Plasamente slabe în oferta de titluri de stat pentru populație înaintea mini-vacanței de Ziua Națională

Plasamente slabe în oferta de titluri de stat pentru populație înaintea mini-vacanței de Ziua Națională

Sursa foto: Vasakna | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 1 dec 2023

Tendința de participare mai redusă în programul Fidelis din ediția de toamnă este confirmată de un debut slab la vânzările Ministerului Finanțelor și pentru emisiunile din decembrie.

Eveniment Profit
Profit.ro organizează cea de-a patra ediție a evenimentului IMM, o dezbatere pe teme ce preocupă antreprenorii mici și mijlocii în această perioadă, reunind reprezentanți ai autorităților, antreprenori și manageri de companii, organizații patronale, investitori, finanțatori și consultanți de business.
Evenimentul va fi organizat cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto) si UniCredit Bank.

Urmărește-ne și pe Google News

În sistemul Bursei de Valori București s-au strâns, în primele 3 zile ofertei de titluri de stat dematerializate destinate populației, cu puțin peste 1.400 de ordine, valoarea agregată a subscrierilor pentru cele 5 emisiuni fiind de numai 25,86 milioane euro, o participarea mai degrabă slabă, în linia ediției precedente, de toamnă, când investitorii au plasat aproximativ 13.300 de ordine cu o valoare de 299,34 milioane euro.

Piața este atât de nehotărâtă încât nu se poate că există un lait-motiv către o scadență sau pe o monedă. Obligațiunile guvernamentale denominate în lei, cu maturitate în 2026 și având dobândă anuală de 7,25% (R2612A) au cumulat ordine de cumpărare în valoare de 25,10 milioane lei (5,07 milioane euro), emisiunea care, deși are doar a 3-a sumă atrasă, are participarea celor mai mulți investitori.

Profit Financial.forum - Gerke Witteveen, NN Pensii: Angajații IT vor să contribuie la Pilonul II pentru că au înțeles că trebuie să economisească pentru viitor CITEȘTE ȘI Profit Financial.forum - Gerke Witteveen, NN Pensii: Angajații IT vor să contribuie la Pilonul II pentru că au înțeles că trebuie să economisească pentru viitor

Dacă titlurile în lei cu dobândă de 6,10% (R2412C) au cumulat plasamente de 17,60 milioane lei (3,56 milioane lei), volumul a fost peste 4 ori mai mic, respectiv de 3,96 milioane lei (aproximativ 800.000 de euro) pentru obligațiunile guvernamentale cu aceeași maturitate, dar bonificate cu o dobândă de 7,10% de criteriul donării de sânge (R2412B).

O participare în echivalent 8,92 milioane euro, s-a înregistrat pe titlurile de stat în euro cu scadența la 5 ani (R2812AE) și care au un cupon de dobândă de 5,50%. Cealaltă emisiune denominată în moneda unică europeană, cea la un an (R2412BE), a atras subscrieri de 7,51 milioane lei, susținută de dobânda de 4,00%.

Ediția-record în programul Fidelis a fost cea din primăvară, când valoarea agregată a subscrierilor s-a ridicat la echivalentul a 618,39 milioane euro. Tendința de declin exacerbată în toamnă și în primele zile ale acestei oferte s-a resimțit încă de la exercițiul din vară, unul mai degrabă slab, în care Minsterul Finanțelor Publice a atras până la final 482,36 milioane euro, într-o piață istovită de oferta publică primară de la Hidroelectrica (H2O).

viewscnt
Afla mai multe despre
titluri de stat
bursa
bvb
dobanzi
mfp
fidelis