Profit Financial.forum: CITR: Băncile, principalul partener al firmelor în dificultate financiară; statul ori te lasă în pace, ori te execută. Am trecut de la frustrare la acceptare

Profit Financial.forum: CITR: Băncile, principalul partener al firmelor în dificultate financiară; statul ori te lasă în pace, ori te execută. Am trecut de la frustrare la acceptare
Emil Popescu
Emil Popescu
scris 27 nov 2023

Numărul firmelor care apelează la noile proceduri de prevenire a insolvenței, promovate la nivel european și transpuse inclusiv în legislația națională, respectiv acordul de restructurare și concordatul preventiv, este în creștere, dar rămâne mic ținând cont de câte companii sunt acum în dificultate, iar băncile, nu statul sau creditorul comercial, vor fi principalul lor partener, a transmis, la Profit Financial.forum, Paul-Dieter Cîrlănaru, CEO CITR.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

“Vedem mai multă atenție în direcția asta, dar întrebarea care se pune este cine va fi partenerul în această conversație. Și aici – veste bună sau proastă – cred că tot mediul bancar va fi principalul partener. Statul este un jucător în această ecuație, ca creditor, care nu negociază foarte mult, ori te lasă în pace ori te execută. Și în general nu vedem foarte multe dialoguri deschise pe tema asta și este cumva normal pentru că dificultatea instituțională pe care o presupune ca un creditor bugetar, care reprezintă statul să o aibă în restructurare este foarte mare și am trecut de frustrare și am ajuns la acceptare pe tema asta”, a afirmat CEO-ul CITR, liderul pieței de insolvență și restructurare din România.

Cîrlănaru spune că un creditor comercial este „mărinimos este să-ți vândă la supra preț cu termen de plată de un an”, dar nu se implică în restructurare pentru că nu are nici capacitatea nici calitatea de a face acest lucru.

“Și atunci discuțiile despre tratarea nu doar a simptomului incapacității de plată ci a lipsei de performanță se vor muta tot în zona creditorului bancar, el fiind singurul care are capacitatea de gestiona și această discuție și a stabili și indicatori de performanță, nu doar grafice de plată în ceea ce privește revenirea unei companii”, apreciază reprezentantul CITR.

În ultimii ani a existat o schimbare a politicii europene în ceea ce privește restructurarea companiilor, din zona de default în zona de prevenție, transpuse în legislațiile naționale “spectaculos de unitar”, spune Paul-Dieter Cîrlănaru, iar acum statele reduc măsurile de sprijin aplicate după începerea pandemiei.

Profit Financial.forum - Gerke Witteveen, NN Pensii: Angajații IT vor să contribuie la Pilonul II pentru că au înțeles că trebuie să economisească pentru viitor CITEȘTE ȘI Profit Financial.forum - Gerke Witteveen, NN Pensii: Angajații IT vor să contribuie la Pilonul II pentru că au înțeles că trebuie să economisească pentru viitor

“Este o provocare pe care o vom vedea în perioada următoare și va fi important ca reglementarea și mecasnismele să se potrivească atât cu nevoile fiecărei părți și să se și poată implementa suficient de eficient pentru a nu ajunge la etapa de default, unde nu mai este mare lucru de făcut”, completează el.

Casa de Insolvență Transilvania (CITR), liderul pieței de insolvență și restructurare din România, are o experiență de peste 22 de ani și peste 1.100 de proiecte gestionate de-a lungul timpului, distribuind anual peste 100 de milioane de euro creditorilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
citr
restructurare