ULTIMA ORĂ Fed a majorat dobânda cheie, pentru prima dată din 2018

ULTIMA ORĂ Fed a majorat dobânda cheie, pentru prima dată din 2018
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 16 mar 2022

Rezerva Federală a SUA (Fed) a majorat dobânda cheie, pentru prima dată din 2018. Majorarea de un sfert de punct procentual aduce dobânda de referință în intervalul 0,25%-0,5%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Totodată, Rezerva Federală a majorat prognoza de inflație pentru acest an de la 2,6% la 4,3%. Pe de altă parte, prognoza de creștere economică a fost redusă drastic, la 2,8%, de la 4% în decembrie.

De ce este important: Fed atenționează că războiul din Ucraina creează "presiuni inflaționiste suplimentare" și afectează activitatea economică. În acest context, oficialii Rezervei Federale anticipează majorarea puternică a dobânzii cheie pe parcursul acestui an, până la 1,75%-2%, ceea ce echivalează cu o creștere de un sfert de punct procentual la fiecare din cele 6 ședințe de politică monetară programate.

De asemenea important: Ritmul de majorare a dobânzii este mai dur decât se estima, reflectând temerile Fed privind ritmul rapid de creștere a inflației, care amenință să devină mai persistentă decât se previziona, sporind riscurile la adresa planurilor de a începe reducerea stimulentelor monetare fără precedent, adoptate ca răspuns la recesiunea provocată de pandemie.

"Invazia Ucrainei de către Rusia provoacă dificultăți umane și economice enorme. Implicațiile pentru economia americană sunt extrem de incerte, dar pe termen scurt invazia și evenimentele conexe pot crea o presiune suplimentară asupra prețurilor și afecta activitatea economică", notează Fed.

eMAG, Banca Transilvania, Mobexpert și Mastercard donează produse în valoare de 1,1 milioane de lei pentru refugiații ucraineni CITEȘTE ȘI eMAG, Banca Transilvania, Mobexpert și Mastercard donează produse în valoare de 1,1 milioane de lei pentru refugiații ucraineni

Prețurile de consum din SUA au continuat să crească în februarie, împingând rata anuală a inflației la un nou maxim al ultimilor 40 de ani, de 7,9%. Economiștii estimează că rata inflației va continua să urce pe termen scurt, urmând să depășească 8%.

O majorare a dobânzii de referință era anticipată pe pe fondul accelerării inflației, dar și în contextul în care piața americană a muncii a avut, în februarie, cea mai bună evoluție din ultimele 7 luni.

viewscnt
Afla mai multe despre
fed
dobanda fed
dobanad sua