HARTA unicornilor: Unde pot fi găsite “miticele“ startup-uri, a căror valoare pornește de la 1 miliard de dolari

HARTA unicornilor: Unde pot fi găsite “miticele“ startup-uri, a căror valoare pornește de la 1 miliard de dolari
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 19 ian 2017

În finanțe, termenul “unicorn” este folosit pentru a descrie un startup evaluat la cel puțin 1 miliard de dolari. În prezent, în lume există peste 180 de astfel de companii cu finanțare privată, 15 dintre acestea fiind evaluate la mai mult de 10 miliarde de dolari fiecare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Topul celor mai valoase companii este condus de Uber Technologies. Compania americană care oferă servicii de ride-sharing este evaluată la nu mai puțin de 68 miliarde de dolari, printre cei mai importanți investitori numărându-se Google și fondurile de venture capital Benchmark și Lowercase Capital, potrivit firmei de cercetare și analiză CB Insights.

Pe locul al doilea se află producătorul chinez de smartphone Xiaomi, cu o valoare de 46 miliarde de dolari, podiumul fiind completat de Didi Chuxing, corespondentul Uber în China, care este evaluat la 33,8 miliarde de dolari.

Piața M&A în 2016: Trei tranzacții de peste 60 miliarde dolari și eșecul celui mai mare acord din istoria industriei farma CITEȘTE ȘI Piața M&A în 2016: Trei tranzacții de peste 60 miliarde dolari și eșecul celui mai mare acord din istoria industriei farma

Următoarele două locuri în clasament sunt ocupate de companiile americane Airbnb și Palantir Technologies, evaluate la 30 miliarde și, respectiv 20 miliarde de dolari. Printre jucătorii din top 15 se numără și serviciul de mesagerie instantă Spotify, cu o valoare de 18 miliarde de dolari, dar și SpaceX, compania fondată de miliardarul american Elon Musk fiind evaluată la 12 miliarde de dolari.

Peste jumătate (55%) dintre cei 186 unicorni activi în prezent se află în Statele Unite ale Americii, 22% sunt înregistrați în China, India și Marea Britanie găzduiesc câte 8 astfel de companii, iar Germania 4.  Suedia, Franța și Canada se pot lăuda cu câte 2 unicorni, arată analiștii CB Insights.

Valoarea totală a startup-urilor evaluate de la 1 miliard de dolari în sus este de aproximativ 656 miliarde de dolari, finanțările atrase până în prezent de acestea ridicându-se la 126 miliarde de dolari. Cei mai mulți unicorni activează în e-commerce, IT&C și tehnologie financiară (fintech).

Lista completă a “unicornilor“ activi în prezent poate fi consultată aici.

HARTA unicornilor: Unde pot fi găsite “miticele“ startup-uri, a căror valoare pornește de la 1 miliard de dolari

viewscnt
Afla mai multe despre
unicorni
companii private
uber
spotify
spacex