Protecția Consumatorului amendează firme de leasing pentru nereguli în contracte

Protecția Consumatorului amendează firme de leasing pentru nereguli în contracte
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 22 iul 2019

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a verificat 25 de firme de leasing în perioada martie – mai și a aplicat 36 de amenzi în valoare totală de 780.000 de lei pentru nereguli ce țin, în principal, de modul de calcul al dobânzilor, comisioanelor și penalităților.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Autoritatea a mai emis și 30 de avertismente și a dispus măsuri de remediere a deficiențelor și de aducere la conformitate a contractelor în termen de până la o lună, precum și măsuri de restituire a unor sume încasate fără temei de la consumatori.

Președintele ANPC a emis și trei ordine de aducere la conformitate a tuturor contractelor, potrivit Ordonanței 50/2010 privind creditele pentru consumatori, fără ca Autoritatea să specifice despre ce societăți de leasing și/sau instituții financiar-nebancare este vorba.

ULTIMA ORĂ Raiffeisen Bank pierde, pe fond, procesul împotriva ordinului ANPC prin care a fost obligată să reducă dobânzile la credite CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Raiffeisen Bank pierde, pe fond, procesul împotriva ordinului ANPC prin care a fost obligată să reducă dobânzile la credite

Principalele nereguli descoperite sunt, potrivit ANPC:

  • În contracte nu se specifică clar tipul de credit, tipul ratei dobânzii, dobânda anuală efectivă și modul de calcul al acesteia.
  • Perceperea unui comision de analiză cu valori diferite pentru același tip de contract de leasing financiar.
  • Condiționarea rambursării anticipate de o sumă minimă și aplicarea unui comision de rambursare pentru contracte cu dobândă variabilă, lucru interzis de OUG 50/2010.
  • Aplicarea dobânzii penalizatoare pe zi de întârziere la valoarea sumelor facturate și neachitate și nu la principalul restant.
  • Condiționarea utilizării autoturismului finanțat prin leasing la un anumit număr de kilometri anual, consumatorul fiind sancționat în cazul depășirii acestora.

Firmele sancționate pot contesta amenzile în instanța de contencios administrativ. Totodată, ANPC precizează că unele firme au aplicat deja observațiile și recomandările comisarilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
anpc
amenda anpc
firme leasing
clauze abuzive