Rezervele valutare administrate de BNR au scăzut în luna mai cu 477 milioane euro, la 35,48 miliarde euro

Rezervele valutare administrate de BNR au scăzut în luna mai cu 477 milioane euro, la 35,48 miliarde euro
scris 2 iun 2017

Rezervele valutare ale Băncii Naționale a României au scăzut în luna mai cu 477 milioane euro, până la 35,48 miliarde euro, în urma reducerii rezervelor minime obligatorii (RMO) ale băncilor pentru pasivele în valută de la 10% la 8% arată datele publicate vineri de BNR.

Rezervele valutare se situau, la finalul lunii aprilie, la 35,96 miliarde euro, scrie News.ro.

În cursul lunii mai au intrat 541 milioane euro, provenind din "modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor Publice, alimentarea contului Comisiei Europene și altele".

Pe de altă parte, au fost înregistrate ieșiri de 1,018 miliarde euro, din modificarea rezervelor minime în valută, plăți de rate și dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută.

În 5 mai, consiliul de administrație al BNR a luat prima decizie importantă de politică monetară din 2017, reducând rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută de la 10% la 8%. Decizia s-a aplicat din 24 mai.

UE a amendat agenția de rating Moody\'s, una dintre cele trei care domină piața, cu 1,2 milioane euro pentru că nu oferă informații CITEȘTE ȘI UE a amendat agenția de rating Moody's, una dintre cele trei care domină piața, cu 1,2 milioane euro pentru că nu oferă informații

"Menționăm că 24 mai - 23 iunie 2017 este perioada de aplicare  a deciziei de reducere a ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută de la 10 la sută la 8 la sută", a precizat BNR.

Decizia a avut ca efect eliberarera către bănci a unei sume totale de circa 500 milioane euro, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

Rezerva de aur s-a menținut la 103,7 tone, dar valoarea acesteia s-a redus de la 3,861 miliarde euro la 3,769 miliarde euro, ca urmare a scăderii prețurilor internaționale.

Rezervele internaționale ale României (valute plus aur) au scăzut la 39,252 miliarde euro la finalul lunii mai, de la 39,821 miliarde euro în aprilie.

Plățile scadente în luna iunie în contul datoriei publice denominate în valută însumează 222 milioane euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
rezerve valutare