UE se pregătește de dispariția ratei dobânzii Libor

UE se pregătește de dispariția ratei dobânzii Libor
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 iul 2020

Comisia Europeană a propus să îi fie atribuite noi puteri pentru a putea rescrie contractele financiare care vor întâmpina dificultăți odată cu dispariția ratei dobânzii Libor (London Interbank Offered Rates) de la finele anului următor, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Libor este utilizat ca indicator de referință pentru produse financiare în valoare de peste 350.000 de miliarde de dolari din întreaga lume, este calculat pe baza datelor trimise de un panel de bănci cu privire la dobânzile pe care cred că le vor percepe alte bănci pentru a se împrumuta între ele.

Șaisprezece bănci europene vor crea un sistem european de plăți disponibil din 2022, pentru a digitaliza regiunea CITEȘTE ȘI Șaisprezece bănci europene vor crea un sistem european de plăți disponibil din 2022, pentru a digitaliza regiunea

Însă Libor va fi anulat după ce o serie de bănci importante au primit amenzi în valoare de mai multe miliarde de dolari pentru că au manipulat acest indicator. Autoritatea de supervizare a piețelor financiare din Marea Britanie a anunțat că va înceta să mai sprijine Libor la finele lui 2021 și se așteapă ca indicatorul să dispară la scurt timp după această dată, arată Agerpres.

Organismele de reglementare și-au sporit presiunile asupra participanților de pe piață să facă trecerea de la Libor la indicatori alternativi, precum cei calculați de băncile centrale, însă este foarte posibil ca nu toate contractele care ajung la maturitate după 2021 să fie modificate la timp.

Obiectivul Comisiei este să evite situația în care dispariția Libor va provoca un vid legislativ care poate fi exploatat de cei care nu vor să își onoreze obligațiile contractuale. "Propunerea noastră ar furniza certitudinea legală necesară", a apreciat Dombrovskis.

viewscnt
Afla mai multe despre
ue
libor
banci