Piața muncii din SUA rămâne puternică, în pofida măsurilor luate de Fed. Rata șomajului, la minimul dinaintea pandemiei

Piața muncii din SUA rămâne puternică, în pofida măsurilor luate de Fed. Rata șomajului, la minimul dinaintea pandemiei
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 6 ian 2023
Piața americană a locurilor de muncă a încheiat anul 2022 într-o formă bună, adăugând încă 223.000 de locuri de muncă în decembrie, a anunțat Departamentul Muncii. Rata șomajului a coborât la 3,5%, revenind la minimul de dinaintea pandemiei.
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
 
Forța de care piața muncii dă dovadă vine în condițiile în care Rezerva Federală (Fed) s-a străduit să tempereze angajările și să reducă inflația prin creșterea ratelor dobânzilor într-un ritm nemaiîntâlnit de o generație.
ULTIMA ORĂ România împrumută o sumă record de pe piețele externe, cu obligațiuni pe 5, 10 și 30 de ani CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ România împrumută o sumă record de pe piețele externe, cu obligațiuni pe 5, 10 și 30 de ani

Evoluția pieței muncii este peste estimarea economiștilor chestionați de Bloomberg, care anticipau crearea a 200.000 de locuri de muncă.

Creșterea numărului de locuri de muncă a încetinit totuși: economia SUA a adăugat în medie 539.000 de posturi noi pe lună în primele trei luni ale anului 2022. Vârful anului 2022 a fost atins în februarie, când au fost înființate peste 700.000 de posturi.
 
Pe parcursul întregului an, economia a adăugat 4,5 milioane de locuri de muncă, a doua cea mai bună evoluție înregistrată vreodată.
 
Fed a majorat dobânzile începând cu luna martie a anului trecut, ca răspuns la inflația record. Banca centrală a majorat ratele de șapte ori în 2022, dar inflația rămâne cu mult peste ținta de 2% a Fed. Rata anuală a inflației este în continuare cu mult peste creșterile salariale, dar Fed susține că avansul record al locurilor de muncă a condus la creșterea veniturilor, ceea ce alimentează inflația. Până în prezent, majorările Fed nu au domolit semnificativ piața muncii.
 
Unele sectoare - în special cel tehnologic - au anunțat concedieri importante. Dar sectorul tehnologic este un angajator relativ mic, iar cel mai recent sondaj guvernamental a evidențial creșteri puternice în ospitalității,sănătății, construcțiilor și al cel al asistenței sociale.
 
"Piața forței de muncă este puternică, dar fragmentată, angajările variind puternic în funcție de industrie", a declarat economistul șef al ADP, Nela Richardson.
GRAFIC Explozie de preț pentru acțiunile Conpet. Pot merge mai sus? Repere tehnice de tranzacționare CITEȘTE ȘI GRAFIC Explozie de preț pentru acțiunile Conpet. Pot merge mai sus? Repere tehnice de tranzacționare

O veste mai bună pentru investitorii îngrijorați de politica Fed este încetinirea ritmului anual de creștere a salariului mediu orar, la 4,6%. 

"Este greu de imaginat un raport al piețe muncii mai echilibrat de atât. Creșterea salariilor încetinește, ceea ce va reduce presiunea asupra inflației și ar putea încetini creșterile de dobânzi ale Fed", a declarat Robert Frick, economist la Navy Federal Credit Union.
viewscnt
Afla mai multe despre
piata muncii
fed
companii americane