Raport la reuniunea băncilor centrale organizată de Fed: ”Efectul Amazon” ar putea influența dinamica inflației

Raport la reuniunea băncilor centrale organizată de Fed: ”Efectul Amazon” ar putea influența dinamica inflației
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 aug 2018

Modificarea mai frecventă a prețurilor produselor și diferența mai mică între prețuri ca urmare a dezvoltării retailerilor online ar putea influența dinamica inflației, potrivit unei analize academice prezentate sâmbătă la reuniunea băncilor centrale organizată anual de Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite, la Jackson Hole, Wyoming, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”În ultimii 10 ani, concurența online a crescut atât în privința frecvenței modificării prețurilor cât și a gradului de uniformitate a prețurilor între regiuni”, a declarat Alberto Cavallo, profesor asociat la Harvard Business School, care a analizat modul în care așa-numiții retaileri multi-canale, cei cu magazine tradiționale și rețele online, cum este Walmart, au reacționat la dezvoltarea Amazon.com.

Tehnologiile de stabilire a prețurilor pe bază de algoritmi sunt răspândite în rândul ambelor tipuri de retaileri, iar transperanța internetului a redus la rândul ei diferențele între prețuri, a afirmat profesorul în lucrarea sa.

O serie de reprezentanți ai Fed au apreciat că nivelul relativ scăzut al inflației din ultimii ani, concomitent cu economia puternică, ar putea să fie determinat de capacitatea unor companii ca Amazon de a ține sub control prețurile.

Discursul președintelui Fed la Jackson Hole adâncește brusc declinul dolarului și ridică bursa, oprind așteptările de creștere accelerată a dobânzilor CITEȘTE ȘI Discursul președintelui Fed la Jackson Hole adâncește brusc declinul dolarului și ridică bursa, oprind așteptările de creștere accelerată a dobânzilor

Indicele privind cheltuielele de consum personale, care exclude alimentele și energia, indicatorul preferat de Fed pentru măsurarea inflației, a atins în martie nivelul țintă al instituției, de 2%, pentru prima oară în ultimii șase ani. Nu există însă semne că inflația va accelera puternic, așa cum au ajuns să anticipeze analiștii pentru perioanele cu șomaj scăzut.

Rata șomajului din Statele Unite se află la 3,9%, în timp ce economia înregistrează o creștere solidă, în a doua cea mai lungă perioadă de expansiune consemnată vreodată.

În aceste condiții, retailerii acceptă marje mai scăzute de profitabilitate. De exemplu, Cavallo a observat că Walmart a modificat mai frecvent prețurile pe site-ul său în perioada 2016-2018 pentru produse care pot fi găsite cu ușurință pe Amazon.

Săptămâna trecută, Walmart a raportat vânzări peste așteptări pentru trimestrul al doilea, susținute de numărul mai mare de vizitatori în magazine și de creșterea vânzărilor pe site-ul modernizat al companiei.

Vânzările online ale Walmart au crescut cu 40%, după un avans de 33% în primul trimestru, dar marja brută a scăzut pentru al cincilea trimestru consecutiv.

viewscnt
Afla mai multe despre
inflatie
efect amazon
jackson hole
alberto cavallo