Recorduri pe Wall Street pentru Nasdaq și S&P 500

Recorduri pe Wall Street pentru Nasdaq și S&P 500
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 iun 2024

Nasdaq și S&P 500 au stabilit noi recorduri după cifrele peste așteptări privind inflația din SUA, în timp ce Dow Jones a scăzut ușor în fața unei Rezerve Federale americane care a menținut dobânzile, potrivit AFP.

Indicele Dow Jones a scăzut cu 0,09%, până la 38.712,21 puncte, arată Hotnews.

BNR alocă până la 5 milioane de lei pentru servicii de consultanță în domeniul evaluării CITEȘTE ȘI BNR alocă până la 5 milioane de lei pentru servicii de consultanță în domeniul evaluării

Indicele Nasdaq, dominat de acțiunile pe tehnologie, a urcat cu 1,53%, la 17.608,44 puncte, stabilind al 16-lea record al anului.

Indicele S&P 500 a depășit, de asemenea, al 28-lea record, urcând cu 0,85% la 5.421,03 puncte și stabilindu-se pentru prima dată peste pragul de 5.400 de puncte.

Investitorii au început prin a sărbători publicarea indicelui prețurilor de consum IPC pentru Statele Unite care, spre surprinderea analiștilor, a scăzut ușor în luna mai.

Băncile spun că dependența crescută de marile companii americane de tehnologie pentru AI creează noi riscuri CITEȘTE ȘI Băncile spun că dependența crescută de marile companii americane de tehnologie pentru AI creează noi riscuri

Inflația a încetinit la 3,3% în ritm anual, de la 3,4% în aprilie, o ușurare după revenirea de la începutul anului.

Pe o lună, prețurile au rămas identice cu cele din aprilie.

„Raportul privind inflația din această dimineață a fost grozav. Investitorii au reacționat trimițând acțiunile pe lună și randamentele obligațiunilor la pământ”, a rezumat sesiunea José Torres, economist la Interactive Brokers.

Momentul adevărului după dividendul-mamut. Acțiunile Hidroelectrica au o corecție mai mică decât cea dată de ajustarea integrală a dividendului CITEȘTE ȘI Momentul adevărului după dividendul-mamut. Acțiunile Hidroelectrica au o corecție mai mică decât cea dată de ajustarea integrală a dividendului

Acest entuziasm a fost oarecum atenuat în a doua jumătate a sesiunii de atitudinea Rezervei Federale (Fed) care, așa cum era de așteptat, a lăsat ratele neschimbate la nivelul lor ridicat, dar și-a redus și proiecțiile privind reducerile de rate în acest an.

Membrii Fed văd acum doar o singură reducere a ratei dobânzii în 2024.

Președintele Fed, Jerome Powell, a avertizat că cifrele vor trebui să arate o scădere a inflației timp de mai multe luni înainte de a putea fi lansată reducerea ratei.

Fondatorii Dedeman delistează Cemacon Zalău CITEȘTE ȘI Fondatorii Dedeman delistează Cemacon Zalău

Dolarul, care s-a întărit odată cu scăderea euro la începutul săptămânii, în urma alegerilor europene, a pierdut mult din teren pe măsură ce perspectiva unei reduceri a dobânzii în acest an a devenit mai puternică.

Dolarul a pierdut 0,60% față de euro, ajungând la 1,0806 dolari pentru un euro în jurul orei 20:00 GMT.

Pe piața obligațiunilor, randamentele s-au retras, randamentul la doi ani, cel mai sensibil la modificările ratelor overnight ale Fed, scăzând la 4,76%, de la 4,83% în ziua precedentă.

Oferta JT Grup Oil a frânat brusc CITEȘTE ȘI Oferta JT Grup Oil a frânat brusc

Randamentul la zece ani a scăzut la 4,32%, de la 4,40% marți.

Pe piața bursieră, Apple a continuat să fie vedeta, investitorii adoptând impactul anticipat asupra vânzărilor viitoare de iPhone și iPad al integrării capacităților de inteligență artificială (AI) în dispozitivele sale.

Luni, grupul Apple a dezvăluit Apple Intelligence, noul său nomenclator generativ de inteligență artificială, care va fi utilizat de acum înainte în toate dispozitivele sale, de la iPhone-uri la Mac-uri.

Rezerva Federală a lăsat neschimbată rata cheie a dobânzii și a semnalat că se așteaptă la o singură reducere a acesteia înainte de sfârșitul anului, pe fondul inflației persistente peste nivelul țintit de instituție, transmite CNBC.

În condițiile în care piețele speră la o politică monetară mai relaxată, factorii de decizie ai Comitetului Federal pentru Piața Deschisă, în urma reuniunii lor de două zile, au renunțat la obiectivul a două reduceri ale dobânzilor, din cele trei indicate în martie, arată news.ro.

Euro pierde teren în fața dolarului și yenului în deținerile de valută CITEȘTE ȘI Euro pierde teren în fața dolarului și yenului în deținerile de valută Comitetul a semnalat, de asemenea, că rata dobânzii va fi pe termen lung mai mare decât a indicat anterior.

Noile previziuni publicate după întâlnirea de două zile din această săptămână au indicat doar un ușor optimism că inflația rămâne pe cale să se întoarcă la obiectivul de 2% al Fed, permițând o oarecare relaxare a politicii în cursul acestui an.

Andreea Pipernea, fost CEO la NN Pensii – candidat pentru un loc în boardul maib. Banca de la Chișinău ajunge la distribuții de dividende de 50 milioane euro în ultimii 2 ani CITEȘTE ȘI Andreea Pipernea, fost CEO la NN Pensii – candidat pentru un loc în boardul maib. Banca de la Chișinău ajunge la distribuții de dividende de 50 milioane euro în ultimii 2 ani ”Inflația s-a diminuat în ultimul an, dar rămâne ridicată”, se spune în comunicatul de după întâlnire, reiterând opiniile exprimate în comunicatul anterior.

În singura modificare de fond, noul comunicat afirmă că: ”În ultimele luni, s-au înregistrat progrese modeste în direcția obiectivului de inflație de 2% al Comitetului”.

Limbajul anterior spunea că a existat ”o lipsă de progrese suplimentare” în ceea ce privește inflația.

Moneda euro s-a depreciat după anunțarea rezultatelor la alegerile europarlamentare CITEȘTE ȘI Moneda euro s-a depreciat după anunțarea rezultatelor la alegerile europarlamentare

Pentru perioada până în 2025, comitetul vede acum cinci reduceri totale, echivalente cu 1,25 puncte procentuale, în scădere față de șase în martie.

Dacă previziunile se mențin, ar lăsa dobânda de referință a fondurilor federale la 5,1% până la sfârșitul anului viitor, mai mare cu 0,2 puncte procentuale decât previziunile din martie.

O altă evoluție semnificativă a avut loc cu proiecția ratei dobânzii pe termen lung, în esență un nivel care nici nu stimulează și nici nu limitează creșterea. Aceasta a crescut la 2,8% ,de la 2,6%, un semn că narațiunea unor dobânzi mai mari pentru mai mult timp câștigă susținere în rândul oficialilor Fed.

ANUNȚ Noi obligațiuni guvernamentale Fidelis în iunie. Condiții speciale pentru o anumită categorie CITEȘTE ȘI ANUNȚ Noi obligațiuni guvernamentale Fidelis în iunie. Condiții speciale pentru o anumită categorie În Rezumatul proiecțiilor economice al FOMC, participanții și-au ridicat perspectivele pentru 2024 privind inflația la 2,6% sau 2,8% dacă exclud alimentele și energia.

Ambele prognoze ale inflației au fost cu 0,2 puncte procentuale mai mari decât în ​​martie.

Indicatorul de inflație preferat de Fed este indicele prețurilor pentru cheltuielile de consum personal al Departamentului de Comerț, care a arătat valorile respective de 2,7% și 2,8% pentru aprilie.

Transilvania Investments Alliance pune în vânzare participația deținută de Nova Torusim la Hoteluri Restaurante Sud. Tranzacție de aproape 100 milioane lei CITEȘTE ȘI Transilvania Investments Alliance pune în vânzare participația deținută de Nova Torusim la Hoteluri Restaurante Sud. Tranzacție de aproape 100 milioane lei

Dobânda fondurilor federale, care stabilește costurile de împrumut overnight pentru bănci, dar alimentează multe produse de datorie de consum, este vizată într-un interval cuprins între 5,25%-5,5%, rezultatul a 11 creșteri ale ratei în perioada martie 2022 și iulie 2023.

La începutul zilei, în timp ce oficialii Fed își pregăteau perspectivele economice și ale ratelor, Biroul de Statistică a Muncii a publicat indicele prețurilor de consum pentru luna mai. Raportul a arătat că inflația a rămas constantă faqță de luna precedentă, în timp ce indicele anual a scăzut de la cel din aprilie, la 3,3%. Aceasta este încă mult peste ținta de 2% a Fed, dar și considerabil sub vârful de puțin peste 9% observat în urmă cu aproape doi ani.

 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
viewscnt
Afla mai multe despre
fed
dobanda
dobanzi