Primăria din Philadelphia a dat în judecată mai multe bănci importante pentru că ar fi conspirat pentru dobânzi mai mari ale obligațiunilor

Primăria din Philadelphia a dat în judecată mai multe bănci importante pentru că ar fi conspirat pentru dobânzi mai mari ale obligațiunilor
scris 22 feb 2019

Primăria din Philadelphia a dat în judecată mai multe bănci importante, între care Bank of America și Citigroup, sub acuzația că au conspirat pentru a umfla dobânzile unui tip de obligațiuni folosite de primării și alte instituții publice, care au suportat costuri estimate la miliarde de dolari, transmite Reuters.

Între băncile date în judecată se mai află Barclays, Goldman Sachs Group, JPMorgan Chase, Royal Bank of Canada și Wells Fargo, scrie News.ro.

Băncile sunt acuzate în plângere că au manipulat în secret dobânzile pentru obligațiunile scutite de taxe numite VRDO (variable-rate demand obligations).

Scurtcircuit ANRE: Scumpiri considerabile, de până la 35%, ale curentului furnizat de FUI. Consumatorii bucureșteni pot achita o factură mai mare cu 17% de la 1 martie. Majorări și la nivel național CITEȘTE ȘI Scurtcircuit ANRE: Scumpiri considerabile, de până la 35%, ale curentului furnizat de FUI. Consumatorii bucureșteni pot achita o factură mai mare cu 17% de la 1 martie. Majorări și la nivel național

Primăria Philadelphiei, care a emis obșigațiuni VRDO în valoare de peste 1,6 miliarde de dolari, susține că băncile s-au înțeles pentru a colecta comisioane de ordinul sutelor de milioane de dolari pe care nu le meritau, limitând finanțări majore pentru servicii publice cum at fi spitale, furnizări de energie și de apă, școli și transporturi.

”Faptele ilegale pe care le-ar fi comis acuzații au făcut ca Primăria din Philadelphia și alte entități din țară să plătească ani de zile dobânzi peste nivelul pieței”, a declarat avocatul primăriei, Marcel Pratt.

Potrivit Primăriei Philadelphiei, comportamentul băncilor este subiectul unei investigații preliminare a diviziei antitrust a Departamentului de Justiție, în timp ce Comisia pentru bursă și valori mobiliare (SEC) a contactat patru dintre aceste bănci.

The Bond Buyer a relatat despre despre investigația Departamentului de Justiție în luna septembrie, citând surse apropiate situației.

Bank of America, Citigroup, Goldman, JPMorgan, RBC și SEC au refuzat să comenteze.

Plângerea a fost înregistrată la Tribunalul Districtual din Manhattan.

VRDO sunt obligațiuni pe termen lung care permit emitenților să se împrumute la dobânzi scăzute pentru că includ o opțiune ”put”.

Opțiunile ”put” dau cumpărătorului dreptul, dar nu și obligația, de a vinde un activ la un preț de dinainte stabilit (prețul de exercitare), la o anumită dată sau pe o anumită perioadă.

Aceste obligațiuni permit investitorilor să le răscumpere mai repede oferindu-le băncilor, așa cum s-a întâmplat și în cazul celor șapte bănci date în judecată.

Băncile revând apoi obligațiunile altor investitori și taxează emitenții pentru serviciile oferite.

Potrivit plângerii, băncile s-au înțeles, prin intermediul unor  întâlniri personale, discuții telefonice sau electronice, să nu se concureze una pe alta pentru serviciile de revânzare oferite între februarie 2008 și iunie 2016, perioadă în care controlau circa 70% din serviciile de revânzare a obligațiunilor VRDO.

Potrivit Primăriei din Philadelphia, băncile au procedat în acest mod pentru a menține dobânzile la un nivel artificial de ridicat și a se asigura că investitorii nu își vor exercita oțiunile ”put”, pentru a încasa comisioane ”fără să facă practic nimic”.

viewscnt
Afla mai multe despre
philadelphia
banci
ddobanzi
obligatiuni
citigroup
bank of america