Procesul împotriva directoarei FMI Christine Lagarde în scandalul Tapie începe pe 12 decembrie

Procesul împotriva directoarei FMI Christine Lagarde în scandalul Tapie începe pe 12 decembrie
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 sep 2016

Procesul împotriva directoarei generale a FMI Christine Lagarde în scandalul arbitrajului Tapie începe pe 12 decembrie, la Curtea de Justiție a Republicii, a anunțat luni această jurisdicție competentă în cazul unor fapte comise de miniștri în timpul exercitării funcției, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Dezbaterile vor dura până la 20 decembrie, potrivit unor surse judiciare, scrie News.ro.

Directoarea generală a Fondului Monetar Internațional va fi judecată atunci pentru "deturnare de fonduri publice comisă de către un terț și rezultatul neglijenței (sale)", amintește CJR într-un comunicat.

Judecătorii - 12 parlamentari și trei magistrați de profesie - vor examina rolul fostului ministru al Economiei și Finanțelor în decizia de a recurge la un arbitraj în vederea soluționării litigiului dintre omul de afaceri Bernard Tapie și Crédit Lyonnais cu privire la revânzarea Adidas.

În 2008, tribunalul de arbitraj i-a acordat 404 milioane de euro lui Bernard Tapie, la finalul acestei proceduri, suspectată de anchetatori că a fost doar un simulacru.

Acest arbitraj a fost anulat în februarie 2015 de către Curtea de Apel din Paris, iar Bernard Tapie a fost condamnat în decembrie să restituie sumele încasate.

În acest dosar, Comisia de instrucție de la CJR îi reproșează lui Lagarde că a ales calea arbitrajului în loc de cea a justiției obișnuite și că nu a formulat recurs imediat după pronunțarea soluției, expunând astfel statul la plata unor sume necuvenite.

VIDEO Manuel Costescu, șeful Investițiilor Străine, anunț la Profit Live: BMW vrea IT-ul românesc CITEȘTE ȘI VIDEO Manuel Costescu, șeful Investițiilor Străine, anunț la Profit Live: BMW vrea IT-ul românesc

La Curtea de Casație, Christine Lagarde a susținut că arbitrajul constituia "un model normal de soluționare a litigiilor comerciale" și că decizia de a recurge la el nu poate fi considerată o neglijență.

"Ea va fi prezentă" la procesul de la CJR, a anunțat avocatul ei Patrick Maisonneuve, contactat de Reuters.

Șefa FMI riscă o pedeapsă de până la un an de închisoare și o amendă în valoare de 15.000 de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
fmi
christine lagarde