Guvernul a majorat cu 30 lei plafonul până la care pensionarii cu venituri reduse beneficiază de medicamente compensate cu 90%

Guvernul a majorat cu 30 lei plafonul până la care pensionarii cu venituri reduse beneficiază de medicamente compensate cu 90%
Ana Maria Petcana
Ana Maria Petcana
scris 9 sep 2015

Guvernul a majorat, de la 1 octombrie, de la 300 la 330 lei pe lună plafonul până la care pensionarii cu pensii de maxim 700 lei pot beneficia de medicamente compensate în proporție de 90%, conform unei hotărâri a Executivului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Aceeași hotărâre mai prevede ca, din 1 octombrie, 17 tipuri de medicamente care nu se mai regăsesc în ghidurile naționale și internaționale de practică terapeutică să fie retrase din Lista de medicamente ce cuprinde denumirile comune internaționale (DCI) corespunzătoare produselor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, precum și acelea care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate.

Astfel, nouă DCI (Rimonabantum, Efalizumbantum, Alemtuzumab, Combinații rosiglitazonum+glimepiridium, Rosiglitazonum, Drotrecogium alfa, Daclizumabum, Sibutraminum) au fost retrase în urma deciziei Comisiei Europene de suspendare a autorizației de punere pe piață.

Alte cinci (Bifonazolum, Natrii fluoridum, Dexpanthenolum, Benzoylis Peroxidum, Clemastinum) au fost delistate deoarece reprezintă medicamente care se eliberează fără prescripție medicală în Nomenclatorul Medicamentelor de uz uman, unul a fost retras datorită utilizării sale exclusiv în scop diagnostic și două DCI (Glucosaminum și Ginkgo Biloba) nu vor mai face parte din lista medicamentelor compensate în urma evaluării efectuate de Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM).

De asemenea, hotărârea mai reglementează mutarea altor 21 de medicamente (Ranitidinum, Famotidinum, Nizatidinum, Sucralfatum, Mebeverinum, Trimebutinum, Domeperidonum, Acid omega-3-esteri etilici 90, Trimetazidinum, Nicergolinum, Vincaminum, Diosminum, Aciclovirum, Calcitoninum, Piroxicamum, Nimesulidum, Acidum ibandronicum, Stronium Ranelatum, Clonazepamum, Piracetamum, Erdosteinum) pe o sublistă cu procent de compensare de 20%.

”În acest fel, va fi creată posibilitatea identificării de fonduri, precum și negocierea și încheierea contractelor cost-volum pentru noi medicamente care, în urma evaluării ANMDM, au primit decizii de intrare condiționată în Listă. Aceste noi medicamente au o importanță deosebită în elaborarea unor tratamente inovative ce reprezintă standard terapeutic în alte țări europene”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

viewscnt
Afla mai multe despre
medicamente
pensionari
plafon