Grecia este liderul zonei euro în privința creditelor neperformante, cu 11% din totalul de 900 mld euro al regiunii

Grecia este liderul zonei euro în privința creditelor neperformante, cu 11% din totalul de 900 mld euro al regiunii
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 apr 2016

Grecia, a cărei economie reprezintă 1,5% din PIB-ul zonei euro, este lider în privința creditelor neperformante, cu o pondere de 11%, respectiv de 100 de miliarde de euro, în totalul de aproape 900 de miliarde de euro al regiunii, potrivit datelor FMI, citate de Kathimerini.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

FMI avertizează într-un raportul referitor la stabilitatea financiară că creditele neperformante reprezintă cea mai mare problemă a zonei euro, iar Grecia este afectată în mod special, scrie News.ro

Fondul subliniază totodată că statele membre cu niveluri ridicate ale creditelor neperformante înregistrează și cel mai mare declin al cotațiilor acțiunilor bancare.

În luna februarie, cele mai afectate au fost băncile din Grecia, Italia și, într-o anumită măsură Portugalia, dar și bănci mari din Germania, din cauza problemelor structurale, a creditelor neperformante și a modelelor de afaceri nereformate.

FMI subliniază în raportul referitor la stabilitatea financiară că este nevoie de un model integrat de tratare a problemei creditelor neperformante și recomandă o strategie care să combine monitorizarea dinamică, reforma legislativă, dezvoltarea unei piețe de tranzacționare a creditelor neperformante și crearea unor companii de administrare a activelor.

Al doilea om din grupul Lukoil confirmă la București descoperirea de gaze a rușilor din Marea Neagră CITEȘTE ȘI Al doilea om din grupul Lukoil confirmă la București descoperirea de gaze a rușilor din Marea Neagră

Șeful Mecanismului Unic de Supraveghere al Băncii Centrale Europene (BCE), Daniele Nouy, a spus recent că rezolvarea problemei creditelor neperformante este una dintre prioritățile pentru 2016, întrucât limitează perspectivele dezvoltării creditării.

Pentru ca băncile elene să implementeze planurile de reducere a creditelor neperformante, guvernul de la Atena trebuie mai întâi să finalizeze negocierile cu creditorii pentru prima evaluare a programului de susținere financiară.

Discuțiile din Grecia, care au loc de mai multe luni, s-au concentrat, în privința sistemului bancar, pe creditele neperformante, inclusiv pe amploarea protecției care să fie acordată împrumutaților față de confiscarea locuințelor.

viewscnt
Afla mai multe despre
zona euro
grecia. credite neperformante