Vicepreședintele BCE spune că zona euro se confruntă cu o posibilă recesiune

Vicepreședintele BCE spune că zona euro se confruntă cu o posibilă recesiune
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 ian 2024

Este posibil ca zona euro să fii intrat în recesiune în ultimul trimestru din 2023, iar perspectivele rămân modeste, a declarat miercuri vicepreședintele Băncii Centrale Europene, Luis de Guindos, care a adăugat că recenta încetinire rapidă a inflației este posibil să ia o pauză pentru moment, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Ritmul de creștere înregistrat de economia zonei euro a fost unul apropiat de zero pentru o mare parte a anului 2023 și în acest an se întrevede doar o modestă relansare, ceea ce a ajutat la calmarea inflației, care timp de mai mulți ani a depășit ținta BCE și i-a forțat pe gardienii euro să majoreze dobânzile până la un maxim istoric, scrie Agerpres.

Aegon Pensii devine Carpathia Pensii CITEȘTE ȘI Aegon Pensii devine Carpathia Pensii

"Indicatorii arată spre o contracție a economiei și în luna decembrie, ceea ce confirmă posibilitatea unei recesiuni tehnice în a doua jumătate a lui 2023 și perspectivele slabe pe termen scurt", a spus Luis de Guindos la o conferință organizată la Madrid. "Datele care sosesc indică faptul că viitorul rămâne incert iar riscurile sunt orientate în jos", a adăugat vicepreședintele BCE.

Luis de Guindos a precizat că încetinirea activității economice este una generalizată, fiind afectate în special sectoarele construcțiilor și cel manufacturier, fiind posibil ca în lunile următoare să fie afectat și sectorul serviciilor.

Cu privire la politica monetară, de Guindos nu a oferit noutăți, repetând doar linia directoare a BCE conform căreia o dobândă la depozite de 4%, care va fi menținută "pentru o perioadă suficient de lungă de timp", va ajuta la readucerea ritmului de creștere a prețurilor înapoi la ținta de 2% a BCE.

Investitorii estimează că BCE va reduce dobânzile de cel puțin cinci ori în acest an iar prima mutare ar urma să vină în lunile martie sau aprilie, un scenariu care potrivit mai multor oficiali BCE este unul "excesiv", având în vedere presiunile persistente pe partea de prețuri.

Inflația în zona euro a scăzut rapid pe parcursul anului 2023 dar, luna trecută, a revenit pe creștere, până la 2,9%, în principal din cauza unor factori tehnici, și este posibil să rămână la acest nivel pentru o anumit perioadă.

Tranzacție - Proprietarul unuia dintre cei mai mari producători de înghețată din România a fost preluat de un fond de investiții. Anterior, situație inedită în România: Doi directori generali pe același scaun CITEȘTE ȘI Tranzacție - Proprietarul unuia dintre cei mai mari producători de înghețată din România a fost preluat de un fond de investiții. Anterior, situație inedită în România: Doi directori generali pe același scaun

"Efectele de bază pozitive pe partea prețurilor la energie vor începe să își facă simțite efectele iar măsurile de compensare la energie urmează să expire, ceea ce va duce la o relansare, temporară, a inflației", a subliniat de Guindos.

Previziunile BCE arată că inflația va reveni la nivelul țintă abia anul următor dar mai multe organisme private de prognoză nu sunt de acord cu această estimare și sunt de părere că BCE subestimează fenomenul dezinflaționist, la fel cum a judecat greșit creșterea accelerată a inflației. 

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
zona euro