Sobolewski, BVB: Estimăm că Hidroelectrica va fi listată în acest an

Sobolewski, BVB: Estimăm că Hidroelectrica va fi listată în acest an
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 apr 2017

Directorul general al Bursei de Valori București (BVB), Ludwik Sobolewski, estimează că producătorul de energie Hidroelectrica, una din cele mai profitabile companii de stat, va fi listată pe bursă în acest an. El a declarat pentru News.ro că listarea societății este importantă atât pentru piața de capital, cât și pentru economie, în general.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Ne așteptăm ca Hidroelectrica să fie listată în acest an. Este foarte important acest lucru nu doar pentru piața de capital, dar și pentru toată România, pentru că Hidroelectrica va accelera procesul de promovare a statutului de piață emergentă. Știm și că Guvernul are în plan să creeze Fondul Suveran, care va invita investitorii privați să investească în infrastructura din România. Ar fi mult mai bine pentru România să fie privită ca țară emergentă, dar și să mobilize capitalul privat să se alăture statului pentru ca aceaste investiții să fie realizate prin Fondul Suveran", a afirmat Sobolewski, pentru News.ro.

Totuși, directorul BVB s-a ferit să vorbească despre impactul listării Hidroelectrica în economia națională.

"Am niște cifre, într-adevăr, dar ele nu pot fi făcute publice acum. Vom vedea cum va evolua procesul de listare", a spus Sobolewski.

Fondul Proprietatea, unul din acționarii minoritari ai Hidroelectrica, vrea ca Ministerul Energiei să accelereze listarea companiei, în urma deciziei favorabile a Curții de Apel București în legătură cu încheierea procedurii de insolvență a Hidroelectrica, decizie ce pune capăt litigiilor începute în timpul reorganizării judiciare.

Profit.ro, premiu pentru Cea mai bună acoperire mediatică a economiei din partea CFA Society Romania, din cadrul prestigiosului CFA Institute, structură reprezentativă la nivel mondial a analiștilor financiari CITEȘTE ȘI Profit.ro, premiu pentru Cea mai bună acoperire mediatică a economiei din partea CFA Society Romania, din cadrul prestigiosului CFA Institute, structură reprezentativă la nivel mondial a analiștilor financiari

Greg Konieczny, director general și manager de portofoliu al Fondului Proprietatea, a anunțat pe 31 martie că Hidroelectrica și-a dublat valoarea de la 2 miliarde de euro până la 4 miliarde de euro între 2012 și 2016 și a înregistrat mai mult de 280 de milioane de euro profit net în anul 2016, comparativ cu pierderile de 100 de milioane de euro înregistrate în 2012.

La rândul său, Ovidiu Agliceru, directorul general al Hidroelectrica, a declarat în februarie că listarea Hidroelectrica ar putea avea loc în acest an dacă se rezolvă problema investițiilor nerentabile din punct de vedere energetic.

”Listarea anul acesta este fezabilă, însă în situația în care aceste investiții nerentabile vor fi soluționate în trimestrul I. Dacă în trimestrul I al acestui an nu vor fi soluționate, sigur că listarea se amână”, a afirmat Agliceru.

Managerul s-a referit la acele investiții care au avut ca obiect principal alimentarea cu apă și atenuarea efectelor viiturilor. ”Aceste investiții nerentabile energetic însumează 2 miliarde de euro”, a mai spus Agliceru.

Listarea Hidroelelctrica, o companie suficient de mare și foarte profitabilă, este singura aflată în acest moment pe agenda Bursei de Valori.

Hidroelectrica a înregistrat anul trecut un profit brut estimat de 1,5 miliarde lei, nivel record și cel mai mare profit anunțat până acum de o companie românească pentru 2016, câștigul fiind mai mare cu 200-300 milioane lei față de anul anterior, la o producție de 17,2 TWh, a anunțat în luna februarie directorul general al companiei, Ovidiu Agliceru.

Hidroelectrica s-a aflat în insolvență din 20 iunie 2012 până în 21 iunie 2016, însă în două faze, pentru că în perioada iunie 2013 – februarie 2014 a ieșit din procedura judiciară.

Producătorul de energie are 3.300 de salariați, față de 5.239 salariați la momentul intrării în insolvență.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica
ludwik sobolewski