ULTIMA ORĂ Fed a tăiat dobânda cheie pentru a doua oară consecutiv. Semnale mixte privind deciziile următoare

ULTIMA ORĂ Fed a tăiat dobânda cheie pentru a doua oară consecutiv. Semnale mixte privind deciziile următoare
scris 18 sep 2019

Rezerva Federală (Fed) a SUA a redus, miercuri, dobânda de referință pentru a doua ședință consecutivă, în linie cu estimările analiștilor, însă a transmis semnale mixte privind o eventuală nouă ajustare a politicii monetare până la finele anului.

Banca centrală americană a redus dobânda cu 25 puncte de bază, în intervalul 1,75%-2%, “având în vedere implicațiile evoluțiilor globale asupra perspectivelor economice, precum și presiunile inflaționiste scăzute”, potrivit comunicatului remis la finele ședinței de politică monetară.

Decizia a fost sprijinită de 7 dintre cei 10 membri ai Comitetului de politică monetară (FOMC), în frunte cu președintele Fed, Jerome Powell. Doi membri au votat în favoarea menținerii dobânzii în intervalul 2%-2,25%, în timp ce președintele Fed din Loisiana ar fi preferat o tăiere mai agresivă, cu 50 de puncte de bază.

GALERIE FOTO Dacia testează vânzările online cu o ediție ultra-limitată a lui Duster, numită Black Collector CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO Dacia testează vânzările online cu o ediție ultra-limitată a lui Duster, numită Black Collector

Totodată, Fed a decis să reducă rata dobânzii aplicată rezervelor în exces constituite de băncile comerciale la 1,8%, pentru a preveni repetarea situației din ultimele două zile, când dobânzile interbancare au urcat peste rata de politică monetară, pe fondul lipsei de lichiditate.

Fed a injectat, marți, peste 50 miliarde de dolari în sistemul bancar pentru prima dată de la criza financiară din 2008, după ce dobânzile din piețele monetare au urcat brusc și au atins chiar și 10% pentru unele împrumuturi overnight. Banca centrală a efectuat o nouă operațiune repo astăzi, prin care a pompat încă 75 miliarde de dolari în sistem, însă analiștii s-au arătat îngrijorați că Fed ar putea pierde controlul asupra ratei dobânzii interbancare.

Președintele SUA, Donald Trump, a criticat decizia Fed. “Jay Powell și Fed au eșuat din nou. Fără curaj, fără nicio viziune!”, a scris Trump pe Twitter.

Principalii indici ai bursei de la New York și-au adâncit pierderile după anunțul Fed, în condițiile în care investitorii și analiștii au interpretat decizia Fed drept un semnal că dobânda cheie va rămâne neschimbată cel puțin până la finele anului, scrie MarketWatch.

Potrivit noilor proiecții publicate astăzi, majoritatea decidenților Fed estimează că rata dobânzii va rămâne la nivelurile actuale până în 2020, cu toate că există voci care preconizează o nouă tăiere până la finele lunii decembrie.

Indicele Dow Jones Industrial Average, care se deprecia cu 0,2% înaintea publicării deciziilor de politică monetară, și-a adâncit declinul la 0,60%. S&P 500 scade cu 0,69%, iar Nasdaq Composite cu 0,96%.

viewscnt
Afla mai multe despre
fed
rezerva federala
dobanda cheie
reducere
taierea dobanzii
jerome powell
donald trump
politica monetar
repo