Rezerva Federală a SUA (Fed) menține dobânda de referință aproape de zero

Rezerva Federală a SUA (Fed) menține dobânda de referință aproape de zero
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 apr 2020

Rezerva Federală a SUA (Fed) a menținut dobânda de referință aproape de zero și a avertizat că pandemia de coronavirus (Covid-19) "provoacă un declin semnificativ activității economice și duce la creșterea considerabilă a șomajului", transmit Reuters și DPA.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

"Actuala criză din sănătate va afecta semnificativ activitatea economică, numărul de angajați și inflația pe termen scurt și reprezintă riscuri considerabile la adresa perspectivelor economiei pe termen mediu", se arată în comunicatul Fed, care dă asigurări că va continua programele de achiziții de obligațiuni "alocând sumele necesare pentru a sprijini funcționarea corespunzătoare a pieței", scrie Agerpres.

ULTIMA ORĂ Guvernul anunță noi măsuri pregătite în sprijinul firmelor CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul anunță noi măsuri pregătite în sprijinul firmelor

Oficialii Fed au precizat că se așteaptă la menținerea dobânzii de politică monetară la un interval cuprins între 0% și 0,25% până când vor fi încrezători că economia a depășit recentele evenimente și este în grafic pentru a obține un nivel ridicat al ratei angajării și o stabilitate a prețurilor.

"Cea mai importantă declarație a Fed o reprezintă îngrijorarea față de riscurile negative la adresa perspectivelor economiei pe termen mediu, ceea ce sugerează că politica monetară va rămâne relaxată în următorii ani", a apreciat Guy LeBas, de la compania Janney Montgomery Scott din Philadelphia.

Luna trecută, Fed a lansat un program masiv de relaxare cantitativă, de 700 de miliarde de dolari, pentru ca lichiditățile să ajungă pe piețe și să sprijine economia. În următoarele luni, instituția va achiziționa titluri de trezorerie în valoare de cel puțin 500 de miliarde de dolari și obligațiuni ipotecare (mortgage-backed securities) în valoare de cel puțin 200 de miliarde de dolari.

Fed s-a alăturat altor bănci centrale, asigurând lichiditate în dolari instituțiilor financiare afectate de turbulențele de pe piețe, în contextul efectelor negative ale pandemiei asupra economiei mondiale.

Rezerva Federală a SUA a încurajat băncile să utilizeze miliardele dolari în acțiuni și active lichide acumulate de la criza financiară pentru a-și consolida rezervele de capital (capital buffers) în vederea sprijinirii firmelor și a gospodăriilor afectate de epidemie.

Economia americană a înregistrat în primele trei luni ale acestui an cea mai gravă contracție de după criza financiară globală din 2008, ca urmare a măsurilor de izolare destinate să împiedice propagarea noului coronavirus, care a oprit activitatea economică. Potrivit unei estimări preliminare publicate miercuri de Departamentul american al Comerțului, în perioada ianuarie-martie 2020, Produsul Intern Brut a înregistrat o scădere de 4,8% în ritm anual, după un avans de 2,1% în ultimele trei luni ale anului trecut.

Este vorba de cea mai importantă contracție economică înregistrată de SUA după trimestrul patru 2008, în cel mai grav moment al crizei financiare mondiale. În plus, contracția din perioada ianuarie-martie 2020 a pus capăt unui deceniu de creștere economică, cea mai lungă perioadă de expansiune înregistrată vreodată de economia americană.

Cu toate acestea, analiștii avertizează că această estimare nu reflectă impactul deplin al pandemiei de Covid-19 deoarece multe restricții au fost introduse abia în luna martie. Între timp, 26 de milioane de americani au depus cereri pentru acordarea de ajutoare de șomaj iar activitatea economică și încrederea consumatorilor au înregistrat un declin fără precedent. În aceste condiții, există analiștii care se așteaptă ca cea mai mare economie a lumii să se contracte cu 30% în perioada aprilie-iunie 2020. 

viewscnt
Afla mai multe despre
fed
dobanda