Șeful Băncii Naționale a Elveției: Nu avem motive să renunțăm la cele mai scăzute dobânzi din lume

Șeful Băncii Naționale a Elveției: Nu avem motive să renunțăm la cele mai scăzute dobânzi din lume
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 mai 2021

Președintele Băncii Naționale a Elveției, Thomas Jordan, consideră că nu există motive de schimbare a politicii monetare ultra-expansioniste a SNB și a descris folosirea de către banca centrală a celor mai scăzute rate ale dobânzilor din lume ca fiind "absolut necesară", transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Într-adevăr, nu avem niciun motiv în acest moment să schimbăm politica monetară", a declarat Jordan, într-un interviu acordat postului elvețian de televiziune TeleZurich.

"Politica noastră monetară este adecvată, deoarece încă avem un nivel al inflației extrem de scăzut, francul elvețian se apreciază puternic, iar asta tinde să pună presiune asupra inflației", susține președintele SNB.

Facebook și Instagram vor permite utilizatorilor să ascundă contorul de aprecieri pentru mesaje CITEȘTE ȘI Facebook și Instagram vor permite utilizatorilor să ascundă contorul de aprecieri pentru mesaje

Din 2015, Banca Națională a Elveției la minus 0,75% rata dobânzii pentru depozitele constituite la SNB și intervine pe piețele valutare, pentru a opri aprecierea francului elvețian. Moneda Elveției este văzută ca o investiție de refugiu în vremuri de incertitudini, datorită excedentului de cont curent masiv al țării. Aceste evoluții forțează SNB să intervină în mod regulat pentru a limita aprecierea francului și a proteja economia țării dependentă de exporturi, scrie Agerpres.

Banca Națională a Elveției a utilizat anul trecut la 110 miliarde de franci elvețieni (122,86 miliarde de dolari) pentru a contracara tendința de apreciere a monedei naționale în perioada pandemiei de coronavirus. Intervențiile Băncii Naționale a Elveției pe piețele valutare au urcat de la 13,2 miliarde de franci elvețieni în 2019 iar cifra cheltuită anul trecut reprezintă cel mai ridicat nivel din 2012 până în prezent.

Deși recent rata inflației în Elveția a revenit în teritoriu pozitiv, riscurile de pe urma creșterii rapide a prețurilor rămân reduse, a apreciat Jordan, adăugând că nu este momentul acum pentru a începe majorarea dobânzilor.

Nu există o supraîncălzire a economiei, piața forței de muncă și capacitățile de producție din Elveția încă necesită ajustări, ceea ce înseamnă că inflația va rămâne moderată.

Modificare importantă pregătită la regimul PFA: Vechimea în muncă - recunoscută CITEȘTE ȘI Modificare importantă pregătită la regimul PFA: Vechimea în muncă - recunoscută

"În actualul mediu, nu ne putem descurca fără ele (ratele negative ale dobânzilor). Ele sunt absolut necesare", a declarat președintele Băncii Naționale a Elveției. Acesta a adăugat: "Trebuie să ne gândim... ce s-ar întâmpla dacă SNB majorează acum dobânzile? Am avea o apreciere și mai solidă a francului elvețian, inflație negativă, și nu cred că ar fi în beneficiul nimănui".

SNB a menținut recent prognoza de creștere a economiei elvețiene la 2,5% - 3% în 2021, similară cu estimarea din decembrie. De asemenea, rata inflației ar urma să se situeze la 0,2% în 2021, la 0,4% în 2022 și la 0,5% în 2023. 

viewscnt
Afla mai multe despre
banca nationala a elvetiei
dobanda