Rubla a devenit "cea mai puternică monedă din lume" de la începutul anului. Ironia remarcată de analiști

Rubla a devenit "cea mai puternică monedă din lume" de la începutul anului. Ironia remarcată de analiști
scris 12 mai 2022

Măsurile de control al capitalului impuse de Rusia au transformat rubla în moneda națională cu cel mai bun randament anul acesta, în pofida războiului din Ucraina, scrie agenția Bloomberg.

Rubla și-a reluat câștigurile față de dolar în contextul în care bursa de la Moscova s-a redeschis după două zile libere ocazionate de sărbătorirea Zilei Victoriei în al Doilea Război Mondial, arată Hotnews.ro.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Anxietate pe piețe. Efectele inflației ridicate încep să se vadă CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Anxietate pe piețe. Efectele inflației ridicate încep să se vadă

Moneda națională a Rusiei a ajuns să se aprecieze cu peste 11% față de dolarul american de la începutul anului, depășind realul brazilian care a câștigat 9% față de dolar.

Jurnaliștii de la Bloomberg notează că randamentul puternic al rublei rezultă dintr-o serie de măsuri luate de guvernul de la Moscova pentru a apăra moneda națională a țării de repercusiunile sancțiunilor istorice impuse de Occident și alte state din jurul lumii precum Japonia sau Australia.

Pe lângă măsurile de control al capitalului dispuse pe plan intern, Rusia a forțat exportatorii săi să își convertească 80% din profit în ruble și a cerut ca gazele naturale și petrolul rusesc să fie plătite în moneda națională a țării.

PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Scenariul inițial era unul rezonabil, de creștere cu 2,1% pentru PIB-ul României. Acum este în revizuire în jos și vedem de la o zi la alta că apar schimbări CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Scenariul inițial era unul rezonabil, de creștere cu 2,1% pentru PIB-ul României. Acum este în revizuire în jos și vedem de la o zi la alta că apar schimbări

După ce la sfârșitul lunii februarie rubla s-a prăbușit la un minim istoric, la doar câteva zile după declanșarea invaziei în Ucraina și anunțarea primelor sancțiuni occidentale, moneda națională a Rusiei a revenit la nivelurile de dinaintea războiului pe 31 martie.

La începutul lunii mai autoritățile de ocupație rusești au început să impună folosirea rublei în Herson, orașul din sudul Ucrainei cucerit pe 2 martie, precum și în alte teritorii ocupate.

Ironia consolidării rublei, potrivit analiștilor

Analiștii financiari afirmă însă că această consolidare a monedei naționale a Rusiei nu este credibilă întrucât numeroși brokeri au sistat tranzacționarea sa fiindcă valoarea artificială creată prin măsurile de control impuse de Moscova înseamnă că ea nu poate fi vândută sau cumpărată la prețurile sale reale.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Nu suntem încă într-un moment de panică. Investitorii arată încredere în piețele bursiere CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Nu suntem încă într-un moment de panică. Investitorii arată încredere în piețele bursiere

Cu toate acestea, ei notează ironia faptului că rubla are un randament atât de bun pe perioadă de război, mai ales că alte țări care au impus recent măsuri similare de control al capitalului nu au obținut rezultate asemănătoare.

Turcia și Argentina au încercat măsuri similare când s-au confruntat cu o depreciere a monedei lor în ultimii ani, rezultatele fiind dezastruoase pentru liră și peso care s-au scufundat la minimuri istorice din care nu și-au mai revenit.

viewscnt
Afla mai multe despre
rubla
moneda
rusia