Uniunea Europeană se angajează să reglementeze monedele digitale, îngrijorată fiind de proiectul Libra

Uniunea Europeană se angajează să reglementeze monedele digitale, îngrijorată fiind de proiectul Libra
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 oct 2019

Comisarul pentru Finanțe al Uniunii Europene, Valdis Dombrovskis, s-a angajat marți să propună reglementări noi pentru monedele virtuale, ca reacție la planurile Facebook de a introduce criptomoneda Libra, pe care UE o consideră un risc pentru stabilitatea financiară, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Franța și Germania au apreciat că Libra, a cărei mărime ar fi mult mai mare decât a altor criptomonede, precum bitcoin, ar putea să le restrângă suveranitatea monetară, scrie News.ro.

”Europa are nevoie de o abordare comună a criptoactivelor de tipul Libra. Intenționez să propun o legislație nouă în domeniu”,  a spus Dombrovskis parlamentarilor europeni, la audierea sa pentru confirmarea în postul de comisar.

Consiliul de Administrație de la SIF Oltenia dă curs solicitării foștilor adversari din zona Erste și convoacă AGEA pentru un vot privind un program de răscumpărări. Nouă mutare în conflictul cu SIF Banat Crișana CITEȘTE ȘI Consiliul de Administrație de la SIF Oltenia dă curs solicitării foștilor adversari din zona Erste și convoacă AGEA pentru un vot privind un program de răscumpărări. Nouă mutare în conflictul cu SIF Banat Crișana

UE nu are reglementări specifice pentru criptomonede, care, până la anunțarea Libra, în luna iunie, a fost considerată de către majoritatea factorilor decidenți ca fiind o problemă marginală, deoarece doar o fracțiune din bitcoin sau alte monede digitale sunt convertite în euro.

Dombrovskis s-a opus reglementării monedelor igitale în cei cinci ani de mandat și a explicat că modificarea poziției sale a fost provocată de planurile Facebook pentru Libra, o monedă digitală ”care poate avea efecte sistemice pentru stabilitate financiară”, a afirmat acesta în fața parlamentarilor.

UE cere acum în cadrul G20 măsuri la nivel global pentru așa-numitele stablecoins (criptomonede aflate într-o relație statică cu un alt bun de o valoare relativ stabilă, cum ar fi aurul sau dolarul american), potrivit unui document european.

Bursa de la Hong Kong a renunțat la proiectul de preluare a bursei de la Londra CITEȘTE ȘI Bursa de la Hong Kong a renunțat la proiectul de preluare a bursei de la Londra

Anvergura Libra ar implica riscuri pentru că milioanele de utilizatori ai Facebook din Europa ar putea să plătească cu noua monedă, a spus Dombrovskis.

Un oficial al Comisiei Europene a spus că nu există încă un termen pentru propunerea unor reglementări noi.

Dombrovskis a spus că reglementările ar trebui să se concentreze pe protejarea stabilității financiare, protejarea consumatorilor și prevenirea riscurilor de spălare a banilor prin intermediul criptomonedelor, care pot trece ușor granițele.

Dombrovskis, fost premier al Letoniei, a spus că UE trebuie să își regândească apărarea față de criminalitatea financiară.

viewscnt
Afla mai multe despre
libra
uniunea europeana
monede digitale