Trezoreria SUA presează băncile de dezvoltare să facă progrese cu o nouă fază de reforme, până în aprilie

Trezoreria SUA presează băncile de dezvoltare să facă progrese cu o nouă fază de reforme, până în aprilie
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 oct 2023

Departamentul de Trezorerie al Statelor Unite presează Banca Mondială și băncile regionale de dezvoltare multilaterală să finalizeze lucrările privind noile reguli de mobilizare a angajamentelor de capital ale acționarilor, pentru a crește capacitatea de creditare, până în aprilie 2024, a declarat un înalt oficial al Trezoreriei, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Acordarea unei valori mai mari capitalului apelabil -- angajamentele acționarilor de a furniza resurse suplimentare în cazul unor probleme financiare grave -- în bilanțurile băncii ar putea debloca ”o finanțare semnificativ mai mare” pentru țările în curs de dezvoltare, a spus oficialul, care nu a fost autorizat să vorbească public, scrie News.ro.

Bursele statelor din Golful Persic au scăzut, pe fondul conflictului dintre Israel și Hamas CITEȘTE ȘI Bursele statelor din Golful Persic au scăzut, pe fondul conflictului dintre Israel și Hamas

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, face eforturi de un an pentru reforme în vederea extinderii creditării Băncii Mondiale, după ce o analiză a unui grup de experți a concluzionat că instituțiile, acționarii guvernamentali și agențiile de rating de credit au fost prea timizi în privința riscurilor financiare.

Unii experți susțin că economiile în curs de dezvoltare și emergente au nevoie de 2.400 miliarde de dolari pe an pentru a face față provocărilor climatice globale - un număr care depășește cu mult suma de finanțare disponibilă acum.

Banca Mondială a lansat luna trecută propuneri care ar spori împrumuturile acordate țărilor în curs de dezvoltare cu încă 100 de miliarde de dolari, pe parcursul unui deceniu, ca parte a schimbărilor în curs de desfășurare care vizează extinderea misiunii băncii pentru a include schimbările climatice.

Oficialul Trezoreriei a spus că guvernatorii Băncii Mondiale ar trebui să aprobe noile măsuri săptămâna aceasta și să prezinte detalii nepublicate anterior cu privire la problema capitalului apelabil, inclusiv calendarul de acțiune.

Acesta a spus că Trezoreria a elaborat deja termenii de referință privind capitalul apelabil pentru Banca Mondială și BMD regionale și le cere instituțiilor să înființeze grupuri de lucru și să efectueze teste de stres pentru a stabili deciziile în această problemă în primăvara anului 2024, a declarat oficialul.

”Spre asta ne îndreptăm foarte greu”, a spus oficialul, care a refuzat să estimeze câte fonduri suplimentare ar putea fi eliberate, menționând că sunt necesare discuții suplimentare și cu agențiile de rating de creditare, dar a spus că suma va fi probabil considerabilă.

Trezoreria lucrează, de asemenea, la un șablon pentru acționarii majori ai MDB cu privire la modul de evaluare a impactului angajamentelor de capital apelabile în bugetele lor, în cazul în care ar avea loc o solicitare de capital, a spus oficialul.

OpenAI ia în calcul să-și dezvolte propriile cipuri de AI CITEȘTE ȘI OpenAI ia în calcul să-și dezvolte propriile cipuri de AI

”Vrem să ținem cont de specificul fiecărei bănci, dar să ne asigurăm că există un punct comun, astfel încât să putem avea discuții cu alte părți interesate și, foarte important, cu agențiile de rating. Aceasta ar putea debloca mult mai multă finanțare”, a spus oficialul.

Orice nouă propunere privind tratamentul capitalului apelabil va necesita aprobarea acționarilor fiecăreia dintre băncile multilaterale de dezvoltare respective, au spus oficialii băncii.

O evaluare independentă comandată de Fundația Rockefeller, luna trecută, a concluzionat că principalele componente de creditare ale Băncii Mondiale ar putea crește creditarea la aproape 900 de miliarde de dolari, dacă agențiile de rating și-ar modifica procedurile privind capitalul apelabil.

Oficialul a spus că organismul de conducere al Băncii Mondiale va susține o nouă declarație de viziune, ”de a crea o lume fără sărăcie pe o planetă locuibilă”, și o serie de alte reforme atunci când se vor întâlni la Maracheș, Maroc, săptămâna aceasta, în timpul reuniunilor anuale ale Fondului Monetar Internațional și Băncii Mondiale.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca mondială
sua
trezorerie