Schema fostului premier britanic David Cameron - Cum a câștigat 10 milioane de dolari de la Greensill Capital, înainte de prăbușirea principalului furnizor de capital de lucru al GFG Alliance, care deține proprietarul fostului SIDEX Galați

Schema fostului premier britanic David Cameron - Cum a câștigat 10 milioane de dolari de la Greensill Capital, înainte de prăbușirea principalului furnizor de capital de lucru al GFG Alliance, care deține proprietarul fostului SIDEX Galați
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 11 aug 2021

Fostul premier britanic David Cameron a câștigat aproximativ 10 milioane de dolari de la Greensill Capital înainte ca firma, specializată în acordarea de credite pentru capital de lucru, să intre în faliment, potrivit unor documente obținute de BBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Greensill a intrat în insolvență în martie după ce Credit Suisse a retras o finanțare de 10 miliarde de dolari. Greensill era principalul furnizor de credite pentru capital de lucru al GFG Alliance.

Banca Transilvania atinge o capitalizare record și readuce volumele pe bursă CITEȘTE ȘI Banca Transilvania atinge o capitalizare record și readuce volumele pe bursă

GFG Alliance, controlat de Sanjeev Gupta, deține Liberty House, care a cumpărat, în 2019, combinatul siderurgic de la Galați, fostul SIDEX.

David Cameron a fost consilier al Greensill începând cu 2018. Fostul premier încasa un salariu anual de 1 milion de dolari de la Greensill pentru rolul său de consilier cu jumătate de normă, potrivit BBC. În plus, în 2019, aceasta ar fi primit un bonus de 700.000 de dolari. 

Tot în 2019, Cameron ar fi încasat 4,5 milioane de dolari din vânzarea de acțiuni Greensill.

Pe parcursul celor doi ani și jumătate în care a ocupat poziția de consilier part-time, Cameron ar fi ajuns la câștiguri totale de peste 10 milioane de dolari.

Anteror intrării în insolvență a Greensill, Cameron a făcut lobby pentru companie și a încercat să convingă autoritățile britanice să sprijine financiar Greensill. Potrivit unui raport publicat luna trecută de Camera Comunelor, Cameron nu a încălcat nicio lege în domeniul lobby-ului prin practicile sale, însă membri ai Parlamentului britanic au descris acțiunile sale ca "lipsite de judecată".

Potrivit BBC, Cameron a trimis 56 de mesaje prin care încerca să convingă miniștri și funcționari publici să sprijine financiar Greensill. 

Fostul prim-ministru dorea ca Banca Angliei să investească peste 10 miliarde de lire sterline, din fonduri publice, în creditele Greensill. Banca Angliei a refuzat această propunere, însă în 2020 Greensill a fost inclusă într-o schemă destinată finanțării de urgență a cmpaniilor afectate de pandemie. Schema permitea Greensill să ofere credit garantate în proporție de 80% de stat .

Schema permitea Greensill să acorde împrumuturi de maximum 50 de milioane de lire sterline către un singur debitor, inclusiv către un grup de companii.
 
Totuși, Greensill a împrumutat GFG Alliance cu 350 de milioane de lire sterline, prin intermediul a șapte credite de câte 50 de milioane de lire, fiecare garantat prin schema de ajutor public menționată mai sus. Cele șapte credite au fost acordate către șapte companii diferite din cadrul conglomeratului controlat de Gupta.
 
Un al optulea împrumut a mers către o companie din afara grupului, dar aflată tot în legătură cu Gupta.
 
 
GFG a început și un proces de restructurare după prăbușirea Greensill.
 
 

 

viewscnt
Afla mai multe despre
gupta
greensill
david cameron
sidex
liberty galati
bbc