acum crede că această întârziere a ajustărilor se răzbună în perioada pe care o parcurgem. „În opinia mea, am amânat corecții economice pentru prea mult timp”, a afirmat Faber în intervenția sa pentru GoldCore TV„Am avut oportunitate ca să curățăm sistemul în 2007-2009, în marea criză financiară”, a adăugat el. S-a impus, însă, viziunea cu bailout-uri, tipăriri de bani și stimulente continue de teama unei depresiuni economice.

INFOGRAFIC Prezumtiva fraudă de la BRD Pensii a lovit pe bursă acțiunile BRD. Declin de 4 ori mai mare decât media pieței și dublu față de titlurile Băncii Transilvania CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Prezumtiva fraudă de la BRD Pensii a lovit pe bursă acțiunile BRD. Declin de 4 ori mai mare decât media pieței și dublu față de titlurile Băncii Transilvania

A fost politica greșită. „Dacă sistematic salvezi de la faliment oamenii, nu faci decât să recompensezi companii zombi care virtual ar fi trebuit să iasă din business și să penalizezi oamenii de afaceri conservatori și prudenți.”

America împinge către o atmosferă de război

Managementul defectuos, cu închideri economice, al crizei COVID și „un război complet evitabil cu Rusia” exacerbează criza. Întrebat despre conflictul din Ucraina, Faber nu găsește principala cauză la invadatorul rus. „A fost planificat de americani, de NATO”, susține el. „În America, ai niște oameni în Departamentul de Stat care, pentru oarecare motive, îl urăsc pe Putin.”

VIDEO PROFIT NEWS TV Președintele BVB: Ciclul de listări se va relua din ultimul trimestru 2022- începutul 2023. Zgomotul armelor din Ucraina a speriat străinii. Bursa românească supraperformează piețelor europene. Miliardele românilor – așteptate CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Președintele BVB: Ciclul de listări se va relua din ultimul trimestru 2022- începutul 2023. Zgomotul armelor din Ucraina a speriat străinii. Bursa românească supraperformează piețelor europene. Miliardele românilor – așteptate

Așteptările investitorului elvețian sunt pentru o escaladare la un conflict între marile puteri. „Probabilitatea unui război este destul de ridicată”, afirmă Faber. Cel care a debutat în cariera financiară la New York la începutul anilor ’70 întrevede că, oricum se va termina criza, prestigiul american va fi erodat. Își amintește de anii ’50-’60, când respectul față de SUA era foarte mare, dar și de anii ’70 când, deși au apărut primele îndoieli, încă America era creditată pozitiv.

Acum, de acolo vede sursa alimentării conflagrațiilor. „Au vrut război în Libia; l-au provocat. Americanii vor merge la război cu oricine nu subscrie la viziunile lor. Nu este o modalitate de a aborda lumea atunci când nu mai ești singura superputere...”, spune Faber, cu studii la London School of Economics și un doctorat la Universitatea din Zürich. „Nu vor să ia act de asta și cred că, aruncând bombe și trimițând drone, ar putea recâștiga puterea. Nu se va întâmpla!...”

Dolarul – tot mai puțin căutat

Dincolo de pierderea de prestigiu, SUA bate pasul înapoi și la nivel economic. „Statutul de monedă de rezervă al dolarului american – indiferent de condiții – va ajunge la un sfârșit”, spune el, argumentând că a crescut ponderea în comerțul global a relațiilor care nu îi implică pe americani: Europa-China, Asia-America Latină, Africa-India, Africa-Rusia, etc. „Rolul dolarului american se va diminua și, în opinia mea, confiscarea activelor rusești a fost una din cele mai prostești decizii politice pe care le puteai imagina.”

VIDEO Alerta unui analist financiar american, fost consultant pentru Trezoreria SUA: Occidentul are nevoie de Al Treilea Război Mondial. Nu mai este întoarcere la normalitate. Faceți-vă stocuri de alimente pentru 2 ani! CITEȘTE ȘI VIDEO Alerta unui analist financiar american, fost consultant pentru Trezoreria SUA: Occidentul are nevoie de Al Treilea Război Mondial. Nu mai este întoarcere la normalitate. Faceți-vă stocuri de alimente pentru 2 ani!

La începutul primăverii, după respectivele confiscări, Faber afirma că aceasta reprezintă un precedent de natură să pună în gardă investitorii. El recomanda ca aceștia să se gândească inclusiv la diversificarea jurisdicțională, cu prudență față de activele cu custodie în țările anglo-saxone.

Sinuciderea Europei. Politicienilor nu le mai pasă de oameni

Țări concentrând 90% din populația lumii au ales să acționeze cu mai multă prudență și nu s-au raliat la sancțiunile împotriva Rusiei. Doar Europa a ales să meargă în siajul SUA. „De fapt, europenii de rând nu cred așa, ci doar politicienii pentru că sunt plătiți – stânga, dreapta, centru – de instituții caritabile... Crede-mă, știu despre ce vorbesc...”, spune investitorul elvețian.

„Individul în Europa vede diferit. Sunt un fermier în Anglia, sunt un muncitor, un tâmplar, un instalator...Ce îmi pasă de teritoriile de est ale Ucrainei. Nu este treaba mea. Îmi pasă doar de costul vieții. Vreau să am acces la mâncare și energie la costuri rezonabile.”

Această voință generală este, însă, ignorată de factorii de decizie. „Politicienilor nu le pasă de oameni. Nu mai avem guverne care reprezintă oamenii”, spune Faber, care vede că nici dinspre mediul academic nu există o cenzură. Dimpotrivă, sunt îndepărtați cei care au viziune diferită. „Nu poți să ai un sistem educațional care să opereze în acest fel. Speli pe creier publicul...”

Lipsa de pragmatism nu este numai în relația cu Rusia, dar și în domeniul politicilor energetice, unde au fost forțate închideri de capacități. „Este greu să crezi că un grup de oameni mai incompetent ar fi putut lua aceste decizii majore”, spune Faber, făcând trimiteri la politici adoptate în SUA, Germania, Canada, și despre care spune că sunt într-o zonă suprarealistă. „Sunt mulți filosofi care spun că ,atunci când țările dau faliment, când se prăbușesc și ajung la decădere, o fac nu pentru că există inamici străini, ci pentru că în interior există tendința de a comite suicid.”

Obiective de viitor: Stai în viață! și limitează pierderile

Este o etapă de distrugere de avuție în care au fost lovite inclusiv acțiunile companiilor de tehnologie care au captat imaginația tinerei generații de investitori. Cei care au intrat la prețurile ridicate de la cumpăna dintre ani, vizând câștiguri mari, acum au pierderi importante. Realizatorul GoldCore TV spune că este efectul lăcomiei, dar pentru Faber și aceasta reprezintă un fenomen secundar: „Lăcomia crește, desigur, într-un climat în care banii sunt tipăriți și acordați cu titlu gratuit.”

El citează fondul ARK Innovation, care a pierdut aproximativ 2 treimi din valoare deși managerul Cathie Woods promisese randamente de câte 30% pentru următorii 2 ani. „Sunt convins că suntem într-o perioadă în care vom vedea schimbări negative”, rezumă Faber.

FOTO Medvedev publică o hartă cu Ucraina dezmembrată: Cea mai mare parte trece la Rusia, iar restul la Polonia și România. Potrivit politicianului rus, harta a fost creată de „analiștii occidentali”. MAE acuză propagandă și dezinformare CITEȘTE ȘI FOTO Medvedev publică o hartă cu Ucraina dezmembrată: Cea mai mare parte trece la Rusia, iar restul la Polonia și România. Potrivit politicianului rus, harta a fost creată de „analiștii occidentali”. MAE acuză propagandă și dezinformare

Nici măcar cash-ul nu mai reprezintă paradis de refugiu, iar abuzurile din politicile de pandemie arată că s-au trecut praguri de la care averea îți este în pericol. „Guvernul ți-a spus să stai în casă, te-a închis înăuntru, dacă ieșeai afară să fumezi o țigară, veneau și te arestau. Dacă au putut face asta și să oblige la vaccinare (...), atunci pot face și ce au făcut în Cipru, să anuleze depozitele din sistemul bancar și fiecare să păstreze numai 100.000 de dolari”, spune investitorul elvețian.

„Cei care au totul în cash ar putea pierde cel mai mult”, avertizează acesta. „În loc să se gândească cât de mulți bani vor face, oamenii ar trebui să regândească  și să considere care este cel mai bun mod de a rămâne în viață și să fie relativ bine financiar. Să spunem, dacă totul cade cu 50% și tu ești în scădere cu 20%, atunci ești un geniu...”, conchide Faber.

viewscnt
Afla mai multe despre
marc faber
sua
criza
banci
bursa
dolar