Bursele europene au deschis tranzacțiile în scădere, în timp ce acțiunile asiatice au coborât la minimul ultimelor 16 luni, după incendiul de la centrala nucleară din Zaporojie, pus pe seama bombardamentelor rusești de care autoritățile ucrainene. Bursa de la Moscova rămâne închisă și vineri. Prețurile materiilor prime au crescut în această săptămână cel mai mult din 1974.
UPDATE ora 13:15 Acțiunile europene și-au adâncit corecțiile: -2,72% pentru Stoxx Europe 600, -3% pentru FTSE 100, -3,39% pentru DAX și -3,48% pentru indicele CAC 40 de la Paris. BET și BETPlus, principalii indici de la BVB, se depreciază cu aproximativ 4%.
Indicele paneuropean Stoxx Europe 600 se deprecia cu 1,14% în jurul orei 10:45 (ora României), cu scăderi pe toate piețele majore: -1,21% pentru FTSE 100 la Londra, -1,97% pentru DAX la Frankfurt, -1,96% pentru CAC 40 la Paris și -2,21% pentru referința FTSE MIB de la Milano.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
La București, indicele BET se corecta cu 2,93%.

Stoxx 600 a încheiat sesiunea bursieră de joi cu un declin de 2%.
Incendiul a fost stins, fără ca acesta să provoace victime sau să afecteze echipamentul “esențial”, potrivit autorităților, care au transmis ulterior că forțele ruse au preluat controlul asupra centralei.
Cotațiile petrolului au crescut cu până la 5% înainte să își tempereze avansul, pe măsură ce traderii au analizat severitatea și implicațiile atacului, scrie Bloomberg.
Acțiunile asiatice s-au prăbușit la cel mai scăzut nivel din noiembrie 2020, în timp ce cotațiile materiilor prime și-au extins câștigurile consistente din această săptămână.
Indicele Bloomberg Commodity Index (BCOM) a avansat cu peste 9%, cel mai mare câștig săptămânal din 1974. Indicele cuprinde 23 de contracte futures tranzacționate la bursă pe mărfuri fizice, reprezentând 21 de mărfuri, care sunt ponderate pentru a ține cont de importanța economică și de lichiditatea pieței.
Bloomberg a relatat anterior că indicele se îndreaptă spre cel mai mare avans săptămânal de după 1960, în contextul în care băncile, importatorii și transportatorii evită exporturile rusești în urma invaziei țării în Ucraina.