ULTIMA ORĂ Parlamentul a aprobat proiectul care permite BNR să aplice amenzi de până la 1 milion lei și să suspende activitatea prestatorilor de servicii de plată pentru nerespectarea limitelor la comisioanele interbancare

ULTIMA ORĂ Parlamentul a aprobat proiectul care permite BNR să aplice amenzi de până la 1 milion lei și să suspende activitatea prestatorilor de servicii de plată pentru nerespectarea limitelor la comisioanele interbancare
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 6 feb 2019

Proiectul de lege care conferă Băncii Naționale a României dreptul de a aplica amenzi de până la 1 milion de lei și chiar dispune suspendarea activității prestatorilor de servicii de plată pentru nerespectarea limitelor prevăzute pentru comisioanele interbancare a fost adoptat în Parlament, ca decizie finală.

Urmărește-ne și pe Google News

Camera Deputaților, în calitate de for decizional al Parlamentului, a aprobat astăzi un proiect de lege prin care BNR va putea aplica amenzi de până la 1 milion de lei și chiar dispune suspendarea activității prestatorilor de servicii de plată pentru nerespectarea limitelor prevăzute pentru comisioanele interbancare. BNR este astfel desemnată autoritate competentă responsabilă cu asigurarea respectării reglementărilor europene de către prestatorii de servicii de plată care emit și/sau acceptă plata cu cardul, persoanele juridice în calitate de beneficiari ai plăților, schemele de plată cu cardul și de către entitățile de prelucrare a tranzacțiilor. 

Proiectul de lege fusese adoptat la finele lunii octombrie de către Guvern, care l-a și inițiat, iar Senatul l-a aprobat în luna decembrie. Acum, proiectul va fi transmis președintelui Iohannis pentru promulgare. 

BNR va supraveghea practic Regulamentul european aplicat începând cu 8 iunie 2015 și în baza căruia sunt limitate la 0,2% comisioanele interbancare pentru tranzacțiile efectuate cu carduri de debit și la 0,3% cele pentru cardurile de credit.

Respectarea reglementărilor în relația dintre prestatorii de servicii și consumatori va fi supravegheată, în schimb, de către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor.

Proiectul de contraparte centrală, urmărit cu atenție de autorități. Entitatea necesară pentru existența unei piețe lichide a derivatelor este menționată în Planul Național de adoptare a monedei euro CITEȘTE ȘI Proiectul de contraparte centrală, urmărit cu atenție de autorități. Entitatea necesară pentru existența unei piețe lichide a derivatelor este menționată în Planul Național de adoptare a monedei euro

În situația încălcării dispozițiilor regulamentului UE, proiectul de lege stabilește regimul de sancțiuni și măsuri de remediere pe care BNR le poate aplica, în raport cu gravitatea încălcărilor constatate, astfel încât sancțiunile aplicate să aibă un efect descurajant.

Astfel, în cazul constatării unor nereguli, BNR poate aplica prestatorilor de servicii următoarele sancțiuni administrative: avertisment scris, avertisment public, amendă între 10.000 lei și 100.000 lei aplicabilă prestatorilor de servicii de plată sau între 200.000 lei și 1.000.000 lei aplicabilă schemelor de plată.

În situația în care deficiențele constatate nu sunt remediate, amenda poate ajunge până la de două ori valoarea profiturilor obținute sau a pierderilor evitate de către persoana responsabilă, în măsura în care acestea pot fi determinate.

Amenzile aplicabile beneficiarilor plăților, entităților care furnizează servicii de prelucrare a tranzacțiilor de plată și prestatorilor de servicii tehnice având legătură cu cardurile sunt cuprinse între 1.000 și 50.000 de lei.

DOCUMENT Senatorul Zamfir inițiază o anchetă parlamentară privind o investigație mai veche a Consiliului Concurenței pe piața bancară. Zamfir a acuzat Concurența de mușamalizarea investigației CITEȘTE ȘI DOCUMENT Senatorul Zamfir inițiază o anchetă parlamentară privind o investigație mai veche a Consiliului Concurenței pe piața bancară. Zamfir a acuzat Concurența de mușamalizarea investigației

De asemenea, proiectul de lege prevede și posibilitatea sancționării prestatorilor de servicii de plată cu suspendarea dreptului lor de a presta serviciile respective sau suspendarea dreptului de acces la sistemele de plăți.

Sancțiunile administrative menționate pot fi aplicate concomitent cu dispunerea de măsuri de remediere sau independent de acestea.

Proiectul de lege prevede însă și procedura de contestare a măsurilor de remediere și a sancțiunilor dispuse de BNR.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisioane
interbancare
plati
card
prestatori
schema
proiect
lege
guvern
bnr
amenda
suspenda