UPDATE: Acțiunile europene și petrolul scad înaintea întâlnirii de la Doha dintre marii exportatori ai lumii

UPDATE: Acțiunile europene și petrolul scad înaintea întâlnirii de la Doha dintre marii exportatori ai lumii
scris 15 apr 2016

Acțiunile europene și cotațiile aurului negru au  scăzut vineri, în condițiile în care investitorii sunt circumspecți cu privire la rezultatul reuniunii de la Doha dintre marii exportatori de petrol, după ce ministrul iranian al Petrolului a anunțat că nu va participa la întâlnirea de duminică.

Indicele Stoxx Europe 600 a închis pe minus cu 0,4%, declin care limitează la 3,3% câștigul la nivelul acestei săptămâni, scrie Bloomberg. Joi, indicele a crescut pentru a cincea ședință consectiv și a închis la cel mai ridicat nivel din ultima lună, în contextul rezultatelor financiare anunțate de companii precum Nestle și Unilever.

Bursa de la Londra a încheiat ziua cu o pierdere de 0,3%, în timp ce piețele de capital de la Frankfurt și Paris au coborât cu 0,4%.

Acțiunile Volkswagen au scăzut cu 2,4% după ce datele publicate de Asociația Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) au arătat că producătorul auto german a pierdut un punct procentual din cota pe piața europeană în primul trimestru, până la 23,4%, cel mai mic nivel din ultimii cinci ani. Titlurile Daimler au scăzut cu 2,1%.

Marius Ghenea a vândut PC Garage grupului eMAG CITEȘTE ȘI Marius Ghenea a vândut PC Garage grupului eMAG

În sectorul energetic, acțiunile Tullow Oil au pierdut 5,6% din valoare, titlurile Anglo American s-au depreciat cu 1,7%, iar acțiunile Total cu 0,6%, potrivit datelor MarketWatch.

Cotațiile petrolului au scăzut cu peste 3%, extinzând declinul din ultimele două zile, după ce presa internațională a scris că ministrul iranian al Petrolului a anunțat că nu va participa la discuțiile de duminică privind înghețarea producției globale și îl va trimite în locul său pe reprezentantul țării în cadrul OPEC.

Petrolul Brent a coborât cu 2,7%, la 42,66 dolari/baril, față de 43,84 dolari/baril la închiderea de joi. În jurul orei 19:30, petrolul WTI se tranzacționa la 40,19 dolari/baril pe bursa din New York, în scădere cu aproape 3,2% de la 41,50 dolari/baril în ședința precedentă. Indicii de referință ai bursei americane erau în stagnare, după ce au deschis în coborâre.

Cel puțin 18 dintre marii producători de petrol, în frunte cu Rusia și Arabia Saudită, se vor reuni pe 17 aprilie la Doha pentru a negocia o eventuală plafonare a producției zilnice la nivelul lunii ianuarie. Iranul a refuzat până acum să se alăture inițiativei, având în vedere că exporturile țării au scăzut puternic în ultimii ani, din cauza sancțiunilor occidentale.

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni europene
burse
petrol
cotatii
evolutie