Șeful băncii centrale din Irlanda: Creditele neperformante reprezintă un risc sistemic național

Șeful băncii centrale din Irlanda: Creditele neperformante reprezintă un risc sistemic național
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 dec 2018

Guvernatorul băncii centrale din Irlanda, Philip Lane, a avertizat că creditele neperformante aflate în portofoliile băncilor comerciale din țară reprezintă ”un risc sistemic național”, în eventualitatea unui declin economic, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Criza financiară a redus cu 55% valoarea proprietăților din Irlanda, în perioada 2017-2013, iar economia și-a revenit, dar băncile au rămas cu cele mai mari credite neperformante din Europa, scrie News.ro.

Fuziunea Bancpost și Banca Transilvania va avea loc în 31 decembrie CITEȘTE ȘI Fuziunea Bancpost și Banca Transilvania va avea loc în 31 decembrie

Economia irlandeză și-a revenit și timp de cinci a înregistrat cea mai mare creștere economică din zona euro. Dar eforturile de a reduce creditele neperformante printr-o serie de vânzări de portofolii au încetinit din cauza opoziției unor asociații de protecție a consumatorilor.

”Chiar dacă economia în ansamblu își revine, moștenirea crizei rămâne”, a scris Lane într-un articol publicat în jurnalul Sunday Business Post.

”Multe familii și companii au făcut numeroase sacrificii în ultimul deceniu pentru a-și reduce nivelul îndatorării, dar nivelul împrumuturilor neperformante este încă prea ridicat și reprezintă un risc sistemic național în eventualitatea unei recesiuni”, a avertizat șeful băncii centrale.

Rata medie a creditelor neperformante este în prezent de 11,4% în cazul băncilor comerciale, semnificativ mai scăzută față de nivelul de 32% consemnat în 2013. Cu toate acestea, rata creditelor neperformante din irlanda este cu mult peste media din Uniunea Europeană, de 3,6%.

Lane a mai scris că estimările economice la nivel național, european și global sunt de continuare a creșterii, dar riscurile se mențin.

”Cele mai recente estimări (inclusiv ale consiliului guvernatorilor BCE de la jumătatea luni decembrie) semnalează că balanța riscurilor se înclină spre scădere economică”, a afirmat acesta.

Bancherul a explicat că semnale mixte referitoare la ritmul ciclulului de afaceri la nivel global și nivelul foarte ridicat al incertitudinilor legate de politici, oamenii de afaceri și populația și-au exprimat îngrijorarea privind sistemul global de tranzacționare și, la nivel mai local, Brexitul.

viewscnt
Afla mai multe despre
irlanda
philip lane