Avertisment de la Asociația Participanților în Fondurile de Pensii: Încă există intenția desființării Pilonului 2. Viitorii pensionari nu trebuie folosiți drept cobai

Avertisment de la Asociația Participanților în Fondurile de Pensii: Încă există intenția desființării Pilonului 2. Viitorii pensionari nu trebuie folosiți drept cobai
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 24 aug 2017

Intenția plafonării la 2,5% a contribuției la fondurile de pensii este contestată de Asociația care apără interesele contributorilor. „Interesele viitorilor pensionari au fost încălcate în mod constant”, spune organizația, care semnalează că ideea desființării sau a naționalizării fondurilor de pensii administrate privat reapare periodic.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ideea de a plafona la 2,5% contribuțiile la fondurile de pensii este a fel de nocivă precum desființarea întregului Pilon 2 al pensiilor private administrate privat, spune Asociația Participanților în Fondurile de Pensii și Fondurile de Investiții (PFP) care ia notă de o intenție a factorilor guvernamentali în această direcție publicată în premieră ieri de Profit.ro.

Conform Legii care a pus bazele fondurilor de pensii administrate privat cu contribuții obligatorii, această contribuție ar fi trebuit să fie de 6%, însă niciun Guvern nu a adus-o la respectivul nivel. „Interesele viitorilor pensionari au fost astfel încălcate în mod constant”, spune Asociația într-un comunicat.

Deși în Guvern și în Parlament nu s-a discutat până în prezent de naționalizarea sau desființarea fondurilor de pensii de la Pilonul 2, această temă a reapărut periodic. „Din stângăcie sau poate pentru a testa piața, fiecare ministru de Finanțe a invocat posibilitatea naționalizării sau desființării acestor fonduri de pensii. Este clar că, deși declarațiile au fost retractate ulterior, această intenție încă există, într-o formă sau alta”, avertizează Asociația.

Chiar dacă nu era clar că o contribuție de 6% ar fi suficientă, un nivel de numai 2,5%, caracterizat drept infimă, aduce incertitudine asupra veniturilor la pensii pe baza contribuțiilor. „Românii vor pierde orice garanție privind pensia viitoare”, spune comunicatul semnat de președintele Asociației Participanților la Fondurile de Pensii Ionuț Nedelea.

Entitatea face apel la Guvern, Ministerul Finanțelor și Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pentru a opri un joc ce pune în pericol viitorii pensionari. „Nu trebuie folosiți drept cobai pentru diverse experimente și promisiuni electorale”, spune Asociația.

„Nu susținem necondiționat fondurile de pensii Pilon 2. Cu siguranță, activitatea lor poate fi îmbunătățită. Dar susținem principiul pe baza căruia acestea au fost înființate, și anume mai buna administrare a contribuțiilor sociale ale românilor, pentru a le asigura acestora o pensie decentă”, conchide comunicatul.

viewscnt
Afla mai multe despre
fonduri de pensii
guvern
asf