ULTIMA ORĂ Guvernul francez crede că GFG, controlat de miliardarul indian Sanjeev Gupta, ar fi deturnat fonduri de la combinatul siderurgic din România UPDATE Precizările GFG Alliance

ULTIMA ORĂ Guvernul francez crede că GFG, controlat de miliardarul indian Sanjeev Gupta, ar fi deturnat fonduri de la combinatul siderurgic din România UPDATE Precizările GFG Alliance
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 9 mar 2022
Guvernul francez are motive să creadă că grupul GFG Alliance, controlat de Sanjeev Gupta, proprietarul Liberty Galați, ar fi deturnat fonduri de la combinatul siderurgic din România, potrivit unor documente consultate de The Guardian. UPDATE Mai jos reacția GFG Alliance.
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

 
Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis! CITEȘTE ȘI Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis!

Gupta a inițiat o acțiune în justiție la Londra în încercarea de a recâștiga o turnătorie de aluminiu din Franța, după preluarea acesteia de către firma americană American Industrial Partners (AIP). GFG se află sub o presiune financiară intensă de la prăbușirea principalului său creditor, Greensill Capital.

Documentele depuse în acest caz sugerează, conform sursei citate, că este posibil ca societățile lui Gupta să fi încălcat legislația în cadrul unor tranzacții distincte, efectuate în România. GFG este investigat de Biroul de fraude grave din Marea Britanie pentru "suspiciune de fraudă, tranzacționare frauduloasă și spălare de bani". Procurorii francezi au început de asemenea investigații.
 
Gupta a cumpărat unitatea de producție din Franța de la Rio Tinto în decembrie 2018. AIP a preluat însă controlul asupra acesteia în octombrie 2021, după ce a achiziționat o parte din datoriile sale, iar turnătoria a devenit de atunci subiectul unei dispute acerbe.
 
Într-un document depus ca răspuns la acțiunea intentată de GFG la Înalta Curte, AIP a scris că filiala sa, Lightship, nu a putut accepta anumite fonduri ca rambursare pentru unul dintre împrumuturile GFG pe care le deținea, după un avertisment din partea guvernului francez, primit pe 19 iulie.
Credit Agricole are o expunere la Rusia și Ucraina de 6,7 miliarde de euro CITEȘTE ȘI Credit Agricole are o expunere la Rusia și Ucraina de 6,7 miliarde de euro

"Lightship a fost informată că existau indicii că fondurile au fost deturnate de la Liberty Galați, o oțelărie românească din GFC Alliance, și că nu ar fi putut trece niciodată de verificările necesare pentru cunoașterea clienților și prevenirea spălării banilor. Lightship a înțeles, din aceste informații, că existau motive de îngrijorare cu privire la legalitatea transferului de fonduri de la Liberty Galați", au explicat reprezentanții AIP.

AIP a adăugat că existau deja "o serie de motive de îngrijorare" înainte de intervenția guvernului francez, inclusiv investigația din Marea Britanie și "raportări publice extinse privind acuzații de fraudă, tranzacționare frauduloasă și spălare de bani".
 

Recent, presa externă a scris că Gupta ar fi apelat la Banca Română de Credite și Investiții (BRCI) pentru procesarea tranzacțiilor în urma prăbușirii principalului său creditor, Greensill Capital.

Gupta, a cărui bancă de retail Wyelands, din Marea Britanie, a anunțat săptămâna trecută că nu are "niciun viitor viabil" și se pregătește pentru amenzi potențial paralizante din partea mai multor autorități de reglementare financiară, deține, de asemenea, Banca Română de Credite și Investiții, cu sediul la București.

Gupta a cumpărat BRCI, în nume propriu, de la Dorinel Umbrărescu în aprilie 2020, tranzacție anunțată de Profit.ro.

BRCI ar fi procesat o serie de plăți pentru întreprinderile din cadrul GFG Alliance în ultimul an, potrivit Financial Times (FT). REACȚIA BRCI AICI

Investigațiile guvernului francez în legătura cu deturnarea fondurilor din România ar putea avea implicații serioase asupra încercărilor lui Gupta de a-și refinanța alte afaceri, inclusiv cele din Marea Britanie. În conformitate cu legislația britanică, companiile nu pot primi bani dacă consideră că aceștia ar putea proveni dintr-un comportament ilegal și trebuie să efectueze verificări stricte ale clienților.
 
UPDATE ora 13.56 Un purtător de cuvânt al GFG Alliance a declarat:

"GFG Alliance (GFG) a pus la dispoziție fonduri pentru a achita toate datoriile față de AIP și, de asemenea, a obținut oferte de la finanțatori terți, inclusiv de la cel mai mare grup de mărfuri din lume. Dar toate eforturile de a rambursa, refinanța sau răscumpăra datoria au fost respinse în mod repetat, deoarece AIP nu a avut niciodată intenția de a accepta fonduri - nici de la GFG, nici de la altcineva.

Multe dintre afirmațiile din dosarul depus de AIP se bazează pe documente nedivulgate și presupuse conversații cu terțe părți. Nu a existat nicio deturnare a banilor grupului de la nicio companie. Am solicitat consultanță juridică și am luat măsuri riguroase pentru a asigura respectarea legislației și reglementărilor in vigoare și avem convingerea că transferul de fonduri către AIP nu a încălcat niciuna dintre acestea.

Niciunul dintre argumentele apărării nu distrage atenția de la realitatea faptului că aceasta a fost o manevră premeditată, de prădător, pentru a pune mâna pe un activ valoros pe bani puțini, de aceea AIP a refuzat oferte viabile și repetate de rambursare. Apărarea AIP este la fel de cinică precum exproprierea inițială a bunului nostru. Respingem interpretarea speculativă a evenimentelor de către AIP.

GFG are convingerea că acțiunile sale împotriva AIP sunt deplin fundamentate. GFG se angajează să întreprindă toate acțiunile legale necesare pentru a anula exproprierea ilegală a topitoriei Dunkerque de către AIP."

viewscnt
Afla mai multe despre
gupta
gfc alliance
liberty galati
sanjeev gupta
frauda gupta
deturnare fonduri sidex
sidex galati
combinat galati