Volumele scad după „furtuna” bancară de la bursă

Volumele scad după „furtuna” bancară de la bursă

Sursa foto: Wisconsinart / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 5 sep 2017

Piața de acțiuni românească a avut o sesiune de revenire, după declinul suferit pe volume și catalizat de deprecierile acțiunilor bancare. Activitatea de tranzacționare s-a redus semnificativ.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

La BVB, vânzările agresive s-au oprit, însă cumpărătorii sunt încă temători. Acestea sunt condițiile în care prețul opririi declinului este o scădere consistentă a volumelor. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 18,35 milioane lei (3,99 milioane euro), asigurat în proporție de peste 50% tot de titlurile bancare, care nu au avut forța de a închide „pe verde”.

În ansamblu, însă, bursa a avut o zi favorabilă. Indicele reprezentativ BET a urcat cu 0,36%, până la nivelul de 8.057,58 puncte, iar indicele compozit BET Plus a câștigat 0,35%. La nivel european ziua a fost indecisă, cu închideri divergente: -0,28% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,52% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,34% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,18% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -0,08% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,72% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,08% indicele PX de la Praga.

Un nou atac al premierului Tudose la adresa băncilor: Terente era copil pe lângă voi! Chiar era băiat bun. Eu refuz să îmi țin salariul pe card CITEȘTE ȘI Un nou atac al premierului Tudose la adresa băncilor: Terente era copil pe lângă voi! Chiar era băiat bun. Eu refuz să îmi țin salariul pe card

Ținta unor declarații și măsuri anunțate de stat săptămâna trecută, în care a apărut și stafia unei taxe unice pe activele bancare, băncile nu au profitat de ziua de revenire de la BVB. Titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au depreciat cu 0,22%, până la prețul de 2,2950 lei/acțiune, pe primul rulaj al zilei, de 4,70 milioane lei. Cealaltă acțiune bancară lichidă de pe piața de capital românească, cea a BRD - Groupe Societe Generale (BRD), a staționat pe prețul de 12,80 lei/acțiune al ședinței precedente, pe volume echivalente cu 3,36 milioane lei în piața reglementată. Pe același emitent s-a încheiat și singura tranzacție specială în piața deal, în valoare de 1,89 milioane lei.

Statul pregătește un nou fond pentru persoanele fizice păgubite pe piața de capital, cu reguli inspirate din experiența compensării fraudei Harinvest CITEȘTE ȘI Statul pregătește un nou fond pentru persoanele fizice păgubite pe piața de capital, cu reguli inspirate din experiența compensării fraudei Harinvest

O sesiune negativă a avut și segmentul fondurilor închise, al cărui indice sectorial BET-FI a suferit un recul de 0,15%, până la nivelul de 35.678,72 puncte. Cel mai important din structura sa, Fondul Proprietatea (FP), a avut o corecție de 0,23%, prețul de închidere al titlurilor sale fiind de 0,8630 lei/acțiune.

Indicele energetic BET-NG a urcat cu 1,12% într-o zi în care prețul țițeiului a revenit în zona maximului ultimelor 3 luni. Cel mai tranzacționat emitent în acest sector a fost Romgaz Mediaș (SNG), compania ale cărei titluri au crescut cu 1,81%, până la prețul de 30,90 lei/acțiune, pe transferuri de 1,38 milioane lei.

Tranzacții mult peste media respectivului emitent, am mai avut în piața AeRO cu 1,43% din acțiunile firmei Auto Center București (ACBU). La prețul de 2,90 lei/acțiune la care a fost efectuat schimbul, cu 11,54% peste referința anterioară, capitalizarea bursieră a societății se ridică la 23,85 milioane lei (5,19 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
brd
bvb
bursa
romgaz
fondul proprietatea
auto center bucuresti