Scăderi pe bursele europene, pe fondul sentimentului de aversiune la risc

Scăderi pe bursele europene, pe fondul sentimentului de aversiune la risc

Foto dreamstime.com

Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 24 mai 2023

Un nou val de vânzări a lovit miercuri piețele bursiere europene, în condițiile în care progresele limitate în negocierile privind plafonul de îndatorare din SUA, un salt al inflației de bază din Marea Britanie și noi pierderi ale unor nume de lux cu greutate pe piață afectează sentimentul de risc.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Indicele regional Europe Stoxx 600 se deprecia cu 1,45% în jurul orei 11:30 (ora României), până la cel mai redus nivel din ultimele trei săptămâni, cu scăderi pe toate marile burse: -1,45% pentru indicele FTSE 100 de la Londra, -1,35% pentru DAX de la Paris și -1,6% pentru referința CAC 40 de la Paris.

Pe bursa de la Milano, indicele FTSE MIB înregistra un declin de 2%.

Activele fondurilor deschise de investiții sunt cu o treime sub nivelurile din 2021, în pofida numărului record de aproape jumătate de milion de investitori CITEȘTE ȘI Activele fondurilor deschise de investiții sunt cu o treime sub nivelurile din 2021, în pofida numărului record de aproape jumătate de milion de investitori

Principalii indici bursieri de la New York s-au depreciat marți, iar randamentele titlurilor Trezoreriei pe termen scurt au continuat să crească, în condițiile în care negocierile privind majorarea plafonului de îndatorare a SUA au rămas în impas.

Sectorul imobiliar consemna cele mai abrupte scăderi în Europa miercuri dimineață, tras în jos de constructorii de locuințe din Marea Britanie, după date care au relevat că inflația de bază a accelerat la maximul ultimilor 31 de ani în aprilie, consolidând pariurile privind noi creșteri ale ratei dobânzii din partea Băncii Angliei, scrie Reuters.

Statisticile publicate mai devreme miercuri au arătat că inflația anuală din Marea Britanie a încetinit mai lent decât se aștepta în aprilie, coborând la 8,7% de la 10,1% în luna precedentă, în timp ce inflația de bază, care exclude prețurile volatile la alimente și energie, a urcat la 6,8%, un maxim al ultimilor 31 de ani.

Acțiunile din sectorul bunurilor de lux au scăzut cu 1,7%, atingând un minim al ultimelor șase săptămâni, extinzând declinul de marți.

Indicele sectorial a pierdut aproape 30 de miliarde de dolari din capitalizarea de piață ieri, după ce Deutsche Bank a avertizat investitorii să devină mai selectivi cu acțiunile din acest sector, parțial pe fondul unei cereri mai slabe din partea consumatorilor americani.

Acțiunile LVMH Moet Henessey Louis Vuitton se depreciau cu 1,6% la ora menționată, după un declin de 5% marți.

Titlurile producătorului suedez de jocuri video Embracer s-au prăbușit cu 41%, până la un minim istoric, după ce grupul a anunțat că un parteneriat strategic major nu se va materializa și și-a redus prognoza de profit pentru întregul an.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
burse europene
actiuni europene
scaderi burse